ΕνημέρωσηΤεχνολογία

Απομακρύνονται εσπευσμένα από την Αϊτή πάνω από 170 Γάλλοι και άλλοι 70 ξένοι υπήκοοι

Πάνω από 170 υπήκοοι Γαλλίας και άλλοι περίπου 70 Ευρωπαίοι και άλλοι αλλοδαποί απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από την Αϊτή, χώρα της Καραϊβικής που παραμένει βυθισμένη στο χάος, με ελικόπτερα των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πρόκειται για «ευάλωτους» ανθρώπους, που μεταφέρθηκαν σε πλοίο του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο θα τους αποβιβάσει «στο Φορτ ντε Φρανς» (Μαρτινίκα), εξήγησε το Κε ντ’ Ορσέ στο δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βράδυ της Κυριακής, το γαλλικό ΥΠΕΞ ανακοίνωνε πως θα οργανώνονταν «ειδικές πτήσεις», καθώς η αϊτινή πρωτεύουσα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με έξαρση της βίας των συμμοριών και οι εμπορικές πτήσεις από και προς την Πορτ-ο-Πρενς έχουν ανασταλεί.

Περίπου 1.100 Γάλλοι, ανάμεσά τους μεγάλος αριθμός ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα, ζουν στην Αϊτή, διευκρίνισε η γαλλική διπλωματία.

«Η πρεσβεία της Γαλλίας στην Πορτ-ο-Πρενς συνεχίζει να λειτουργεί και παραμένει πλήρως κινητοποιημένη για να υποστηρίξει τη γαλλική κοινότητα» της Αϊτής, κατά την ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αϊτή, αντιμέτωπη με σοβαρή κρίση, πολιτική και ασφαλείας, βιώνει από την αρχή του μήνα κλιμάκωση των επιθέσεων συμμοριών, που ένωσαν τις δυνάμεις τους κι έβαλαν στο στόχαστρο τοποθεσίες στρατηγικής σημασίας στην πρωτεύουσα.

Ο de facto πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί αποδέχθηκε να παραιτηθεί την 11η Μαρτίου. Έκτοτε βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για να σχηματιστούν μεταβατικές αρχές.

Με τη δημιουργία τους συνδέεται η ανάπτυξη διεθνούς οπλισμένης δύναμης για να βοηθήσει την αϊτινή αστυνομία, που μειονεκτεί αντιμέτωπη με υπεροπλία των κακοποιών, να αποκαταστήσει την τάξη.

Εν αναμονή, οι συμμορίες πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις στην πρωτεύουσα.

Ο Καναδάς επίσης μίσθωσε ελικόπτερα για να απομακρύνει υπηκόους του που διαμένουν στην Αϊτή και επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button