Επικαιρότητα

Υπερδιπλασιασμός της συμμετοχής στα γενόσημα μέσα σε μία εβδομάδα – Διορθωτικές κινήσεις μετά τον σάλο (vid) – Galaksias.com

Διορθωτικές κινήσεις από το υπουργείο Υγείας μετά τον σάλο με τις υπερβολικές αυξήσεις σε φάρμακα – Έφτασε μέχρι 10 € η συμμετοχή για γενόσημο κόστους 16 €

  • Υπουργική απόφαση εξπρές ρύθμισε τη συμμετοχή στα γενόσημα
  • Εκτόξευση του κόστους συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων
  • Υπερδιπλασιασμός της συμμετοχής για γενόσημα φάρμακα
  • Εν αναμονή της διορθωτικής παρέμβασης από τον υπουργό Υγείας

Μόλις μία εβδομάδα ισχύ είχε η εφαρμογή του νόμου που οδήγησε τους ασφαλισμένους σε μεγάλες επιβαρύνσεις στη συμμετοχή τους για την αγορά γενόσημων φαρμάκων. Χθες το μεσημέρι, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι με διορθωτική παρέμβαση θα ορίζεται πως για κανένα γενόσημο σκεύασμα, πέρα από τη συμμετοχή του ασφαλισμένου, δε θα υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση που να ξεπερνά τα 3 ευρώ.

Όπως δήλωσε στην κρατική τηλεόραση, «η εφαρμογή της πολιτικής στην πράξη καμιά φορά δημιουργεί προβλήματα που δεν έχουμε υπολογίσει. Κλήθηκα να εφαρμόσω μια απόφαση των προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών όσον αφορά στην εξίσωση της ασφαλιστικής και της λιανικής τιμής στα γενόσημα φάρμακα. Η βούλησή μου ποτέ δεν ήταν η υπερβολική επιβάρυνση των πολιτών».

Η νέα ρύθμιση που θεσπίζει ανώτατο όριο επιβάρυνσης, όπως τόνισε ο υπουργός, θεραπεύει όλες εκείνες τις περιπτώσεις για τις οποίες εκφράστηκαν παράπονα και οδηγεί και σε εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς «εμείς θα εξακολουθούμε να αποζημιώνουμε το φθηνότερο γενόσημο, αλλά και θα αποφύγουμε τις υψηλές επιβαρύνσεις», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Το ύψος συμμετοχής των ασφαλισμένων για ένα γενόσημο φάρμακο, από την περασμένη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου μέχρι χθες, έφτασε να είναι υπερδιπλάσιο απ’ ό,τι τον προηγούμενο μήνα. Η εφαρμογή ενός ανενεργού νόμου έφερε μέσα σε λίγες ημέρες τα πάνω κάτω στον τρόπο υπολογισμού της συμμετοχής, οδηγώντας τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο σε παρέμβαση προς το υπουργείο Υγείας για να αποκατασταθεί η αδικία.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων κ. Μανόλης Κατσαράκης, «δεν αυξήθηκε η λιανική τιμή του φαρμάκου, άλλαξε όμως ο τρόπος υπολογισμού της συμμετοχής για τα γενόσημα. Εκεί λοιπόν που ο ασφαλισμένος πλήρωνε ακριβώς την ονομαστική συμμετοχή όπως γραφόταν στη συνταγή, το 0, το 10 ή το 25, αυτό άλλαξε και, εκτός από αυτή την ονομαστική συμμετοχή, υπήρξε και μια επιπλέον επιβάρυνση».

Η επιβάρυνση ήταν ανάλογη με τη διαφορά τιμής που είχε το γενόσημο που επέλεγε ο ασφαλισμένος, σε σχέση με την τιμή αναφοράς την οποία θεσπίζει ο ΕΟΠΥΥ.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ

Από τα 4 ευρώ στα 7 για φάρμακο της χοληστερίνης

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συμμετοχή του ασφαλισμένου στην αγορά ενός φαρμάκου έφτασε τα 10 ευρώ, από 2 που ήταν μέχρι πρότινος. Σύμφωνα με παράδειγμα που έδωσε ο κ. Μανόλης Κατσαράκης, «για ένα γενόσημο φάρμακο αξίας 16 ευρώ, το οποίο ανήκει στην κατηγορία της χοληστερίνης, πριν την αλλαγή ο ασφαλισμένος πλήρωνε 4 ευρώ, αφού έχει συμμετοχή 25%. Με τη διαφορά που πληρώνει τώρα, αφού η τιμή βάσης πήγε στα 7 ευρώ, θα καταβάλλει το 25% για τα 8 ευρώ, που είναι 2 ευρώ και θα πληρώσει και όλη τη διαφορά μέχρι τα 16».

Η επιβάρυνση στη συμμετοχή του ασφαλισμένου στην αγορά γενοσήμων ήταν μεγαλύτερη σε ηλικιωμένους και σε όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα και λαμβάνουν αγωγή με πολλά διαφορετικά σκευάσματα. Σύμφωνα με την πρόταση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, την οποία αποδέχτηκε το υπουργείο Υγείας, αναμένεται αλλαγή του νόμου για να αποφευχθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις στις συμμετοχές των ασφαλισμένων.

Δείτε το βίντεο: 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button