ΕνημέρωσηΟικονομία

Οι αγωγές για τη λίστα emails, η Λερναία Ύδρα της Πανεπιστημιούπολης, τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης που απομακρύνονται, η κατάσταση στα πρατήρια που ξεφεύγει και οι διεθνείς ανατροπές στις εταιρείες συμβούλων

Άρχισαν τα όργανα με αγωγές!

Μια νέα διάσταση παίρνει η υπόθεση με τα e mails αποδήμων που διέρρευσαν από το υπουργείο Εσωτερικών στον πρώην τομεάρχη Απόδημου Ελληνισμού της ΝΔ Νίκο Θεοδωρόπουλο και από εκείνον στην ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου η οποία και έκανε μαζική αποστολή ενόψει των ευρωεκλογών, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος κατέθεσε την πρώτη αγωγή απόδημου κατά του ελληνικού δημοσίου κατηγορώντας το υπουργείο Εσωτερικών ότι δεν προστάτεψε τα προσωπικά του δεδομένα. Ήδη εκδηλώνεται ενδιαφέρον για αγωγές αποδήμων από ΗΠΑ, Σουηδία Φινλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία και άλλες χώρες. Οι καταγγελίες που έγιναν στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών είναι δεκάδες.

Στο στόχαστρο ο Θεοδωρόπουλος

Άλλοι δικηγόροι εξετάζουν αγωγές και κατά του Νίκου Θεοδωρόπουλου και της ΝΔ διότι η διαρροή των e mails προς την ευρωβουλευτή έγινε από τον γραμματέα Αποδήμων με την θεσμική του ιδιότητα. Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση δέχεται η κυβέρνηση που ήδη προχώρησε στις καρατομήσεις του γενικού γραμματέα του υπ.Εσωτερικών Μ.Σταυριανουδάκη συνεργάτρια του οποίου έστειλε τα e mails στον γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ που επίσης αποπέμφθηκε ενώ εκτός ευρωλίστας βρέθηκε και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Η εισαγγελική έρευνα όπως και της Αρχής θα αποκαλύψουν την διαδρομή των e mails και εάν έγινε και άλλου είδους διακίνηση.

«Ανοχή τέλος;»

Η διπλή αστυνομική επιχείρηση στην πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης επανέφερε στην επικαιρότητα το δόγμα «τάξη και ασφάλεια» της κυβέρνησης Μητσοτάκη και στα ΑΕΙ. Το μήνυμα που εκπέμπουν Μαξίμου και Χρυσοχοίδης είναι «τέλος στην ανοχή» της ανομίας στα πανεπιστήμια. Είναι ένα στοίχημα που η κυβέρνηση με εξαίρεση κάποιες αστυνομικές επεμβάσεις δεν το έχει υπηρετήσει με συνέχεια και συνέπεια τουλάχιστον μέχρι τώρα. Η ασφάλεια δεν είναι μόνο καταστολή είναι μια ευρύτερη στρατηγική και δράσεις, ειδικά σε ότι αφορά στα ΑΕΙ όπου υπήρξαν μπρος πίσω αλλά και κενά. Καταλήψεις πάσης φύσεως μπαίνουν ξανά στο στόχαστρο Χρυσοχοΐδη. Θα ενταθεί η συνεργασία εμπλεκόμενων υπουργείων (Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας κλπ) και αρμοδίων αρχών (πρυτανικές αρχές, κλπ) για την κατάσταση στα δημόσια ΑΕΙ. Το 2025 θα λειτουργήσει το πρώτο ακαδημαϊκό έτος στα μη κρατικά ΑΕΙ όπου το μπάχαλο δεν θα επιτραπεί και η σύγκριση -και σε συνθήκες ασφάλειας- θα μετρήσει στην αξιολόγηση.

Πανεπιστημιακή αστυνομία γιοκ!

