Κόσμος

Η Ιταλία θα δαπανήσει 7,5 δισεκ. ευρώ για 24 Eurofighter

Η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει ποσό σχεδόν 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα 11 χρόνια για την απόκτηση 24 νέων μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter, υποδεικνύει έγγραφο του υπουργείου Άμυνας που περιήλθε χθες Δευτέρα 08/07 σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Η προμήθεια σκοπό έχει να ανανεωθεί ο στόλος της πολεμικής αεροπορίας της Ιταλίας, δεδομένης της ανάγκης να αποσυρθούν από την υπηρεσία πεπαλαιωμένα μαχητικά Eurofighter και Tornado, την ώρα που αυξάνονται οι αμυντικές δαπάνες των κρατών μελών του NATO εξαιτίας της αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Το δικινητήριο υπερηχητικό αεροσκάφος Eurofighter Typhoon κατασκευάζεται από κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν εταιρείες της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, που εκπροσωπούνται από τις Airbus, BAE Systems και Leonardo.

Ο βασικός ανάδοχος της παραγγελίας που σχεδιάζει η πολεμική αεροπορία της Ιταλίας θα είναι η Leonardo. Εκπρόσωπος της ιταλικής εταιρείας αεροδιαστημικής και άμυνας, που ελέγχεται από το δημόσιο, απέφυγε να σχολιάσει ερωτηθείς σχετικά με το έγγραφο.

Πάντως τον Ιούνιο, στέλεχος της εταιρείας δήλωνε στο Reuters πως η ανάθεση αναμένεται σύντομα.

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα θα έχει «πολυετές αναπτυξιακό χρονοδιάγραμμα», διάρκειας «κατά προσέγγιση από το 2024 ως το 2034» και το τίμημα «θα ανέλθει συνολικά σε 7,47 δισεκ. ευρώ», σύμφωνα με το έγγραφο.

Τα νέα μαχητικά θα αντικαταστήσουν 26 αεροσκάφη, που η Ιταλία εννοεί να αρχίσει να αποσύρει από το 2028. Αρμόδιες επιτροπές του ιταλικού κοινοβουλίου αναμένεται να γνωμοδοτήσουν ως τα μέσα Αυγούστου για την προμήθεια, βάσει της πρότασης που υπέβαλε η ιταλική κυβέρνηση στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Η Γερμανία ανήγγειλε επίσης την περασμένη εβδομάδα την προμήθεια ακόμη 20 Eurofighter. Η Λουφτβάφε διαθέτει 138 μαχητικά του τύπου.

Αναδυόμενες τεχνολογίες, «διαθέσιμες σε ανταγωνιστές», σημαίνουν ότι «η αεροπορική υπεροχή, στοιχείο κλειδί για τον έλεγχο» των αιθέρων, «δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη και σε ορισμένες περιστάσεις μπορεί να μην είναι καν εφικτή», υπογραμμίζει το έγγραφο του υπουργείου Άμυνας, προσθέτοντας πως η προμήθεια θα επιτρέψει στην Ιταλία να διανύσει το διάστημα που θα απαιτηθεί για να αποκτηθεί νέο, τελευταίας τεχνολογίας μαχητικό που αναπτύσσεται από κοινού με τη Βρετανία και την Ιαπωνία κι αναμένεται να πετάξει για πρώτη φορά περί το 2035.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button