Επικαιρότητα

Συνεδριάζουν στη Νίκαια της Λάρισας για τρακτέρ στη Βουλή ή αποκλιμάκωση (vid) – Galaksias.com

Εντάσεις δημιουργήθηκαν στα μπλόκα όταν αγρότες προσπάθησαν να κλείσουν με τα τρακτέρ τους τμήματα των Εθνικών Οδών

Σε πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού των μπλόκων προχωρούν σήμερα οι αγρότες, καθώς στις 12 το μεσημέρι το ραντεβού έχει δοθεί στη Νίκαια της Λάρισας, προκειμένου να αποφασίσουν για την κλιμάκωση ή μη των κινητοποιήσεών τους.

Οι ζυμώσεις στο εσωτερικό του αγροτικού κινήματος μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι έντονες, καθώς φάνηκε πως δεν βρέθηκε το «σημείο επαφής». Το κλίμα που επικρατεί λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της απόφασης είναι ότι δεν υλοποιήθηκαν ουσιαστικά αιτήματα και γι’ αυτό η πλειονότητα φέρεται να θέλει συνέχιση και όξυνση του αγώνα, όπως αναφέρει το cnn.gr. 

Η πλειοψηφία φαίνεται να ζητά «σκληρή γραμμή», προτείνοντας κλιμάκωση κινητοποιήσεων με «παρέλαση» των τρακτέρ στην Αθήνα. Μάλιστα, στο τραπέζι έχουν πέσει δύο προτάσεις: Η μία να κατέβουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα μέσα στο Σαββατοκύριακο και η άλλη
να πραγματοποιηθεί η πορεία μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
«Δεν θα χωριστεί η Ελλάδα στα δύο»
Από την άλλη, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν συζητάει με κλειστούς δρόμους, τονίζοντας παράλληλα ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια για μεγαλύτερες παροχές, έχουν εξαντληθεί.
«Δεν θα επιτρέψουμε να χωριστεί η Ελλάδα στα δυο» διαμηνύει η κυβέρνηση, την ώρα που κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός κατέθεσε ουσιαστικές και δίκαιες προτάσεις, με μόνιμα μέτρα για το ενεργειακό κόστος. Στο Μαξίμου τηρούν στάση αναμονής και υποστηρίζουν ότι έχει ανοίξει ορθάνοιχτα το παράθυρο του διαλόγου.

Παράλληλα, θεωρούν ότι και οι αγρότες – εκπρόσωποι των μπλόκων κατάλαβαν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό τους εστιάζοντας κυρίως στο μείζον πρόβλημα που είναι το κόστος παραγωγής, προσπαθώντας να βρει λύσεις, είτε με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, είτε με το ρεύμα όπου εκεί πιστεύεται ότι έχει γίνει μια γενναία έκπτωση που δεν βαρύνει τον προϋπολογισμό αλλά τους παρόχους.
Ραντεβού Μητσοτάκη με αγρότες της Θεσσαλίας
Στην κυβέρνηση μπορεί να διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος, ωστόσο, τονίζουν όμως, ότι θα υπάρξει συνάντηση ξανά με τους αγρότες, αλλά μόνο αυτούς της Θεσσαλίας. Αυτό θα γίνει όταν ο πρωθυπουργός επιστρέψει από το Μόναχο και την Ινδία, δηλαδή προς τα τέλη του μήνα.

Τότε, θα ανοίξει ξανά η κουβέντα των προβλημάτων όχι μόνο των αγροτών αλλά και για το τι θα γίνει στη Θεσσαλία, όπου τα ζητήματα είναι πολλά, όπως η διαχείριση του νερού και της λίμνης Κάρλας.

Έκλεισαν τις εθνικές οδούς
Πάντως, την Τετάρτη, οι αγρότες προχώρησαν στο κλείσιμο της εθνικής οδού στην Αταλάντη, την Καρδίτσα, καθώς και στο Κιλκίς στο τελωνείο των Ευζώνων, όπου σημειώθηκε και ένταση με την παρουσία εισαγγελέα.

Νωρίτερα προχώρησαν σε μια συμβολική κατάληψη της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Πλατυκάμπου. Επιτράπηκε μετά από διαβούλευση οι αγρότες να ανέβουν στην Εθνική Οδό, συμβολικά ανέβηκε και ένα τρακτέρ. Από το μπλόκο του Πλατυκάμπου πάντως, αποχώρησαν νωρίτερα σήμερα οι αγρότες των παρακάρλιων περιοχών που τα χωράφια τους πλημμύρισαν στον Daniel.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button