Επικαιρότητα

Έξαρση ιλαράς στην Κρήτη – Galaksias.com

Η κινητοποίηση του Οργανισμού κατευθύνεται από την αξιοσημείωτη αύξηση περιστατικών ιλαράς στην Ευρώπη το 2023

Σε ετοιμότητα τίθενται οι υγειονομικές αρχές της χώρας μας, στον απόηχο της επιδημικής έξαρσης της ιλαράς στην Ευρώπη.

Η ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης σε παιδιά και ενήλικες που δεν έχουν πραγματοποιήσει τη 2η δόση, η θωράκιση ευάλωτων πληθυσμών και η εκπαίδευση του νεότερου υγειονομικού προσωπικού προκειμένου να αναγνωρίζει την κλινική εικόνα της ιλαράς, βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Στο πλαίσιο αυτό, είναι προγραμματισμένη για σήμερα μια άτυπη συνάντηση στον ΕΟΔΥ, σε επιχειρησιακό επίπεδο, στην οποία θα συζητηθεί η σύσταση ομάδας εργασίας με ρόλο την οργάνωση παρεμβάσεων που θα προλάβουν ένα «κύμα» ιλαράς, όπως ήταν το τελευταίο του 2017-2018.

Η κινητοποίηση του Οργανισμού κατευθύνεται από την αξιοσημείωτη αύξηση περιστατικών ιλαράς στην Ευρώπη το 2023. Επιπλέον, όπως προκύπτει από πληροφορίες, καταγράφεται τοπική έξαρση κρουσμάτων στην Κρήτη.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Παρασκευή (2/02), πραγματοποιείται στον ΕΟΔΥ σύσκεψη της ομάδας εργασίας για την ιλαρά, με τη συμμετοχή του υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Αντικείμενο της συνάντησης είναι η συγκεκριμενοποίηση των δράσεων που δρομολογούνται για την οχύρωση της χώρας έναντι της λοίμωξης, η οποία μεταδίδεται με ταχείς ρυθμούς. Σύμφωνα με πηγές του Insider, οι δράσεις προσανατολίζονται προς την ευαισθητοποίηση με καμπάνιες για την προώθηση του εμβολιασμού καθώς και την ανάπτυξη προγραμμάτων για την εντατικοποίησή του, με έμφαση στον παιδικό πληθυσμό ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο ΕΟΔΥ, έχει ζητήσει από την HΔIΚΑ στοιχεία για τους εμβολιασμούς στη χώρα, τα οποία έχουν ήδη συγκεντρωθεί προς κοινοποίηση στον Οργανισμό.

Η έξαρση που παρατηρείται σε ευρωπαϊκές χώρες και φαίνεται να επεκτείνεται πέρα από αυτές ήταν αναμενόμενη για την επιστημονική κοινότητα, λόγω της μείωσης των εμβολιασμών κατά την περίοδο της πανδημίας. Στόχος τώρα είναι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, ούτως ώστε να επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button