Κόσμος

Ένας νεκρός, τέσσερις τραυματίες και απαγόρευση διαδηλώσεων στις κουρδικές επαρχίες – Galaksias.com

Υποστηρικτές του κόμματος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ΑKP συγκρούστηκαν με υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος DEVA στον τομέα Περβάρι της Σιίρτ χθες, Τρίτη 2/4, το βράδυ, μετά τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής στις οποίες η αντιπολίτευση είχε καλές επιδόσεις σε όλη την Τουρκία.

Στην Περβάρι, ο υποψήφιος δήμαρχος του AKP κέρδισε με ποσοστό 52% των ψήφων, ενώ ο υποψήφιος του DEVA ήρθε δεύτερος με ποσοστό 40%.

Το γραφείο του κυβερνήτη ανέφερε πως πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις, ένας από αυτούς υπέκυψε στα τραύματά του.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του DEVA Μεχμέτ Εμίν Εκμέν ανακοίνωσε ότι ο άνθρωπος που πέθανε ήταν αδελφός του υποψηφίου του κόμματος.

Το DEVA ήταν ένα από τα έξι κόμματα στη συμμαχία που σχημάτισε η αντιπολίτευση πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2023, όταν ο Ερντογάν εξασφάλισε νέα πενταετή θητεία και η κυβερνητική συμμαχία, κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η αστυνομία ερευνά το περιστατικό και έξι άνθρωποι έχουν συλληφθεί, ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη της Σιίρτ, προσθέτοντας πως έχει επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας στην Περβάρι μέχρι το πρωί της Πέμπτης για λόγους ασφαλείας.

Απαγόρευση διαδηλώσεων σε Βαν και Μπίτλις

Στην απαγόρευση εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας Βαν και Μπίτλις, όπου ακυρώθηκε η εκλογή του υποψηφίου του φιλοκουρδικού κόμματος DEM (το οποίο κάνει λόγο για πολτικό πραξικόπημα με παρέμβαση της κυβέρνησης) προχωρούν οι αρχές.

O Αμπντουλάχ Ζεϊντάν εξελέγη στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής με ποσοστό 55,51% έναντι του υποψηφίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Αμπντουλαχάτ Αρβάς, που έλαβε το 27,15% των ψήφων και τον οποίο η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή αποφάσισε να ανακηρύξει δήμαρχο.

Η νομαρχία της επαρχίας Βαν με απόφασή της απαγορεύει από σήμερα (3/4) και για 15 ημέρες όλες τις διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, πορείες, συλλογή υπογραφών και διεξαγωγή δημοσκοπήσεων.

Στις χτεσινές διαδηλώσεις σημειώθηκαν συγκούσεις με την Αστυνομία και το κλίμα εξακολουθεί να είναι τεταμένο ενώ ανάλογες απαγορεύσεις επιβλήθηκαν και στο γειτονικό νομό του Μπίτλις, ενώ στην περιοχή Περβάρι του επίσης γειτονικού νομού Σίιρτ η νομαρχία επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας. Ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλα τέσσερα τραυματίστηκαν στα επεισόδια που ξέσπασαν χτες βράδυ.

Πλάνα έδειξαν διαδηλωτές στην επαρχία Μπάτμαν να πετάνε κροτίδες εναντίον αστυνομικών, που εκτόξευσαν εναντίον τους κανόνια νερού, ενώ δεκάδες μέλη του προσωπικού ασφαλείας αναπτύχθηκαν γύρω από την πόλη Χακάρι, όπου επίσης πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια ανακοίνωσε ότι σε περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, αλλά και στη Σμύρνη στα δυτικά, συνελήφθησαν συνολικά 89 άτομα που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.

Και στην Κωνσταντινούπολη

Ένταση επικράτησε και στον περιφερειακό δήμο του Γκαζιοσμάνπασα της Κωνσταντινούπολης, όπου το το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ζήτησε ανακαταμέτρηση των ψήφων.

Η ανακαταμέτρηση άρχισε προτού εκδοθεί απόφαση επί της ένστασης που υπέβαλε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του (CHP) στο αίτημα του ΑΚΡ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονοι διαπληκτισμοί μεταξύ μελών και οπαδών των δύο κομμάτων.

Σύμφωνα με την πρώτη καταμέτρηση, ο υποψήφιος δήμαρχος Χακάν Μπαχτσέτεπε του CHP, στο οποίο ανήκει και ο επικεφαλής του μητροπολιτικού δήμου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, εξελέγη με διαφορά 879 ψήφων.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button