Κόσμος

Βρετανός καταδικάστηκε σε πενταετή κάθειρξη για κατασκοπεία – Galaksias.com

Η καταδίκη αφορά υπόθεση που χρονολογείται εδώ και αρκετά έτη η οποία ωστόσο έγινε γνωστή δημοσίως μόλις αυτήν την εβδομάδα.

Πρωτοβάθμιο δικαστήριο του Πεκίνου είχε καταδικάσει το 2022 τον Βρετανό υπήκοο «για παράνομη απόκτηση και μεταφορά πληροφοριών» για λογαριασμό παραγόντων που βρίσκονται «έξω από τα σύνορα» της ηπειρωτικής Κίνας, δήλωσε στη διάρκεια της συνηθισμένης συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν.

Η ποινή του επικυρώθηκε από εφετείο τον περασμένο Σεπτέμβριο, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην υπόθεση αυτού του Βρετανού επιχειρηματία, του Ίαν Στόουνς, σε άρθρο της την Πέμπτη (25/1).

Η εφημερίδα έγραψε επικαλούμενη δηλώσεις της οικογένειάς του και άλλων πηγών, ότι ο Βρετανός «εξαφανίστηκε» το 2018 ύστερα από δεκαετίες που εργαζόταν στην Κίνα.

Σε ερώτηση που του έκαναν την Παρασκευή (26/1) για το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας, ο Ουάνγκ Ουενμπίν βεβαίωσε ότι το δικαστήριο έκρινε τον επιχειρηματία «τηρώντας αυστηρά τον νόμο» και ότι εγγυήθηκε «πλήρως» τα δικαιώματα του κατηγορουμένου.

Ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι Βρετανοί αξιωματούχοι μπόρεσαν να επισκεφθούν τον Ίαν Στόουνς και να παρευρεθούν στη δίκη του.

«Η Κίνα είναι ένα κράτος δικαίου», σημείωσε ο Ουάνγκ Ουενμπίν.

«Τα δικαστικά όργανα επιβλέπουν αυστηρά ότι οι υποθέσεις αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τον νόμο και ότι προστατεύονται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών και ξένων μερών», υπογράμμισε.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button