Κόσμος

Άφαντος ο 35χρονος που έριξε καυστικό υγρό σε γυναίκα και τις κόρες της – Galaksias.com

Ερωτηματικά προκαλεί επίσης το γεγονός ότι ο εν λόγω ύποπτος είχε πάρει άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο παρά μια προηγούμενη καταδίκη του.

Ο Αμπντούλ Εζεντί, ένας 35χρονος που κατοικεί στην περιφέρεια του Νιούκασλ (βορειοανατολική Αγγλία), είναι ύποπτος ότι ράντισε μια 31χρονη γυναίκα και τις δύο κόρες της, ηλικίας οκτώ και τριών ετών, με μια «αλκαλική» ουσία (τύπου καυστικής σόδας ή χλωρίνης) στη μέση του δρόμου γύρω στις 19:30 (τοπική ώρα) της Τετάρτης.

Μερικές ώρες μετά την επίθεση αυτή, που έλαβε χώρα στο Κλάπαμ, στο νότιο Λονδίνο, ο ύποπτος εντοπίσθηκε στις εικόνες της κάμερας ασφαλείας ενός σούπερ-μάρκετ στο βόρειο τμήμα της πόλης, με σοβαρά τραύματα στο δεξί μέρος του προσώπου του, τα οποία είχαν προκληθεί από το προϊόν αυτό.

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο Αμπντούλ Εζεντί, ο οποίος φέρεται ότι έφθασε το 2016 από το Αφγανιστάν, είχε ήδη καταδικασθεί το 2018 για ένα αδίκημα σεξουαλικού χαρακτήρα και είχε καταδικασθεί σε ποινή με αναστολή από το δικαστήριο του Νιούκασλ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, του χορηγήθηκε τελικά άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο έπειτα από δύο αποτυχημένες προσπάθειές του, αφού ένας ιερέας είπε στις βρετανικές αρχές ότι ο Εζεντί ασπάσθηκε το χριστιανισμό.

Βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος κάλεσαν την κυβέρνηση να αυστηροποιήσει περαιτέρω τις προϋποθέσεις υποδοχής στο βρετανικό έδαφος και να διεξαγάγει «μια εμπεριστατωμένη εξέταση» του φακέλου του υπόπτου.

Τα τρία θύματα εξακολουθούν σήμερα να νοσηλεύονται. Χθες, Πέμπτη, η αστυνομία είχε δηλώσει πως η ζωή τους «δεν βρίσκεται σε κίνδυνο», αλλά θα φέρουν «για πάντα» τα σημάδια από τα τραύματά τους.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Μαρκ Ρόουλι, ο οποίος τόνισε χθες ότι «θα καταδιώξουμε» τον δράστη, απέρριψε σ’ αυτό το στάδιο το σενάριο μιας τρομοκρατικής επίθεσης, εξηγώντας ότι ο άνδρας και η γυναίκα γνωρίζονταν.

Εννέα άνθρωποι -τέσσερις περαστικοί και πέντε αστυνομικοί- τραυματίσθηκαν επίσης απ’ αυτή την ουσία, όταν προσέφεραν βοήθεια στα θύματα, και οκτώ απ’ αυτούς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Έπειτα από σειρά επιθέσεων με καυστικές ουσίες, οι οποίες είχαν προκαλέσει σοκ πριν από μερικά χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, φθάνοντας τις 941 σε αριθμό το 2017, τα επεισόδια αυτά έγιναν σπάνια χάρη στην ενίσχυση, το 2019, των ελέγχων στην πώληση των προϊόντων αυτών.

Ωστόσο ο αριθμός των επιθέσεων αυξήθηκε και πάλι το 2022, κατά 69% στην Αγγλία και την Ουαλία με 710 επιθέσεις, σύμφωνα με την οργάνωση Acid Survivors Trust International.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button