Κόσμος

Δεν βρίσκουμε τους 40 Ισραηλινούς ομήρους για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός – Galaksias.com

Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο που μετέδωσε πληροφορίες στο CNNi, αλλά και πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις, εγείρονται φόβοι ότι ίσως περισσότεροι όμηροι είναι νεκροί από ό,τι είναι δημοσίως γνωστό.

Παράλληλα, η καταγραφή του κορυφαίου αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου για τις συνθήκες των ομήρων δείχνει επίσης ότι υπάρχουν λιγότεροι από 40 ζωντανοί όμηροι που πληρούν τα προτεινόμενα κριτήρια.

Σημειώνεται ότι το πλαίσιο που έχει τεθεί από τους διαπραγματευτές αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια μιας πρώτης παύσης έξι εβδομάδων στις μάχες, η Χαμάς θα πρέπει να απελευθερώσει 40 από τους εναπομείναντες ομήρους, συμπεριλαμβανομένων όλων των γυναικών, καθώς και ασθενών και ηλικιωμένων ανδρών. Σε αντάλλαγμα, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα αποφυλακίζονταν από τις ισραηλινές φυλακές.

Η Χαμάς είπε στους διεθνείς διαμεσολαβητές -συμπεριλαμβανομένων του Κατάρ και της Αιγύπτου- ότι δεν βρίσκει 40 ζωντανούς ομήρους. Η αδυναμία ή η απροθυμία της Χαμάς να πει στο Ισραήλ ποιοι όμηροι θα απελευθερωθούν, ζωντανοί, αποτελεί σημαντικό εμπόδιο, πρόσθεσε η δεύτερη πηγή.

Η λίστα που δεν έρχεται ποτέ…

Με τη Χαμάς να φαίνεται ότι δεν μπορεί να φτάσει τους 40 στις προτεινόμενες κατηγορίες, το Ισραήλ πίεσε τη Χαμάς να συμπληρώσει τα κενά στην αρχική απελευθέρωση με νεότερους άνδρες ομήρους, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών, είπε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Κατά τη διάρκεια των μηνών των διαπραγματεύσεων από την τελευταία κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ έχει επανειλημμένα ζητήσει μια λίστα με τους ομήρους και τις συνθήκες τους. Η Χαμάς έχει υποστηρίξει ότι χρειάζεται ένα διάλειμμα στις μάχες για να μπορέσει να εντοπίσει και να συγκεντρώσει τους ομήρους, το ίδιο επιχείρημα που χρησιμοποίησε και τον Νοέμβριο πριν από μια εβδομαδιαία παύση που διακόπηκε αφού η Χαμάς απέτυχε να παραδώσει περισσότερους ομήρους.

Η πλειονότητα των σχεδόν 100 ομήρων που παραμένουν ζωντανοί πιστεύεται ότι είναι άνδρες στρατιώτες των IDF ή άνδρες σε ηλικία εφέδρων. Η Χαμάς αναμένεται να επιχειρήσει να τους χρησιμοποιήσει σε μεταγενέστερες φάσεις για να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί πιο σημαντικές παραχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων κρατουμένων υψηλού επιπέδου και οριστικού τερματισμού του πολέμου.

Τουλάχιστον 33 από τους 129 είναι νεκροί

Οι περισσότεροι από 250 όμηροι που αιχμαλωτίστηκαν ή σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου πιστεύεται ότι ήταν απλωμένοι σε διαφορετικά μέλη και φατρίες της Χαμάς, καθώς και σε άλλες μαχητικές ομάδες, συμμορίες, ακόμη και κρατούμενοι από οικογένειες.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι από τους 129 ομήρους από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που κρατούνται αυτή τη στιγμή, οι 33 είναι νεκροί.

Μεταξύ εκείνων που πιστεύεται ότι κρατούνται ακόμη στη Γάζα είναι η οικογένεια Μπίμπας, η οποία αρπάχτηκε από τα σπίτια τους στο Κιμπούτς Νιρ Οζ. Ο Yarden Bibas χωρίστηκε από τη σύζυγό του Shiri και τα παιδιά τους Kfir και Ariel, που ήταν μόλις 9 μηνών και 4 ετών αντίστοιχα, στις 7 Οκτωβρίου. Τα δύο αγόρια και η μητέρα τους δεν απελευθερώθηκαν από τη Γάζα κατά τη διάρκεια της προσωρινής εκεχειρίας στα τέλη Νοεμβρίου, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία που συμφωνήθηκε μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς απαιτούσε την απελευθέρωση όλων των γυναικών και των παιδιών.

Ο ισχυρισμός για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Η Χαμάς ισχυρίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο ότι οι Σίρι, Κφίρ και Αριέλ είχαν σκοτωθεί σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, αλλά δεν παρείχε στοιχεία. Επανειλημμένα έχει ισχυριστεί ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει αρκετούς από τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα και ότι η συνεχιζόμενη εκστρατεία της απειλεί όσους είναι ακόμη ζωντανοί.

Επίσης, τον Ιανουάριο, η Χαμάς κυκλοφόρησε ένα βίντεο που δείχνει αποσπάσματα από τρεις ομήρους – τους Noa Argamani, Itai Svirsky και Yossi Sharabi – να μιλούν στην κάμερα, τελειώνοντας με μια λεζάντα λέγοντας: «Αύριο, θα σας ενημερώσουμε για τη μοίρα τους». Την επόμενη μέρα, εμφανίστηκε ένα άλλο βίντεο που δείχνει τα πτώματα του Σβίρσκι και του Σαραμπί. Στο βίντεο, ο Argamani είπε ότι και οι δύο άνδρες σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Το Ισραήλ είπε ότι η Χαμάς ασκούσε «ψυχολογικά μαρτύρια» στις οικογένειες των ομήρων και ο επικεφαλής εκπρόσωπος του IDF Ντανιέλ Χαγκάρι είπε ότι οι δύο άνδρες δεν χτυπήθηκαν. «Δεν χτυπάμε σε μέρη όπου γνωρίζουμε ότι μπορεί να υπάρχουν όμηροι», είπε.

Οι οικογένειες των ομήρων έχουν γίνει πολιτική δύναμη στο Ισραήλ, διοργανώνοντας μαζικές διαδηλώσεις για να απαιτήσουν να γίνουν περισσότερα για την απελευθέρωση των συγγενών τους.

Δύο συγγενείς ισραηλινών ομήρων συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία του υπουργείου Άμυνας στο Τελ Αβίβ, που διοργανώθηκε αφού η ισραηλινή αντιπροσωπεία που διεξήγαγε έμμεσες διαπραγματεύσεις για ομήρους με τη Χαμάς άφησε τις συνομιλίες στο Κατάρ χωρίς συμφωνία.

By Alex Marquardt and Jeremy Diamond,
CNN’s Christian Edwards contributed to this story.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button