Τρόπος Ζωής

5+1 συμβουλές υγιεινής – Galaksias Portal News

Τα βακτήρια και οι μύκητες χρειάζονται θερμούς και υγρούς χώρους για να αναπτυχθούν, συνεπώς, οι χώροι άθλησης όπως το γυμναστήριο αποτελούν εστίες μόλυνσης, που ενδέχεται να προκαλέσουν στους αθλούμενους μυκητιάσεις και δερματικές παθήσεις, σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι κατάλληλοι κανόνες υγιεινής.

Σε σχετική έρευνα, μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι το γυμναστήριο φιλοξενεί περισσότερα μικρόβια σε σύγκριση με τα καθίσματα τουαλέτας, εκ των οποίων, το 70% είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία.  

Εσείς κάθε πότε βάζετε πλυντήριο για τα ρούχα του γυμναστηρίου; Άραγε, υπάρχει περίπτωση να ξαναφορέσετε ιδρωμένη μπλούζα ή να ξαναχρησιμοποιήσετε την ίδια πετσέτα;  

Σε πρόσφατη έρευνα ανάμεσα σε 2.000 συμμετέχοντες από το Ηνωμένο Βασίλειο αναδείχθηκαν ορισμένα ανησυχητικά ευρήματα σχετικά με την επαναχρησιμοποίηση των ιδρωμένων ρούχων της προπόνησης. Συγκεκριμένα, μόνο το 53% των ερωτηθέντων βάζει τα ρούχα του γυμναστηρίου στο πλυντήριο αμέσως μετά από κάθε προπόνηση.

Αντίθετα, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες χρησιμοποιούν τα ίδια, ιδρωμένα ρούχα και στην επόμενη προπόνησή τους. Ειδικότερα, 1 στους 5 φοράει τα ίδια ρούχα στο γυμναστήριο 2 ή 3 φορές πριν τα πλύνει, ενώ 1 στους 9 (11%) τα απλώνει για να στεγνώσουν 4 – 6 φορές πριν τα βάλει τελικά στο πλυντήριο. Επίσης, το 6% των ερωτηθέντων απάντησε ότι φορά τα ίδια ρούχα γυμναστικής για 7 ή περισσότερες φορές.

Παράλληλα, τα στοιχεία κατέδειξαν ποιο από τα δύο φύλα χρησιμοποιήσει τα ίδια ρούχα μετά από κάθε προπόνηση, με το 24% εξ αυτών να είναι άνδρες (2-3 προπονήσεις πριν πλύνουν τα ρούχα που φοράνε στο γυμναστήριο) σε σύγκριση με το 16% των γυναικών.  

Οι άνδρες ήταν επίσης πιο πιθανό (12%) να φορούν τα ίδια εσώρουχα 4-6 φορές πριν το πλύσιμο, σε σύγκριση με τις γυναίκες (9%).

Παράλληλα, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (55%) παραδέχθηκαν ότι η δυσάρεστη οσμή είναι ο καθοριστικός παράγοντας για να πλύνουν τα ιδρωμένα ρούχα, ενώ μόνο το 46% εξ αυτών εξέφρασε την ανησυχία του για την ανάπτυξη μικροβίων. 

Η έρευνα διαπίστωσε ανθυγιεινές τάσεις και σχετικά με τις πετσέτες που χρησιμοποιούνται στο γυμναστήριο. Συγκεκριμένα, 1 στους 3 συμμετέχοντες (36%) παραδέχεται ότι δεν πλένει τις πετσέτες του μετά από κάθε χρήση, ενώ το 12% πλένει την πετσέτα του γυμναστηρίου του μόνο μία φορά την εβδομάδα.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες συμβουλές σχετικά με τα ρούχα της προπόνησης, ώστε να προστατευτείτε από τα μικρόβια που κυκλοφορούν στους χώρους άθλησης.  

Εάν πρόκειται να ξαναφορέσετε το ιδρωμένο ρούχο, φροντίστε τουλάχιστον να το κρεμάσετε για να στεγνώσει, ώστε να περιορίσετε την ανάπτυξη βακτηρίων. (Το στέγνωμα των ιδρωμένων ρούχων μπορεί να μειώσει το 90% των μικροβίων).  

Πλένετε πάντα τα εσώρουχα μετά από κάθε χρήση, για να αποτρέψετε την εξάπλωση των μικροβίων, καθώς και τις κάλτσες, για να αποφύγετε τις μυκητιάσεις.

Προτιμήστε να πλένετε την πετσέτα του γυμναστηρίου και τυχόν ρούχα προπόνησης ξεχωριστά από τα υπόλοιπα ρούχα σας, για να αποφύγετε την μεταφορά μικροβίων.  

Τα βακτήρια που δημιουργούν οσμές συσσωρεύονται στο εσωτερικό των ρούχων γυμναστικής, συνεπώς, είναι καλύτερο να πλύνετε τα ρούχα από μέσα προς τα έξω για πιο σχολαστικό καθαρισμό.  

Χρησιμοποιήστε ένα απορρυπαντικό ειδικά σχεδιασμένο για να αντιμετωπίζει τα σημάδια του ιδρώτα και την κακοσμία.  

Βεβαιωθείτε ότι το πλυντήριο ρούχων σας είναι καθαρό, απολυμαίνοντάς το σε τακτική βάση, για να αποφύγετε τη μεταφορά βακτηρίων στα ρούχα γυμναστικής σας.

To άρθρο Τι να κάνετε τα άπλυτα ρούχα μετά την προπόνηση: 5+1 συμβουλές υγιεινής δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button