Κόσμος

Αντιμετώπισε την υψηλή αρτηριακή πίεση με αυτή την εύκολη άσκηση – Galaksias.com

Εάν έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορεί να αναρωτιέσαι εάν απαιτείται φαρμακευτική αγωγή για να δεις αποτελέσματα. Ωστόσο, ο τρόπος ζωής παίζει ζωτικό ρόλο στη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και η άσκηση μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία σου.

Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης με ένα υγιεινό τρόπο ζωής μπορεί να αποτρέψει, να καθυστερήσει ή να μειώσει την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία ομάδα γιατρών και ερευνητών από την Ακαδημία Κινεζικών Ιατρικών Επιστημών της Κίνας ανέλυσε δεδομένα από περισσότερα από 300 άτομα ηλικίας 18 έως 65 ετών που διατρέχουν κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης από όλο το Πεκίνο. Όλοι οι συμμετέχοντες συμβουλεύτηκαν να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα άσκησης διάρκειας ενός έτους τέσσερις ημέρες την εβδομάδα για μία ώρα κάθε μέρα. Οι μισοί έλαβαν οδηγίες να κάνουν tai chi  και οι υπόλοιποι να κάνουν αερόβιες ασκήσεις, όπως τζόκινγκ ή ποδηλασία.

Η εν λόγω μελέτη παρατήρησε ότι όσοι ακολούθησαν ένα πρόγραμμα γυμναστικής με tai chi είχαν ακόμη χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από εκείνους που ίδρωναν κάνοντας αερόβια. Και δεν χρειάστηκε καν ένας χρόνος: Οι συμμετέχοντες που έκαναν tai chi είδαν διαφορά στην αρτηριακή πίεση μέσα στους πρώτους έξι μήνες.

Ακόμη, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open αυτή η κινεζική μορφή πολεμικής τέχνης tai chi μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς ακόμη περισσότερο από την έντονη καρδιοαναπνευστική άσκηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι είναι το tai chi;

Το tai chi είναι μια ήπια μορφή άσκησης και θεωρείται κινούμενος διαλογισμός, επειδή αποτελείται από πολύ αργές και ελεγχόμενες κινήσεις. Τα οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία έχουν επιβεβαιωθεί από έρευνες και γενιές ανθρώπων που αναζητούν μια απλή και ήπια προπόνηση.

Οι συγκεκριμένες μελέτες έδωσαν έναν ακόμη σημαντικό λόγο για να ξεκινήσεις την άσκηση. Η χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι το bonus του tai chi. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα του αργού και κινούμενου διαλογισμού είναι πιθανόν ο λόγος της μείωσης της αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με τις προπονήσεις υψηλής έντασης.

Μια ακόμη μελέτη που αναρτήθηκς στο British Journal of Sports Medicine, διαπίστωσε ότι οι ισομετρικές ασκήσεις του tai chi μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης πιο αποτελεσματικά από άλλους τύπους άσκησης.

Συγκεκριμένα, οιισομετρικές ασκήσεις είναι χαμηλής πρόσκρουσης που στοχεύουν στην ανάπτυξη της μυϊκής δύναμης και αντοχής καθώς οι μύες σφίγγονται ή συστέλλονται ενώ κρατούνται σταθεροί για μικρά χρονικά διαστήματα. Αυτό σημαίνει ότι το να κρατάς μια στάση – συγκεκριμένα, κάνοντας ένα κάθισμα στον τοίχο – είναι καλύτερο για τη μείωση της αρτηριακής σου πίεσης από το τρέξιμο, το ποδήλατο και άλλες μορφές αερόβιας. Επίσης, η ανάλυση διαπίστωσε ότι περίπου 8 λεπτά ισομετρικής άσκησης, τρεις φορές την εβδομάδα, μπορεί να οδηγήσει σε υγιή μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μία τακτική ισομετρική προπόνηση που διαρκεί για δύο λεπτά, ακολουθεί ξεκούραση για άλλα δύο λεπτά και επαναλαμβάνεις τέσσερις φορές το σετ, μειώνει τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 10 mmHg και τη διαστολική πίεση κατά 5 mmHg, σύμφωνα με την έρευνα.

 

Αν θες ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους με πεντανόστιμα και φρεσκομαγειρεμένα φαγητά στην πόρτα σου, μπες στο mynutri.gr!

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button