Μια εμβληματική εξαγγελία της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν η πανεπιστημιακή αστυνομία. Δεν ήταν επιτυχής ο χειρισμός εξαρχής. Στη συνέχεια το εγχείρημα θυσιάστηκε στο βωμό της αφόρητης πίεσης μειοψηφιών και δικαιωματιστών, που οδήγησε τα ΑΕΙ, στην προτέρα κατάσταση της ανομίας και την λειτουργία τους ως «ξέφραγο αμπέλι». Τα 1000 άτομα που προσλήφθηκαν για την πανεπιστημιακή αστυνομία, στην συντριπτική πλειονότητα τους κατέληξαν σε αστυνομικά τμήματα. Έχει βγει …alert για τα 200 άτομα που υποτίθεται ότι θα έκαναν περιπολίες, σε τέσσερις πανεπιστημιακούς χώρους, γύρω- γύρω βέβαια, χωρίς να μπαίνουν μέσα. Και βέβαια ποτέ δεν τοποθετήθηκαν τα τουρνικέ (ήταν μάλιστα δωρεά) στα τέσσερα ΑΕΙ που ανακοινώθηκαν ώστε να υπάρχει έλεγχος στο ποιος μπαίνει όπως γίνεται σχεδόν σε όλα τα πανεπιστήμια της ΕΕ, των ΗΠΑ κλπ. Η εξουσία του μπάχαλου και της αναρχίας επανέκαμψε. Ήταν θέμα χρόνου να ξετυλιχτούν εικόνες από τα παλιά!

Από τον Έσκο στη Σουηδή!

Τέλη Σεπτεμβρίου 2022, η αστυνομία εισέβαλε στις φοιτητικές εστίες της πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου όπου είχαν τα ορμητήρια τους τρεις συμμορίες, η μια εξ αυτών ήταν του σκληρού Αλβανού «Έσκο». Δεν τους πήραν χαμπάρι ενώ επί δύο τρία χρόνια είχαν καταλάβει δωμάτια της εστίας, γύριζαν βίντεο με επίδειξη όπλων (συμμετείχε και νεαρή γυναίκα αστυνομικός!) τα οποία ανέβαζαν στα social media, ένοπλα μέλη έκαναν face control στο ποιος έμπαινε στο πανεπιστήμιο, εκφόβιζαν φοιτητές, παιδιά οικογενειών από την επαρχία με οικονομικές δυσκολίες που δεν μπορούσαν να νοικιάσουν διαμερίσματα στην πόλη, και χρειάζονταν την αυξημένη φροντίδα της πολιτείας, όχι την εγκατάλειψη.

Ξανά ορμητήρια

Σαν να μην πέρασε μια μέρα, ενάμισυ χρόνο μετά, σε έφοδο της αστυνομίας στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου συνελήφθησαν ένας Αργεντινός, μια Σουηδή και ένας Έλληνας και στους ελέγχους σε δωμάτια της φοιτητικής εστίας βρέθηκαν, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, κράνη, ρόπαλα, άδεια μπουκάλια μπύρας (χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μολότοφ) κλπ. Αφορμή ήταν εμπρησμοί σε πέντε σχολικά λεωφορεία, έξι ΙΧ αυτοκίνητα και τρεις μοτοσικλέτες στου Ζωγράφου. Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δράστες εξορμούσαν από την πανεπιστημιούπολη. Οι καταλήψεις στο ΑΠΘ είναι επίσης μια συνήθης κατάσταση.

Διαγραφή!

«Για τέτοια επεισόδια πρέπει να υπάρχουν επιπτώσεις, και αυτά που προβλέπει ο νόμος φτάνουν μέχρι και την οριστική διαγραφή φοιτητών» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανασκόπησή του. Οι περισσότεροι καταληψίες όμως είναι εξωπανεπιστημιακοί. Ευθύνες έχουν και οι πρυτανικές αρχές. Ευθύνες έχει και η κυβέρνηση που λέει και ξελέει. Ευθύνες έχει και το πολιτικό σύστημα που στρουθοκαμηλίζει για ψηφουλάκια.

Γίνεται της εταιρείας!

Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται, κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, αλλά αυτό θα πρέπει να το δείξει και στην πράξη. Πολλές αποκαλύψεις έγιναν για τον δαίδαλο των εταιρειών που είχε στις ΗΠΑ και διατείνεται ότι πλέον μεταβίβασε τις μετοχές του. Τον έκαψε ο νόμος Τσίπρα που επέκτεινε το ασυμβίβαστο πολιτικού με offshore και σε εταιρείες αλλοδαπής το 2016. Για την ιστορία θυμίζουμε ότι στις 26 Ιουνίου 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε εξηγήσεις από την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου- Κουβέλη και από τον ίδιο τον εφοπλιστή και αριστερό, υφυπουργό Ναυτιλίας Γιώργο Βερνίκο για την offshore εταιρία Vernicos Offshore Group. «Ο νόμος 3849/2010 (άρθρο 6) είναι σαφής. Απαγορεύεται ρητά υπουργοί και εν γένει πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε εξωχώριες (offshore) εταιρίες» τόνιζε στην ανακοίνωση του. «Προβλέπονται μάλιστα βαρύτατες ποινές και χρηματικά πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης του νόμου αυτού», «αυτή η ιδιότητα αποτελεί απόλυτο κώλυμα για την υπουργοποίησή του». Ο Γ.Βερνίκος παραιτήθηκε από την κυβέρνηση. Ο κ.Κασσελάκης συνεχίζει να μη δίνει καθαρές απαντήσεις.

