Επικαιρότητα

«Η Δύση θέλει να έχει στη Σερβία ένα …καθεστώς μαριονέτα!» – Galaksias.com

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς υποστήριξε σε πρόσφατη ομιλία του ότι η διεθνής κοινότητα θέλει ένα «καθεστώς μαριονέτα» που να μπορεί να ελέγξει, στη Σερβία.
Ο Βούτσιτς εκφώνησε την ομιλία λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση της τελικής έκθεσης του Γραφείου του ΟΑΣΕ για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ODHIR) σχετικά με τις γενικές και δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου 2023 στη Σερβία. Οι εκλογές προκάλεσαν μαζικές διαμαρτυρίες από στελέχη της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι έγινε νοθεία, ειδικά στην πρωτεύουσα Βελιγράδι.

Αντιμετωπίζοντας ορισμένα από τα παράπονα που εγείρει η αντιπολίτευση, ο Βούτσιτς είπε ότι έχει συστήσει στο κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) να διεξαχθούν νέες εκλογές στο Βελιγράδι.  Ωστόσο, ανώτατοι Σέρβοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένης της απερχόμενης πρωθυπουργού Άνα Μπρνάμπιτς, έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν υπάρχουν σχέδια να επιτραπεί μια διεθνής έρευνα για τις γενικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Ο Βούτσιτς χρησιμοποίησε μεγάλο μέρος της ομιλίας του για να επικρίνει τη δυτική παρέμβαση, υποστηρίζοντας ότι «η διεθνής κοινότητα θέλει ένα καθεστώς μαριονέτα.  Υποστήριξε επίσης ότι η Δύση θέλει η Σερβία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, να λάβει θέση κατά της Κίνας και να αποκηρύξει τη Δημοκρατία Σέρπσκα, τη σερβική οντότητα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη», της οποίας ο πρόεδρος Μίλοραντ Ντόντικ έχει επανειλημμένα ζητήσει απόσχιση και ενοποίηση με τη Σερβία.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button