ΕνημέρωσηΟικονομία

Deadline η 1η Μαρτίου για τροποποιητικές δηλώσεις για φόρους εισοδήματος

Η εφορία καλεί δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους αυτές τις μέρες να προχωρήσουν σε τροποποιητικές δηλώσεις ακόμα και για το μακρινό 2013, για ποσά που εισέπραξαν από διάφορες πηγές (κυρίως αποδοχές και συντάξεις) για τις οποίες στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν είχαν καν ενημερωθεί.

Η ενημέρωση που κατέφθασε για τους φορολογούμενους στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο είναι σαφής: «Σε περίπτωση που έως και την 01.03.2024 δεν υποβάλετε τις απαιτούμενες τροποποιητικές δηλώσεις, η Φορολογική Διοίκηση θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για τον προσδιορισμό της φορολογικής σας υποχρέωσης, την έκδοση των σχετικών πράξεων και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Για πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με την παρούσα ενημέρωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρονική διεύθυνση: anadromika@aade.gr».

Είχε προηγηθεί μήνυμα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ότι: επίκειται η έκδοση από τη φορολογική διοίκηση των σχετικών πράξεων και η επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων για αναδρομικά ποσά που έχουν εισπραχθεί εδώ και μια δεκαετία (ακόμα και το 2013).

Εξ ου και η διευκρίνιση από τη φορολογική αρχή ότι «στην περίπτωση των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος φυσικών προσώπων έως το φορολογικό έτος 2014 (έτος υποβολής αρχικής Δήλωσης 2015), καθώς και σε εξαιρετικές περιπτώσεις που η αρχική ή προηγούμενη τροποποιητική Δήλωση έχει εκκαθαριστεί από τη ΔΟΥ ή σε περίπτωση αδυναμίας ηλεκτρονικής υποβολής, η Δήλωση υποβάλλεται αποκλειστικά στην αρμόδια ΔΟΥ συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και κάθε σχετικό αποδεικτικό στοιχείο».

Η πλειονότητα των φορολογουμένων είναι σε κατάσταση …νευρικού κλονισμού όχι μόνο για το λογαριασμό που καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά και μάλιστα με τόκους υπερημερίας, κυρίως όμως για το γεγονός ότι εδώ και χρόνια δεν είχαν καμιά προσωπική ενημέρωση για την υποχρέωση υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων.

Το πρόβλημα ξεκινάει από τους εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία με καθυστέρηση πολλών ετών υπολόγισαν αναδρομικά (κυρίως μικρο ποσά) αμελώντας να ενημερώσουν εγκαίρως την Εφορία, με αποτέλεσμα τα ποσά αυτά να μην εμφανίζονται στις προσυμπληρωμένες από την ΑΑΔΕ δηλώσεις φόρου εισοδήματος της εποχής εκείνης.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που οι τροποποιητικές αφορούν φορολογούμενους που δεν είναι πλέον στη ζωή, με αποτέλεσμα να καλούνται οι άμεσοι συγγενείς τους να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες.

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η έκπληξη για όσους δεν έχουν δηλώσει μέσω της πλατφόρμας myAADE (στα στοιχεία επικοινωνίας τους με την εφορία) το προσωπικό τους email, προκειμένου να λαμβάνουν εκεί τις ειδοποιήσεις.

Στην περίπτωση αυτή, τα όποια πληροφοριακά μηνύματα αποστέλλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σωρεύονται αδιάβαστα στην προσωπική θυρίδα τους στο Taxisnet, στην οποία κανείς μισθωτός ή συνταξιούχος δεν επισκέπτεται τακτικά στη διάρκεια της χρονιάς, παρά μόνο όταν «τρέχουν» οι προθεσμίες για τις δηλωτικές υποχρεώσεις τους – και κυρίως την Άνοιξη για υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος Ε1.

To άρθρο Deadline η 1η Μαρτίου για τροποποιητικές δηλώσεις για φόρους εισοδήματος δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button