ΕνημέρωσηΤεχνολογία

Υποστηρικτές του πρώην προέδρου Μοράλες τερματίζουν τους αποκλεισμούς δρόμων – Galaksias Portal News

Χιλιάδες αγρότες και κοκαλέρος —καλλιεργητές κόκας—, υποστηρικτές του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, που είχαν στήσει μπλόκα διακόπτοντας την κυκλοφορία σε οδικούς άξονες καίριας σημασίας τις τελευταίες εβδομάδες, τερμάτισαν τη διαμαρτυρία τους χθες Τρίτη, αφού εξασφάλισαν το κυριότερο μέτρο που διεκδικούσαν.

Ο πρόεδρος Λουίς Άρσε ικανοποίησε βασική διεκδίκηση των διαδηλωτών, υπογράφοντας νόμο που προβλέπει ότι οι ανώτατοι δικαστές θα εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον οργανισμό των αυτοκινητοδρόμων ABC, πλέον δεν υπήρχε χθες κανένας αποκλεισμός.

Η κινητοποίηση άρχισε την 22η Ιανουαρίου και, στην κορύφωσή της, είχαν κοπεί στη μέση 36 δρόμοι, εμποδίζοντας τις οδικές μεταφορές και συγκοινωνίες από την πρωτεύουσα Λα Πας προς την οικονομική πρωτεύουσα Σάντα Κρους και αντιστρόφως.

Τα περισσότερα μπλόκα στήθηκαν στον νομό Κοτσαμπάμπα (κεντρικά), παραδοσιακά προπύργιο του αριστερού πρώην προέδρου (2006-2019), του πρώτου αυτόχθονα που ανέλαβε ποτέ το ανώτατο αξίωμα στη Βολιβία και φιλοδοξεί να επανέλθει στον θώκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις αξίωσαν να εκλέγονται από τον λαό οι δικαστές των σημαντικότερων θεσμών της δικαιοσύνης της χώρας, πάνω απ’ όλα αυτοί του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο απαγόρευσε στον κ. Μοράλες να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία το 2025, με το επιχείρημα πως έχει ήδη ολοκληρώσει τις δυο θητείες που προβλέπει ο θεμελιώδης νόμος.

Το νομοσχέδιο που υπέγραψε ο νυν πρόεδρος προβλέπει την εκλογή εντός 230 ημερών των 26 μελών των κορυφαίων δικαστηρίων της Βολιβίας — του Συνταγματικού Δικαστηρίου, του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου και του Δικαστηρίου Αγροτικών και Περιβαλλοντικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Επικοινωνίας Γαβριέλα Αλκόν, τα μπλόκα προκάλεσαν «ζημία που ξεπέρασε τα 982 εκατ. δολάρια» στη βολιβιανή οικονομία. Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως 71 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και 21 διαδηλωτές συνελήφθησαν σε επεισόδια στα μπλόκα.

Οι αρχές μίλαγαν τον περασμένο μήνα για δυο νεκρούς πολίτες. Δεν έδωσαν νεότερο απολογισμό των θυμάτων.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button