ΑθλητικάΕνημέρωση

Ηράκλειο: Οι αφίξεις του Οκτώβρη θύμισαν… καλοκαίρι – Πάνω από 350.000 επιβάτες πάτησαν Κρήτη – ΗράκλειοΣύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης”, οι αφίξεις από αεροδρόμια του εξωτερικού ανέρχονταν σε 354.329. Είναι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός και σημειώθηκε αύξηση κατά 6,0% σε σχέση με πέρυσι, όταν οι αφίξεις εξωτερικού ανήλθαν σε 332.402. Η διαφορά ήταν ακόμη μεγαλύτερη σε σχέση με τις αφίξεις του εξωτερικού το 2019, όταν ήρθαν στο Ηράκλειο 299.069 τουρίστες. Σημειώθηκε αύξηση κατά 18,47% τον φετινό Οκτώβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πριν τρία χρόνια.

Με θετικό πρόσημο έκλεισε ο μήνας Οκτώβριος σε αριθμό αφίξεων στο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” του Ηρακλείου, με τους ξένους επισκέπτες να ξεπερνούν τους 350.000. Φαίνεται πως οι Ευρωπαίοι είχαν ανάγκη από διακοπές και γι’ αυτόν τον λόγο προτίμησαν να επεκτείνουν την τουριστική τους περιοδεία και σε φαινομενικά μέτριους μήνες, όπως είναι οι φθινοπωρινοί. Μάλιστα, η αύξηση του αριθμού των τουριστών σε αφίξεις εξωτερικού ήταν τόσο μεγάλη, που ξεπεράστηκαν οι αφίξεις του εξωτερικού του 2019 κατά 18,47%, καταδεικνύοντας με εμφατικό τρόπο την επιτυχία της φετινής τουριστικής χρονιάς.

Ειδικότερα, η φετινή τουριστική χρονιά ήταν καλή, με τις αφίξεις να είναι περισσότερες με μεγάλη διαφορά από το 2019, που ήταν η τελευταία χρονιά πριν την εκκίνηση της υγειονομικής κρίσης. Μάλιστα, όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και μήνες όπως είναι ο Οκτώβριος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης”, οι αφίξεις από αεροδρόμια του εξωτερικού ανέρχονταν σε 354.329. Είναι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός και σημειώθηκε αύξηση κατά 6,0% σε σχέση με πέρυσι, όταν οι αφίξεις εξωτερικού ανήλθαν σε 332.402. Η διαφορά ήταν ακόμη μεγαλύτερη σε σχέση με τις αφίξεις του εξωτερικού το 2019, όταν ήρθαν στο Ηράκλειο 299.069 τουρίστες. Σημειώθηκε αύξηση κατά 18,47% τον φετινό Οκτώβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πριν τρία χρόνια.

«Πήγαμε καλά»

Τον μεγάλο αριθμό αφίξεων σχολίασαν στο neakriti.gr τουριστικοί παράγοντες, οι οποίοι έκαναν σαφές πως ο Οκτώβριος ήταν ένας μήνας που… τράβηξε αρκετά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά σε καμία περίπτωση ο θετικός συντελεστής δεν πρέπει να δίνει μηνύματα για την επόμενη χρονιά ή για επέκταση της τουριστικής περιόδου.

«Ο Οκτώβριος κινήθηκε αρκετά καλά. Όταν μήνες όπως ο Οκτώβριος και ο Απρίλιος κινούνται τόσο θετικά όπως οι φετινοί μήνες, είναι σαφές πως η τουριστική χρονιά πήγε καλά. Ο Οκτώβριος βρέθηκε ψηλά στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων τουριστών», είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης, ενώ συνέχισε: «Δεν ξέρουμε ακόμη πώς θα κινηθεί η επόμενη χρονιά. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε πως ο πολύ καλός Οκτώβριος του 2022 θα σηματοδοτήσει και μια πολύ καλή τουριστική χρονιά το 2023. Θα εξαρτηθεί από τον χειμώνα. Ο χειμώνας θα είναι βαρύς. Πιστεύω όμως ότι οι Ευρωπαίοι θα προτιμήσουν να κόψουν από τον προϋπολογισμό τους τα ασιάτικα ταξίδια και τα υπερατλαντικά, και θα προτιμήσουν να κάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα. Αναμένουμε να δούμε».

Ο τουριστικός πράκτορας Αντίπας Σηφάκης από την πλευρά του είπε: «Ο Οκτώβριος δεν ήταν ποτέ κακός μήνας. Ήταν μέτριος. Φέτος ο Οκτώβριος πήγε αρκετά καλά σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και τράβηξε αρκετά. Αναμένεται να ολοκληρωθεί στο προσεχές πενταήμερο του Νοεμβρίου. Πάντως, σε καμία περίπτωση δε μιλάμε για επέκταση της χειμερινής τουριστικής περιόδου. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Διαφέρει παρασάγγας, με την έννοια πως επέκταση στον χειμερινό τουρισμό σημαίνει δημιουργία υποδομών. Υποδομές δεν έχουμε στις τουριστικές περιοχές του Ηρακλείου για να αντέξουμε τον χειμερινό τουρισμό. Χρειάζονται δομικές αλλαγές».

Δεύτεροι… μετά τους Γερμανούς οι Έλληνες

Είναι άξιο αναφοράς πως οι αφίξεις εσωτερικού ανήλθαν σε 53.650. Ο αριθμός αυτός ήταν μεγαλύτερος κατά 26,45% σε σχέση με το 2021, όταν ήρθαν στο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” τον μήνα Οκτώβριο 42.426 επισκέπτες. Ωστόσο, οι αφίξεις εσωτερικού είναι περιορισμένες κατά 2,82% σε σχέση με το 2019, όταν κατέφτασαν 55.209 επισκέπτες.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η Γερμανία πρωταγωνιστεί σε αφίξεις στο “Ν. Καζαντζάκης” με 149.140, ενώ 58.079 Έλληνες επισκέπτες ήρθαν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου. Από ’κει και πέρα, 51.919 ήρθαν από Μ. Βρετανία, 37.996 από Γαλλία, 21.581 από Ελβετία, 16.013 από Ολλανδία, 14.711 από Ισραήλ, 10.074 από Πολωνία, 9.595 από Βέλγιο και 8.025 ήρθαν από Αυστρία.


πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το sainis.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του sainis.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock
Advertisment ad adsense adlogger