Κόσμος

Διπλωματικός μαραθώνιος Μπλίνκεν για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα – Galaksias.com

Όπως δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, τα ανθρωπιστικά θέματα στη Γάζα θα είναι από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην τρέχουσα επίσκεψή του στην περιοχή,

Ήδη ο Μπλίνκεν βρίσκεται καθ΄ οδόν προς τη Μέση Ανατολή σε ένα ταξίδι που θα περιλαμβάνει στάσεις στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο, στο Κατάρ, στη Σαουδική Αραβία και στη Δυτική Όχθη αυτή την εβδομάδα.

«Οι ανάγκες του παλαιστινιακού λαού θα είναι σε εξέχουσα θέση», δήλωσε ο Σάλιβαν στο δίκτυο CBS αναφερόμενος στον Παλαιστινιακό λαό που βρίσκεται σε τραγική κατάσταση μετά τον πόλεμο που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου.

Από την πλευρά των ΗΠΑ όπως ανέφερε ο Σάλιβαν είναι ζωτικής σημασίας η ανάγκη να υπάρξει μια συμφωνία για την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων που πήρε η Χαμάς στη διάρκεια της επίθεσής της, περιλαμβανομένων Αμερικανών ομήρων, και μια ανθρωπιστική παύση που θα τη συνοδεύει,

«Είναι προς το συμφέρον εθνικής ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα πιέζουμε γι΄αυτό αδιάκοπα. Άρα αυτό είναι υψίστης σημασίας για εμάς», είπε ο Σάλιβαν.

Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της Χαμάς σε ό,τι αφορά μια τέτοια συμφωνία, σημειώνοντας πως οι Ισραηλινοί έχουν καταθέσει μία πρόταση.

Ο Τζέικ Σάλιβαν είπε επίσης πως οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να προχωρήσουν σε επιπρόσθετα πλήγματα εναντίον οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Μέση Ανατολή.

«Σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε επιπρόσθετα πλήγματα, και επιπρόσθετη δράση, να συνεχίσουμε να στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν όταν οι δυνάμεις μας δέχονται επίθεση, όταν άνθρωποί μας σκοτώνονται», δήλωσε στο NBC.

Σημειώνεται ότι ΗΠΑ και η Βρετανία εξαπέλυσαν πλήγματα σε 36 στόχους των Χούθι στην Υεμένη χθες, Σάββατο, κατά τη δεύτερη ημέρα των σημαντικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ εναντίον συνδεόμενων με το Ιράν οργανώσεων έπειτα από φονική επίθεση που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις Αμερικανοί στρατιωτικοί στην Ιορδανία το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button