Κόσμος

Η ΕΕ καταδικάζει την απόφαση της Ρωσίας να εμποδίσει την πρόσβαση σε ΜΜΕ – «Αυστηρή λογοκρισία»

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ καταδικάζει την απόφαση της Ρωσίας να μπλοκάρει την πρόσβαση σε περισσότερα από 80 ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

Όπως σημειώνει, αυτή η απόφαση περιορίζει περαιτέρω την πρόσβαση σε δωρεάν και ανεξάρτητες πληροφορίες και επεκτείνει την ήδη αυστηρή λογοκρισία των μέσων ενημέρωσης στη Ρωσία. Τα απαγορευμένα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης λειτουργούν σύμφωνα με δημοσιογραφικές αρχές και πρότυπα. Δίνουν πραγματικές πληροφορίες και στο ρωσικό κοινό, μεταξύ άλλων και για τον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Αντίθετα, τα ρωσικά μέσα παραπληροφόρησης και προπαγάνδας, κατά των οποίων η ΕΕ έχει θεσπίσει περιοριστικά μέτρα, δεν αντιπροσωπεύουν ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης, επισημαίνει ο ύπατος εκπρόσωπος. Οι ραδιοτηλεοπτικές δραστηριότητές τους στην ΕΕ έχουν ανασταλεί επειδή αυτά τα μέσα βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών αρχών και συμβάλλουν καθοριστικά στην υποστήριξη του επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας.

Ο σεβασμός της ελευθερίας της έκφρασης και των μέσων ενημέρωσης αποτελεί βασική αξία για την ΕΕ. Θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διαθεσιμότητα πραγματικών πληροφοριών και στο κοινό στη Ρωσία καταλήγει.

Από την Ελλάδα τα μέσα ενημέρωσης τα οποία βρίσκονται στη λίστα της Ρωσίας είναι τα εξής: ert.gr, ertnews.gr, skai.gr, megatv.com και protothema.gr.

Η Ουγγαρία μπλόκαρε την απόφαση για έκδοση ανακοίνωσης από τους «27» με τα υπόλοιπα 26 κράτη-μέλη να τάσσονται υπέρ κοινής ανακοίνωσης. Ως εκ τούτου, μετά το μπλόκο της Βουδαπέστης, ο ύπατος εκπρόσωπος προχώρησε ο ίδιος σε δήλωση απαντώντας στην απόφαση της Μόσχας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button