Κόσμος

Η Βουλγαρία κατηγορεί τα Σκόπια για καταπάτηση των δικαιωμάτων της βουλγαρικής μειονότητας

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ κατηγόρησε σήμερα Τετάρτη (26/6) τη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας για αντιβουλγαρική προπαγάνδα στο εσωτερικό και για καταπάτηση των δικαιωμάτων της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα, ενώ υποστήριξε ότι η στάση αυτή των Σκοπίων στρέφεται ενάντια στις ευρωπαϊκές αρχές.

«Η νέα κυβέρνηση στη γείτονά μας έχει δείξει ξεκάθαρα ότι ο μεγαλύτερος φόβος της πολιτικής τάξης αυτής της χώρας είναι να αναγνωρίσει την ίδια την ύπαρξη των λέξεων “Βούλγαρος” και “βουλγαρικό”… Αυτή είναι μια πολιτική που στρέφεται ευθέως ενάντια στις ευρωπαϊκές αρχές και στις αποφάσεις που ελήφθησαν με συναίνεση όλων των χωρών-μελών, ενάντια στις διεθνείς υποχρεώσεις, αλλά πάνω από όλα εναντίον των πολιτών τους, οι οποίοι εξέφρασαν ξεκάθαρα τη βούλησή τους για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη της χώρας τους», σημείωσε ακόμη ο Ρούμεν Ράντεφ μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους, στη Σόφια.

Πρόσθεσε ότι αναμένει τις «κατάλληλες ενέργειες» τόσο από τη βουλγαρική κυβέρνηση όσο και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς «για τη διατήρηση των ευρωπαϊκών αρχών και των κανόνων στη διαδικασία της διεύρυνσης της ΕΕ».

Σύμφωνα με τον Ρούμεν Ράντεφ, εάν η ΕΕ δεν προτάξει το γεγονός πως η ευρωπαϊκή προοπτική στα Βαλκάνια θα πρέπει να βασίζεται σε ξεκάθαρες αρχές, κανόνες και αξίες, «τότε αργά ή γρήγορα τα Βαλκάνια θα αντιμετωπίσουν την Ευρώπη με νοοτροπία βαλκανοποίησης».

Αναχρονιστικές δηλώσεις, που παραπέμπουν σε μεσαίωνα

Ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι, κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές αυτές του προέδρου της Βουλγαρίας έκανε λόγο για αναχρονιστικές δηλώσεις, που παραπέμπουν σε μεσαίωνα.

«Λυπάμαι που ακούμε τέτοια αναχρονιστικά μηνύματα από τον ανατολικό γείτονά μας, που παραπέμπουν σε μεσαίωνα, όμως δυστυχώς στη σύγχρονη Ευρώπη, στον 21ο αιώνα, υπάρχουν ακόμη τέτοιοι πολιτικοί σαν αυτόν που αναφέρετε (σ.σ. Ρούμεν Ράντεφ)», δήλωσε ο Μίτσκοσκι απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με το πώς σχολιάζει τις δηλώσεις αυτές του προέδρου της Βουλγαρίας.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι απέρριψε τις κατηγορίες του Ρούμεν Ράντεφ ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν σέβεται τα δικαιώματα της βουλγαρικής μειονότητας και κατηγόρησε τη Σόφια ότι αρνείται την ύπαρξη «Μακεδόνων» στη Βουλγαρία.

«Έχουν εκδοθεί 14 αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που λένε ότι υπάρχει μακεδονική μειονότητα στη Βουλγαρία η οποία έχει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και μπορεί να οργανωθεί στη βάση μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης, όμως δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να καταστεί δυνατό, λόγω πολιτικών όπως είναι ο κ.Ράντεφ», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βουλγαρίας από το 2020

Η Βουλγαρία, το 2020 είχε θέσει βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων.

Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2022 οι τότε κυβερνήσεις των δύο χωρών κατέληξαν σε μία συμφωνία, στη βάση μιας πρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η Σόφια θα άρει το βέτο που είχε θέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι η Βόρεια Μακεδονία θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματός της, με τη συμπερίληψη σε αυτό της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα.

Η συμφωνία εκείνη είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του αντιπολιτευόμενου τότε εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, το οποίο δεν συναίνεσε στην πρόταση και έτσι δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας για την σχετική τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας. Λόγω της εμπλοκής αυτής, η Βόρεια Μακεδονία δεν δύναται να ανοίξει τα ενταξιακά κεφάλαια με την ΕΕ, η οποία έχει καταστήσει σαφές προς τα Σκόπια πως το άνοιγμα των κεφαλαίων αυτών προαπαιτεί την υλοποίηση της συμφωνίας της χώρας με την Βουλγαρία.

Ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, μόλις σήμερα επανέλαβε πως δεν πρόκειται να υποκύψει «στους εκβιασμούς της Βουλγαρίας» και απέκλεισε το ενδεχόμενο τροποποίησης του Συντάγματος της χώρας υπό τους «όρους» που έχουν τεθεί στη χώρα του.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε το 2021 στη Βόρεια Μακεδονία, οι Βούλγαροι αποτελούν μόλις το 0,2% του πληθυσμού της χώρας (συνολικά 3.500 άτομα), στοιχείο το οποίο η επίσημη Σόφια αμφισβητεί και θεωρεί ότι το ποσοστό των Βούλγαρων στη Βόρεια Μακεδονία είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button