Ανακρίσεις!

Έρευνες έχουν ξεκινήσει στην Πολεμική Αεροπορία μετά την διαρροή της λίστας των επιβατών (το ζεύγος Καρατζά που συνόδευε το πρωθυπουργικό ζεύγος) και κυρίως τις απόρρητες πληροφορίες του flight radar που σύμφωνα με τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ, «έσβησε» το στίγμα του κυβερνητικού αεροσκάφους μετά την Κρήτη και ενώ κατευθυνόταν στην έρημο Σίβα. Η αντιπολίτευση εξαπολύει πυρά. Η ουσία είναι όμως ότι το απόρρητο πληροφοριών που αφορούν το πρωθυπουργικό αεροσκάφος έγιναν φεϊγβολάν, από άνδρες της Πολεμικής Αεροπορίας. Δεν αποκλείονται καρατομήσεις και μεταθέσεις!

Ξεφεύγει η κατάσταση στα πρατήρια

Χρειάστηκαν μερικές δολοφονίες γνωστών μελών της ελληνικής μαφίας για να έρθει στο προσκήνιο η ανεξέλεγκτη κατάσταση με την ποιότητα των καυσίμων στα ελληνικά πρατήρια. Και αν το ζήτημα φαντάζει υπερβολικό (προ ημερών ανακοινώθηκε το πρώτο λουκέτο για νοθευμένα καύσιμα) οι τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας οδικώς προειδοποιούνται σχετικά. Δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου προειδοποιούν τους οδηγούς από τη γειτονική χώρα να κρατούν τις αποδείξεις από τα πρατήρια που βάζουν βενζίνη στην Ελλάδα ώστε να μπορούν να εντοπίσουν τις αιτίες για τις πιθανές ζημιές που θα πάθουν οι κινητήρες των οχημάτων τους! Βέβαια, τα γράφουν αυτά οι γείτονες Βούλγαροι από τους οποίους φαίνεται να προέρχεται σημαντική ποσότητα των υλικών με τα οποία νοθεύονται τα καύσιμα!

Τα ορόσημα που έσβησαν από νωρίς στο Ταμείο Ανάκαμψης

Ανάμεσα στα ορόσημα που πρέπει να ικανοποιήσει η Ελλάδα για να καταθέσει το αίτημα για την τέταρτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης περιλαμβάνονται και κάποια που σβήστηκαν από πολύ νωρίς. Ένα από αυτά είναι οι περίφημοι «Διαδρόμοι 5G», η ανάπτυξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς κατά μήκων των εθνικών οδικών αξόνων ώστε να υποστηρίζουν αυτοκινούμενα οχήματα. Το έργο ακυρώθηκε. Ακυρώθηκε, επίσης, και το έργο εγκατάστασης υποβρυχίων καλωδίων οπτικών ινών στα νησιά για να βελτιωθούν οι υποδομές διασύνδεσης. Η ανάθεσή του ήταν ένα ακόμα ορόσημο. Η κυβέρνηση αποφάσισε να περιμένει να δει ποια καλώδια θα φτιάξουν οι ιδιώτες πάροχοι και μετά να επενδύσει το δημόσιο. Σωστά. Στις ελληνικές καλένδες πήγε άλλο ένα ορόσημο, η ανάθεση του νέου συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων. Ο διαγωνισμός δεν προκηρύχθηκε ποτέ γιατί άλλαξε γνώμη η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υποδομών.

Το άγχος γι’ αυτά που δεν σβήστηκαν!

