Τρόπος Ζωής

Η έκθεση του «μάγου των χρωμάτων» Joel Meyerowitz – Το ταξίδι του στην Ευρώπη

Σε έκθεση που θα γίνει στην Μάλαγα της Ισπανίας, ο Αμερικανός φωτογράφος Joel Meyerowitz, ο αποκαλούμενος μάγος των χρωμάτων, θα εξιστορήσει τις εμπειρίες του από το ταξίδι που είχε κάνει στην Ευρώπη το οποίο διήρκησε έναν χρόνο.

Το 1962, όταν οι περισσότεροι φωτογράφοι προτιμούσαν αποκλειστικά τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες, ο Joel Meyerowitz δοκίμασε κάτι καινούργιο, τις έγχρωμες φωτογραφίες. Εγκατέλειψε επίσης τη δουλειά του σε ένα διαφημιστικό γραφείο και περιπλανήθηκε στους δρόμους του Μανχάταν, με την κάμερα στο χέρι, απαθανατίζοντας εικόνες που καθόρισαν εκείνη την κρίσιμη περίοδο στην Αμερική.

Το 1966, ο Αμερικανός φωτογράφος έκανε ένα οδικό ταξίδι διάρκειας ενός έτους σε όλη την Ευρώπη, διανύοντας 20.000 μίλια σε 10 χώρες και εγκαταστάθηκε στην ισπανική παράκτια πόλη Μάλαγα για έξι μήνες. Εκεί έγινε φίλος με την οικογένεια Εσκαλόνα και ερωτεύτηκε το φλαμένκο.

Η έκθεση «Joel Meyerowitz, Europe 1966-1967» στο Μουσείο Πικάσο στη Μάλαγα της Ισπανίας εξιστορεί τη γόνιμη περίοδο που πέρασε ο γνωστός ως «μάγος των χρωμάτων» στην Ευρώπη.

Κατά την παραμονή του στη Μάλαγα ο φωτογράφος δημιούργησε ένα σημαντικό φωτογραφικό αρχείο της Ισπανίας κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο, το οποίο είχε μακροχρόνιο αντίκτυπο στο χαρακτηριστικό στυλ φωτογραφίας του. Μετά την επιστροφή του στη Νέα Υόρκη, ο Meyerowitz διοργάνωσε την πρώτη του ατομική έκθεση στο MoMA το 1968, με 40 φωτογραφίες που έβγαλε από το παράθυρο του αυτοκινήτου του ενώ ταξίδευε στην Ευρώπη, αναφέρεται στην περιγραφή της έκθεσης.

Η έκθεση που επιμελήθηκε ο Miguel López-Remiro Forcada παρουσιάζει μια σε βάθος περιγραφή των ταξιδιών του Meyerowitz στην Αγγλία, την Ουαλία, την Ιρλανδία, τη Σκωτία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία, με επίκεντρο την παραμονή του στη Μάλαγα.

Περιλαμβάνει πορτρέτα ανθρώπων, μοναδικές στιγμές αποτυπωμένες σε καθημερινές σκηνές δρόμων, αστικά και φυσικά τοπία και φωτογραφίες που τραβήχτηκαν μέσα από το εν κινήσει αυτοκίνητό του.

Η έκθεση «Joel Meyerowitz, Europe 1966-1967» που εγκαινιάστηκε χθες θα διαρκέσει έως τις 15 Δεκεμβρίου του 2024.

Στο πλαίσιο παράλληλων δράσεων ο Joel Meyerowitz θα δώσει διάλεξη για τις φωτογραφίες του στις 21 Ιουνίου.

Ο Joel Meyerowitz γεννήθηκε το 1938 στη Νέα Υόρκη και άρχισε να φωτογραφίζει το 1962. Ως πρώιμος υποστηρικτής της έγχρωμης φωτογραφίας (μέσα της δεκαετίας του ’60), ο Meyerowitz συνέβαλε καθοριστικά στην αλλαγή της στάσης όσον αφορά τη χρήση της.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Meyerowitz κυκλοφόρησε περισσότερα από δώδεκα βιβλία και το 1998 σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία, Pop, ένα προσωπικό ημερολόγιο ταξιδιού τριών εβδομάδων που έκανε με τον γιο του, Sasha και τον ηλικιωμένο πατέρα του, Hy.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button