ΕνημέρωσηΟικονομία

Στη σκιά εφιαλτικών προβλέψεων για το πετρέλαιο και απογοητευτικών εκθέσεις των αμερικανικών τραπεζών – Galaksias Portal News

Η αγωνία για τις νέες αρνητικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την ιρανική επίθεση στο Ιράν σε συνδυασμό με την ανακοίνωση των εταιρικών αλλά και μακροικονομικών εκτιμήσεων σε ΗΠΑ και ΕΕ αναμένεται να καθορίζει τις διαθέσεις των επενδυτών στις διεθνείς χρηματαγορές.

Σήμερα, Δευτέρα, τα επακόλουθα της νέας κλιμάκωσης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ είναι πιθανό να καθορίσουν τις εξελίξεις στην αγορά.

Οι ειδικοί φοβούνται αποκλεισμό του Στενού του Ορμούζ, μέσω του οποίου μεταφέρεται το αργό πετρέλαιο. Σε αυτό το χειρότερο σενάριο, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι νοητές στα 140 έως 157 δολάρια ανά βαρέλι.

Σημαντικά για τους επενδυτές είναι επίσης τα νέα στοιχεία για την παραγωγή από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, καθώς και τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, επισημαίνει η Handelsblatt.

ΕΕ: Ανακοινώσεις για βιομηχανική παραγωγή

Τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή του Φεβρουαρίου στην ευρωζώνη θα δημοσιευθούν σήμερα (15.04.24).

Η μεταποιητική βιομηχανία θεωρείται πολύ ευαίσθητη, γι’ αυτό και ο δείκτης αυτός παρακολουθεί αξιόπιστα τους οικονομικούς κύκλους. Εάν η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται, αυξάνεται και η βιομηχανική παραγωγή και το αντίστροφο.

Οι ειδικοί αναμένουν μικρή αύξηση κατά 0,8%, αφού η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 3,2% τον Ιανουάριο.

ΗΠΑ: Ανακοινώσεις για λιανικές πωλήσεις και δείκτη μεταποίησης

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ για τον μήνα Μάρτιο θα δημοσιευθούν σήμερα (15.04.24). Θεωρούνται σημαντικός δείκτης της καταναλωτικής δαπάνης, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα της αμερικανικής οικονομίας. Οι αναλυτές αναμένουν μικρή αύξηση 0,8%, μετά την αύξηση των πωλήσεων κατά 0,6% τον Φεβρουάριο.

Ο δείκτης μεταποίησης Empire State για τον Απρίλιο θα δημοσιευθεί επίσης σήμερα (15.04.24) Μετρά την κατάσταση στον τομέα της μεταποίησης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και δημοσιεύεται πάντα στο πρώτο μισό του μήνα.

Οι τιμές του δείκτη πάνω από το μηδέν σηματοδοτούν θετική επιχειρηματική τάση για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ αρνητική τάση αναμένεται αν ο δείκτης είναι κάτω από το μηδέν. Τον Μάρτιο, ο δείκτης διολίσθησε στις μείον 20,9 μονάδες- τώρα θα μπορούσε να βελτιωθεί στις μείον 5,2 μονάδες.

Οι απογοητευτικές τριμηνιαίες εκθέσεις των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών ήδη έχουν προκαλέσει νευρικότητα στους επενδυτές στη Wall Street. Ο δείκτης των blue chips Dow Jones υποχώρησε κατά 1,3% στις 37.962 μονάδες την Παρασκευή (12.04.24). Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 1,5% στις 5121 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 1,6% στις 16.176 μονάδες.

Ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός JP Morgan έδωσε γενικά επιφυλακτικές προοπτικές για το σύνολο του έτους κατά την έναρξη της νέας περιόδου υποβολής εκθέσεων. Η ανταγωνίστρια Wells Fargo αναμένει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα μειωθούν το 2024. Η Citigroup αισθάνθηκε το κόστος της αναδιοργάνωσής της. Οι υψηλές αποζημιώσεις επιβάρυναν τα κέρδη.

Οι μετοχές της JP Morgan έχασαν 5,6%. Η Citigroup και η Wells Fargo έχασαν 2,1 και 0,2 %αντίστοιχα. “Συνολικά, ο κόσμος περίμενε ισχυρότερα έσοδα από τόκους και πιο αισιόδοξες προβλέψεις”, δήλωσε ο Stephen Biggar, τραπεζικός αναλυτής της Argus στη Νέα Υόρκη.

Χρηματιστήρια στην Ασία: Nikkei, Topix και CSI300

Η αεροπορική επιδρομή του Ιράν στο Ισραήλ το βράδυ της Κυριακής βάρυνε τα ασιατικά χρηματιστήρια το πρωί σήμερα (15.04.24). Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 έχασε 1,8% στα πρώτα λεπτά των συναλλαγών – το μεσημέρι διαπραγματευόταν στις 39.114 μονάδες, με πτώση περίπου 1%. Ο ευρύτερος δείκτης Topix υποχωρούσε κατά 0,5%.

Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi υποχώρησε επίσης κατά περισσότερο από ένα τοις εκατό. Στη σχετικά μικρή χρηματοπιστωτική αγορά της Σιγκαπούρης, ο δείκτης Straits Times υποχώρησε κατά περίπου 1% κατά την έναρξη των συναλλαγών. Αντίθετα, οι κινεζικές αγορές αντέδρασαν ανομοιόμορφα. Ο δείκτης Hangseng του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος έχει ισχυρότερους διεθνείς δεσμούς, υποχώρησε κατά 1,4%. Το χρηματιστήριο της Σαγκάης, από την άλλη πλευρά, άνοιξε σχεδόν αμετάβλητο.

Εταιρικά στοιχεία

Η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs είναι η επόμενη μεγάλη τράπεζα μεταξύ των αμερικανικών τραπεζών που θα παρουσιάσει τα στοιχεία της για το πρώτο τρίμηνο, μαζί με την περιφερειακή M&T Bank. Στην Ελβετία, ο βιομηχανικός όμιλος Sulzer και η Luzerner Kantonalbank είναι μεταξύ εκείνων που ανοίγουν τα βιβλία τους.

To άρθρο Διεθνείς αγορές: Στη σκιά εφιαλτικών προβλέψεων για το πετρέλαιο και απογοητευτικών εκθέσεις των αμερικανικών τραπεζών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button