Επικαιρότητα

Η πρώτη μετά τον Daniel δυνατή βροχή απείλησε χωριά, υποδομές και περιουσίες (φωτό) – ONLARISSA.GR Νέα Ειδήσεις Λάρισα

Η πρώτη σχετικά δυνατή βροχόπτωση μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο Daniel, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ήταν αρκετή να καταδειχθεί πόσο ευάλωτος είναι ο Νομός Τρικάλων σε πλημμυρικά φαινόμενα.

Τα «μπαλώματα» στα κατεστραμμένα από τις προηγούμενες πλημμύρες αναχώματα είναι εντελώς ακατάλληλα για να συγκρατήσουν το πρώτο νερό που κατεβάζει το ποτάμι μετά τη νεροποντή.

Τα πιο επικίνδυνα σημεία που προκάλεσαν έντονη ανησυχία είναι τα εξής:

Στο Βαλομάνδρι: Η πλημμύρα του Daniel «ξήλωσε» ένα μεγάλο μέρος του αναχώματος στο νότιο μέρος του Βαλομανδρίου το οποίο αποκαταστάθηκε πρόχειρα με κροκάλες και χαλίκια. Από τη νεροποντή ο Πηνειός φούσκωσε γεμίζοντας με ορμητικά νερά την κοίτη αλλά και τη ζώνη ανάσχεσης ανάμεσα στα δύο αναχώματα (Βαλομανδρίου και Φωτάδας). Το αποτέλεσμα ήταν να απειληθεί με κατάρρευση το τμήμα του αναχώματος προς το Βαλομάνδρι που αποκαταστάθηκε πρόχειρα. Σ’ αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι ανάμεσα από τις κροκάλες περνούσε νερό προς το χωριό, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η διάβρωση του αναχώματος. Αμέσως, στο σημείο έσπευσαν η αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρύσα Ντιντή, ο δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας και οι εντεταλμένοι σύμβουλοι της Περιφέρειας Θανάσης Τσίαρας (Έργων) και Σάκης Ξάφος (Παιδείας). Επί τόπου αποφασίστηκε να ενισχυθεί το ανάχωμα με χαλίκια όπως κι έγινε. Η ενίσχυση του αναχώματος σε συνδυασμό με την πτώση της στάθμης του νερού είχε ως αποτέλεσμα να αποσοβηθεί ο κίνδυνος νέας πλημμύρας στο Βαλομάνδρι και στον Παραπόταμο.

Στη Φωτάδα: Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, σήμανε «κόκκινος συναγερμός» και στη Φωτάδα όπου επίσης, το ανάχωμα αποκαταστάθηκε πρόχειρα μετά τις προηγούμενες πλημμύρες. Αμέσως, στο σημείο έσπευσαν ο αντιδήμαρχος Β’ Τομέα Σάκης Σκρέκας, η δημοτική σύμβουλος Ελένη Πούλιου, ο πρόεδρος του χωριού Αχιλλέας Κυριάκος και ο υπάλληλος Θοδωρής Καραίσκος, οι οποίοι ενημέρωναν συνεχώς, τον δήμαρχο Νίκο Σακκά ο οποίος είναι στην Αθήνα, για τη σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την εξέλιξη του φαινομένου. Τελικά, η υποχώρηση της στάθμης ήταν αρκετή για να αποφευχθούν τα χειρότερα και στο συγκεκριμένο σημείο χωρίς να απειληθεί επί της ουσίας, το χωριό.

Μεγάλα Καλύβια: Τα πολύπαθα από την προηγούμενη θεομηνία Μεγάλα Καλύβια ήταν επόμενο να ανησυχήσουν από τη νεροποντή με τους κατοίκους τους να επισκέπτονται τα αναχώματα για να δουν με αγωνία την εξέλιξη του φαινομένου. Αγροτικές εκτάσεις πλημμύρισαν από τα νερά που ξεχείλισαν από το λεγόμενο παλιό ανάχωμα.

Ζώνη Φαρκαδόνας: Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής η ζώνη της Φαρκαδόνας δεν αντιμετώπιζε ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο, το «κατέβασμα» των νερών προς την περιοχή δημιουργεί εύλογη ανησυχία στην περιοχή δεδομένου μάλιστα, ότι στον Daniel τα χωριά της περιοχής πλημμύρισαν με ήλιο, όταν δηλαδή, υποχωρούσαν τα νερά στον υπόλοιπο Νομό.

Καλαμπάκα: Τα προβλήματα στην περιοχή εντοπίζονται κυρίως, στην καθίζηση τμημάτων του ορεινού όγκου, όπως στο δρόμο προς Γλυκομηλιά. Προβλήματα προέκυψαν και στην ιστορική γέφυρα Γκίκα στην Κρανιά Ασπροποτάμου η οποία δέχθηκε μεγάλο πλήγμα από την κακοκαιρία daniel. Η νέα βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να πέφτουν πέτρες από το τόξο του γεφυριού, το οποίο κινδυνεύει με κατάρρευση.

Ορεινός όγκος Πύλης: Ο ορεινός όγκος Πύλης, για άλλη μία φορά, υπέστη καταστροφές από τη βροχή. Καθίζηση σημειώθηκε στην εθνική οδό Τρικάλων – Άρτας, στην διασταύρωση Στουρναραίικων, και εκφράζονται φόβοι ότι σε περίπτωση που συνεχιστεί η κακοκαιρία, το πρόβλημα θα οξυνθεί. Στο σημείο τοποθετήθηκε ειδική σήμανση, ενώ το φαινόμενο παρακολουθείται από τις αρχές.

Τέλος η Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, βρίσκονταν σε συναγερμό για να παρέμβει όπου κρίνονταν αναγκαία.

πηγή: trikalaopinion.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button