ΕνημέρωσηΠολιτική

H τελευταία εμφάνιση του Αλεξέι Ναβάλνι στο δικαστήριο – Galaksias Portal News

Ο Αλεξέι Ναβάλνι «δολοφονήθηκε βάναυσα από το Κρεμλίνο», δήλωσε ο πρόεδρος της Λετονίας, αφού η Ρωσία ανέφερε σήμερα ότι ο φυλακισμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης «κατέρρευσε και πέθανε».

Τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ανακοίνωσαν τον θάνατο του Ναβάλνι προκαλώντας σοκ και οργή σε όλη την Ευρώπη, με τους παγκόσμιους ηγέτες να δείχνουν με το δάχτυλο ως υπεύθυνο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως ο πιο ένθερμος εγχώριος επικριτής του Πούτιν, ο Ναβάλνι πρωτοστατούσε ενάντια στην διαφθορά και οργάνωνε μαζικές διαδηλώσεις προκαλώντας την οργή του Κρεμλίνου.

Ο 47χρονος εθεάθη για τελευταία φορά μέσω βίντεο κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας την Πέμπτη. Φαινόταν να είναι ευδιάθετος, γελαστός και αστειευόταν μέσα από το κελί του με τους δικαστές.

Δείτε το βίντεο:

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μητέρα του Ρώσου αντιπολιτευόμενου ηγέτη δήλωσε, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Νόβαγια Γκαζέτα, πως ο γιος της ήταν «ζωντανός, υγιής και χαρούμενος» όταν τον είδε για τελευταία φορά στις 12 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τη Νόβαγια Γκαζέτα, η Λιουντμίλα Ναβάλναγια έγραψε σήμερα στο Facebook: «Δεν θέλω να ακούσω για συλλυπητήρια. Τον είδαμε στη φυλακή στις 12 (Φεβρουαρίου) σε μια συνάντηση. Ήταν ζωντανός, υγιής και χαρούμενος».

Όμως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών ανέφερε σε σημερινή δήλωση ότι ο Ναβάλνι αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά από μια βόλτα και έχασε τις αισθήσεις του. Ασθενοφόρο έφτασε για να τον σώσει, όμως χωρίς αποτέλεσμα.

Η επίσημη ανακοίνωση ανέφερε: «Στις 16 Φεβρουαρίου 2024, στο σωφρονιστικό κέντρο N°3, ο κρατούμενος A. Navalny αισθάνθηκε αδιαθεσία έπειτα από περίπατο και σχεδόν αμέσως έχασε τις αισθήσεις του. Οι ιατροί του ιδρύματος έφτασαν αμέσως και κλήθηκε ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης. Έγιναν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανάνηψης, αλλά δεν απέδωσαν θετικά αποτελέσματα. Οι γιατροί των επειγόντων περιστατικών επιβεβαίωσαν τον θάνατο του καταδικασθέντος. Τα αίτια του θανάτου του τελούν υπό εξακρίβωση».

Ο επικριτής του Κρεμλίνου είχε τεθεί σε απομόνωση πριν λίγες ημέρες για 10 ημέρες, σε φυλακή στην Αρκτική, επειδή δεν δήλωσε το όνομά του με τον προσήκοντα τρόπο σε φρουρό, όπως έχε δηλώσει η εκπρόσωπός του.

Είχε πέσει θύμα δηλητηρίασης το 2020

Υπενθυμίζεται πως το 2020, ο ακτιβιστής δικηγόρος είχε πέσει θύμα δηλητηρίασης με το νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ με τους συνεργάτες του να κατηγορούν την Μόσχα, κάτι που η ρωσική κυβέρνηση έχει αρνηθεί σθεναρά. Μετά τη θεραπεία του στη Γερμανία, επέστρεψε στη Ρωσία το 2021 όταν και συνελήφθη και φυλακίστηκε.

Διεθνείς αντιδράσεις για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι

Διεθνείς αντιδράσεις έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του υπ’ αριθμόν 1 αντιπάλου του Κρεμλίνου.

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι πολέμησε για τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Για τα ιδανικά του, έκανε την απόλυτη θυσία», αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, στην οποία τονίζει ότι «η ΕΕ θεωρεί το ρωσικό καθεστώς αποκλειστικό υπεύθυνο γι’ αυτό τον τραγικό θάνατο».

«Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Και σε αυτούς που αγωνίζονται για τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο στις πιο σκοτεινές συνθήκες» προσθέτει.

Τέλος ο Σαρλ Μισέλ σημειώνει ότι «οι μαχητές πεθαίνουν. Αλλά ο αγώνας για ελευθερία δεν τελειώνει ποτέ».

«Η Ρωσία δεν είναι εδώ και καιρό δημοκρατία (…) Ο Ναβάλνι πιθανόν πλήρωσε το θάρρος του με την ζωή του», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναφερόμενος στις πληροφορίες σχετικά με τον θάνατο του Ρώσου αντιφρονούντα.

Κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κ. Σολτς εξέφρασε την θλίψη του για την είδηση και έκανε λόγο για τρομερό γεγονός. Υπενθύμισε ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι είχε νοσηλευθεί στο Βερολίνο έπειτα από δηλητηρίαση και είχε το θάρρος να επιστρέψει κατόπιν στην Ρωσία. «Τώρα πλήρωσε πιθανότατα αυτό του το θάρρος με τη ζωή του», πρόσθεσε ο καγκελάριος και σημείωσε: «Τώρα γνωρίζουμε ακριβώς τι είδους καθεστώς βρίσκεται στην εξουσία στην Μόσχα. Η Ρωσία δεν είναι πλέον εδώ και καιρό δημοκρατία».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Bundestag Μίχαελ Ροτ σχολίασε ότι «ο Πούτιν ενεργεί σαν νονός της μαφίας, σύμφωνα με την παράδοση του Στάλιν: κάθε τόσο μια δολοφονία επί πληρωμή προκειμένου να εκφοβίσει τα επικριτικά μυαλά που αμφισβητούν την παντοδυναμία του». Η Ρωσία είναι «μια τυπική δικτατορία», έγραψε ο κ. Ροτ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ».

Ο πρόεδρος της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς έγραψε πως ο Ναβάλνι «δολοφονήθηκε βάναυσα από το Κρεμλίνο».

«Ό,τι και να σκέφτεται κανείς για τον Αλεξέι Ναβάλνι ως πολιτικό, απλώς δολοφονήθηκε βάναυσα από το Κρεμλίνο. Αυτό είναι ένα γεγονός και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει κανείς να γνωρίζει για την αληθινή φύση του σημερινού καθεστώτος της Ρωσίας. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους φίλους», έγραψε ο Λετονός πρόεδρος σε ανάρτησή του.

ΝΑΤΟ: «Να απαντήσει η Ρωσία σε σοβαρά ερωτήματα»

«Βαθιά θλιμμένος και ταραγμένος» δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για την είδηση του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι.

«Πρέπει να διακριβώσουμε όλα τα γεγονότα και η Ρωσία πρέπει να απαντήσει σε όλα τα σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Πρόκειται για μια φρικτή είδηση. Ως ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της ρωσικής δημοκρατίας, ο Αλεξέι Ναβάλνι επέδειξε απίστευτο κουράγιο σε όλη του τη ζωή. Οι σκέψεις μου είναι με τη σύζυγό του και τον λαό της Ρωσίας για τον οποίο αυτό είναι μια τεράστια τραγωδία», ήταν η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Αν αληθεύει ο θάνατος του Ναβάλνι, τότε γι’ αυτόν ευθύνεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτίμησε ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο εξόριστος Ρώσος επιχειρηματίας.

Σε ανάρτησή του στο Χ ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα έγραψε ότι οι ρωσικές αρχές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες και να «λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη».

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Μια ζοφερή υπενθύμιση του τι είναι ο Πούτιν και το καθεστώς του»

Για μια «ζοφερή υπενθύμιση του τι είναι ο Πούτιν και το καθεστώς του» έκανε λόγο η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφερόμενη στο θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι.

«Βαθιά αναστατωμένη και λυπημένη από την είδηση του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι. Ο Πούτιν δεν φοβάται τίποτα περισσότερο από τη διαφωνία από τους δικούς του ανθρώπους. Μια ζοφερή υπενθύμιση του τι είναι ο Πούτιν και το καθεστώς του. Ας ενωθούμε στον αγώνα μας για να προστατεύσουμε την ελευθερία και την ασφάλεια όσων τολμούν να αντισταθούν στην απολυταρχία», επισήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button