Αλλά και στα ορόσημα που δεν έσβησαν, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Για παράδειγμα, για να προχωρήσουμε με την τέταρτη δόση πρέπει να έχει υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Πράγμα δύσκολο να γίνει τους επόμενους μήνες όταν ακόμα εκκρεμεί η έκδοση του πρακτικού αξιολόγησης των προσφορών που υποβλήθηκαν! Οριακά κινούνται και πολλά από τα προαπαιτούμενα στην ενέργεια, όπως οι μονάδες αποθήκευσης και τα προγράμματα εξοικονόμησης σε κατοικίες και επαγγελματικά κτίρια. Και ακόμα είμαστε στην τέταρτη δόση! Δεν θέλετε ούτε να φανταστείτε τα ορόσημα για την ένατη και τελευταία δόση του Ταμείου Ανάκαμψης. Αλλά γιατί να προβληματιζόμαστε γι’ αυτά. Κάτι θα γίνει, κάτι θα σκαρφιστούν οι Ιταλοί που επίσης καθυστερούν και θα βολευτούμε και εμείς! Και στο κάτω – κάτω της γραφής εμείς κάνουμε την αίτηση για την τέταρτη δόση, πανηγυρίζουμε προκαταβολικά, και σε μερικούς μήνες θα έχουμε εκπληρώσει τα ορόσημα ώστε να πάρουμε και τα λεφτά.

Παγκόσμιες οι ανατροπές στην αγορά συμβούλων

Η στήλη έχει ασχοληθεί στενότατα με τις μεγάλες ανατροπές στην κορυφή της ελληνικής αγοράς συμβουλευτικών υπηρεσιών καθώς οι δύο μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες του κλάδου βρίσκονται σε διαδικασία μετοχικών αλλαγών. Οι Planet και Διαδικασία έχουν βέβαια πολύ χαμηλότερα έσοδα από τους λεγόμενους Big 5 τους παγκόσμιους ομίλους των συμβουλευτικών και ελεγκτικών υπηρεσιών. Όμως ακόμα και στην κορυφή του κλάδου έχουμε σοβαρές ανακατατάξεις τις τελευταίες ημέρες. Μια αμερικανική εταιρεία επενδύσεων εξαγοράζει πλειοψηφικό μερίδιο της Grant Thornton USA, του βραχίονα της διεθνούς εταιρείας στις ΗΠΑ. Η Grant Thornton είναι η έβδομη μεγαλύτερη εταιρεία ελεγκτικών υπηρεσιών στον κόσμο και δεν είναι η μοναδική που ψάχνει κεφάλαια ή νέους μετόχους. Πριν από λίγες ημέρες και η Baker Tilly προσέλκυσε ένα δισ. δολάρια από την επενδυτική εταιρεία Hellman & Friedman ώστε να επενδύσει σε νέες εξαγορές. Αρα αυτά που βλέπουμε στην Ελλάδα, κυρίως επειδή οι σημερινοί βασικοί μέτοχοι μεγάλων εταιρειών συμβούλων δεν έχουν διάδοχη κατάσταση, συμβαίνουν ταυτόχρονα παγκοσμίως!

Ταξί: Μια αποζημίωση στην Αυστραλία που δίνει ιδέες!

Λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν ανακοινώθηκαν από καμία πλευρά. Όμως η ψηφιακή πλατφόρμα μίσθωσης ταξί, κ.λπ., συμφώνησε να πληρώσει περίπου 178 εκατ. ευρώ για να αποζημιώσει τους οδηγούς ταξί στην Αυστραλία οι οποίοι υποστήριζαν πως έχασαν εισόδημα όταν ο πολυεθνικός όμιλος μπήκε στην αγορά τους. Πρόκειται για εξωδικαστικό συμβιβασμό σε μαζική αγωγή που είχαν καταθέσει 8.000 οδηγοί και ιδιοκτήτες ταξί στην Αυστραλία το 2019. Η Uber ανακοίνωσε πως από το 2018 έχει προχωρήσει σε «σημαντικές συνεισφορές» σε διάφορα προγράμματα στήριξης των ταξί σε περιοχές της Αυστραλίας. Ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, τόσο για τη στήριξη, όσο και για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των 178 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για απόφαση που βάζει ιδέες σε κάποιους στην Αθήνα. Αν και στη χώρα μας, οι οδηγοί ταξί είναι εκείνοι που συνεργάζονται με Uber και την ανταγωνιστική FreeNow αν και διαμαρτύρονται για τις μεγάλες προμήθειες.

To άρθρο Οι αγωγές για τη λίστα emails, η Λερναία Ύδρα της Πανεπιστημιούπολης, τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης που απομακρύνονται, η κατάσταση στα πρατήρια που ξεφεύγει και οι διεθνείς ανατροπές στις εταιρείες συμβούλων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button