ΕνημέρωσηΟικονομία

Εκτινάχθηκαν κατά 40% τα δάνεια για εμπορικά ακίνητα με κίνδυνο αθέτησης μέσα σε 3 μήνες – Galaksias Portal News

Οι γερμανικές τράπεζες παλεύουν ιδιαίτερα σκληρά με την κρίση στα εμπορικά ακίνητα με το ποσοστό των δανείων σε κίνδυνο αθέτησης υποχρεώσεων για γραφεία, κτίρια λιανικής και ξενοδοχεία έχει αυξηθεί σημαντικά περισσότερο τους τελευταίους μήνες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (Eba), που δημοσιεύτηκε χθες (04.04.24).

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι γερμανικές τράπεζες έχουν άνω του μέσου όρου έκθεση σε εμπορικά ακίνητα. Σύμφωνα με στοιχεία της Eba, ο όγκος των δανείων σε κίνδυνο αθέτησης για εμπορικά ακίνητα αυξήθηκε από 9,7 δισ. σε 13,6 δισ. ευρώ από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2023 (40%).

Το ποσοστό των επισφαλών δανείων σε όλες τις χρηματοδοτήσεις εμπορικών ακινήτων αυξήθηκε από 3,6% σε 4,8%. Στο τέλος του 2022, το ποσοστό των προβληματικών δανείων σε αυτόν τον τομέα ήταν σημαντικά χαμηλότερο στο 2,1%.

Αυτό σημαίνει ότι τα γερμανικά ιδρύματα απέδωσαν σημαντικά χειρότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το ποσοστό των επισφαλών δανείων για εμπορικά ακίνητα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αυξήθηκε μόνο από 4% σε 4,3%. Οι μέσες ευρωπαϊκές τιμές έχουν επίσης αλλάξει λιγότερο σημαντικά κατά τη διάρκεια του έτους: στο τέλος του 2022, το επιτόκιο επισφαλών δανείων ήταν 3,9%.

Υπάρχουν χώρες της ΕΕ όπου το ποσοστό των εμπορικών προβληματικών δανείων είναι υψηλότερο. Αυτό ισχύει για την Ισπανία ή την Ιταλία, για παράδειγμα.

Σε αντίθεση με τη Γερμανία, τα ιδρύματα κατάφεραν να μειώσουν το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων πέρυσι. Στην Ισπανία το μερίδιό τους μειώθηκε από 8,3% σε 6,6%, στην Ιταλία από 7,6% σε 6,5%.

Τα ιδρύματα αυξάνουν τις προβλέψεις τους για αθετήσεις δανείων

Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές εποπτικές αρχές έχουν προειδοποιήσει για κινδύνους στη χρηματοδότηση εμπορικών ακινήτων εδώ και αρκετό καιρό. Αρκετά γερμανικά ιδρύματα έχουν πρόσφατα αυξήσει σημαντικά τις προβλέψεις κινδύνου για αθετήσεις δανείων.

Η τράπεζα Pfandbrief, για παράδειγμα, αύξησε τα αποθεματικά της κατά 212 εκατ. ευρώ πέρυσι. Περίπου 1,5 δισ. ευρώ ή το 4,5% του χαρτοφυλακίου ακινήτων της θεωρείται ότι βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η Aareal Bank εκτιμά το μέγεθος της προβληματικής της έκθεσης σε 1,6 δισ. ευρώ ή 3,4% του χαρτοφυλακίου δανείων της. Το ινστιτούτο δέσμευσε 510 εκατ. ευρώ στις προβλέψεις κινδύνου του.

Τα γερμανικά ιδρύματα δεν διακρίνονται μόνο σε σχέση με την αύξηση των προβληματικών δανείων. Η συνολική τους δέσμευση στη χρηματοδότηση εμπορικών ακινήτων είναι επίσης πάνω από τον μέσο όρο σε σύγκριση με την Ευρώπη στο 9,8%. Σε ολόκληρη την ΕΕ, το ποσοστό είναι 6,9%.

To άρθρο Γερμανία: Εκτινάχθηκαν κατά 40% τα δάνεια για εμπορικά ακίνητα με κίνδυνο αθέτησης μέσα σε 3 μήνες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button