Κόσμος

Προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μετά την έφοδο στην πρεσβεία στο Εκουαδόρ  – Galaksias.com

Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (CIJ) ανακοίνωσε πως προσφεύγει το Μεξικό,  καταθέτοντας καταγγελία εναντίον του Εκουαδόρ για την αστυνομική έφοδο κατά της πρεσβείας του στην πρωτεύουσα Κίτο, η οποία προκάλεσε τη ρήξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Προσφεύγοντας στο πλέον ανώτατο όργανο του ΟΗΕ, το Μεξικό ζητεί την αναστολή της ιδιότητας του Εκουαδόρ από μέλος του ΟΗΕ «έως ότου ζητήσει δημόσια συγγνώμη, αναγνωρίζοντας τις παραβιάσεις των θεμελιωδών αρχών και κανόνων του διεθνούς δικαίου», όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Εξωτερικών Αλίσια Μπαρσένα.

Πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι «η εγγύηση της αποκατάστασης της ηθικής βλάβης που προκλήθηκε στο κράτος και στους πολίτες του Μεξικού».

Αστυνομικοί μπήκαν το βράδυ της Παρασκευής στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κίτο για να συλλάβουν τον πρώην αντιπρόεδρο του Ισημερινού, κατηγορούμενο για διαφθορά Χόρχε Γκλας, ο οποίος είχε καταφύγει εκεί – μια ενέργεια που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Το Μεξικό ανακοίνωσε αμέσως τη ρήξη των διπλωματικών σχέσεων με το Εκουαδόρ και δηλώνει την πρόθεσή του να υποστηρίξει ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου τον απαραβίαστο χαρακτήρα των διπλωματικών αντιπροσωπειών που θεσπίστηκε με τη Σύμβαση της Βιέννης του 1961.

«Με μεγάλη περηφάνια καταθέτουμε σήμερα καταγγελία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου. Δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι ο Ισημερινός παραβίασε τη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο Αλεχάνδρο Σελόριο, νομικός σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι ο στόχος είναι να αποτραπεί παρόμοια ενέργεια να επαναληφθεί σε άλλες χώρες.

«Ας μην επαναληφθεί αυτό σε καμιά χώρα του κόσμου, να διασφαλισθεί το διεθνές δίκαιο, οι πρεσβείες των χωρών οποιουδήποτε κράτους να μην παραβιάζονται», δήλωσε.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button