Κόσμος

Η δημοσιογράφος και νομπελίστρια ειρήνης Μαρία Ρέσα αθωώνεται στη δίκη της για φοροδιαφυγή – Ειδήσεις

Η τιμηθείσα με Νόμπελ Ειρήνης δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα κρίθηκε αθώα σήμερα στη Μανίλα στη δίκη της για την τελευταία κατηγορία περί φοροδιαφυγής για την οποία διωκόταν από τις αρχές των Φιλιππίνων.

Η κυρία Ρέσα, 59 ετών, η οποία έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης το 2021, μαζί με τον ρώσο συνάδελφό της Ντμίτρι Μουράτοφ, χαμογέλασε όταν άκουσε την ετυμηγορία, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μέσα στην αίθουσα. Εξερχόμενη από το δικαστήριο, δήλωσε πως αισθάνεται «καλά» για την απόφαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δημοσιογράφος βρέθηκε αντιμέτωπη με σειρά ποινικών διώξεων επί των ημερών του Ροντρίγκο Ντουτέρτε στην προεδρία (2016-2022). Επέκρινε εξαρχής έντονα την αιματηρή πολιτική του, τον «πόλεμο» που είχε κηρύξει κατά των ναρκωτικών.

Στην κυρία Ρέσα και στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Rappler, τον οποίο ίδρυσε, ασκήθηκαν πέντε διώξεις για φοροδιαφυγή από την κυβέρνηση Ντουτέρτε μετά την πώληση αξιόγραφων το 2015, μέσο συγκέντρωσης κεφαλαίων από ξένους επενδυτές.

Τον Ιανουάριο, δικαστήριο την έκρινε αθώα για τις άλλες τέσσερις κατηγορίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τις δυο φετινές δικαστικές νίκες της, το μέλλον της κυρίας Ρέσα και του Rappler παραμένει αβέβαιο: έχουν μπροστά τους άλλες δύο δίκες.

Η δημοσιογράφος είναι ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Καταδικάστηκε το 2020 για συκοφαντική δυσφήμηση μέσω διαδικτύου σε μια από τις αρκετές διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος της από κρατικούς θεσμούς των Φιλιππίνων.

Η κυρία Ρέσα χαρακτηρίζει τις διώξεις εναντίον της ίδιας και του ιστοτόπου της πολιτικές.

Ο σημερινός πρόεδρος Φέρντιναντ Μάρκος ο νεότερος, στην εξουσία 14 μήνες, έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να παρέμβει στη δικαιοσύνη όσον αφορά τις υποθέσεις σε βάρος της δημοσιογράφου και του μέσου.

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button