ΕνημέρωσηΟικονομία

Τον Σεπτέμβριο η αύξηση κεφαλαίου Attica Bank – Παγκρήτιας, εντός του μήνα η αίτηση για τον «Ηρακλή 3»

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου μέσω της συγχώνευσης Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, μετά τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για το 2023 οι δύο τραπεζικοί οργανισμοί και την προοπτική της πλήρους εξυγίανσής τους από τα κόκκινα δάνεια με όχημα τον «Ηρακλή 3».

Το αίτημα των δύο τραπεζών (Αttica Bank,  Παγκρήτια Τράπεζα) στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την ένταξη των τιτλοποιήσεών τους στον «Ηρακλή» αναμένεται μέσα στον μήνα, αμέσως μετά την αξιολόγηση των τιτλοποιήσεων από τον οίκο DBRS. Με τη μεταβίβαση των χαρτοφυλακίων των κόκκινων δανείων, οι δύο τράπεζες θα μπορέσουν να δρομολογήσουν τις διαδικασίες για τη συγχώνευσή τους και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ενιαίας τράπεζας που θα προκύψει. Το εγχείρημα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα στηρίξει το μετοχικό σχήμα της Thrivest, καθώς και το ΤΧΣ, αν και το Ταμείο πρόκειται να μειώσει σημαντικά τη συμμετοχή του προς όφελος των ιδιωτών επενδυτών. Όπως έχει δηλώσει ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται τον Σεπτέμβριο και θα οδηγήσει σε μία πλήρως εξυγιασμένη τράπεζα που θα μπορέσει να ενισχύσει τον τραπεζικό ανταγωνισμό προς όφελος της οικονομίας.

Αθροιστικά το 2023, Attica Bank και Παγκρήτια παρουσίασαν προ φόρων κέρδη κοντά στα 120 εκατ. ευρώ, πετυχαίνοντας και σημαντική πιστωτική επέκταση.

Όπως ανακοίνωσε χθες η Παγκρήτια Τράπεζα, τα προ φόρων κέρδη της για το 2023 ανήλθαν σε 90,76 εκατ. ευρώ, σημαντικά ενισχυμένα τόσο από την απόκτηση των δραστηριοτήτων του ελληνικού υποκαταστήματος της HSBC, όσο και από την επιχειρηματική δραστηριότητα της ίδιας της Τράπεζας. Eξαιρουμένης της ωφέλειας από την απόκτηση της HSBC, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 6,40 εκατ. ευρώ έναντι 5,76 εκατ. το 2022 (+10,6%), παρά το υψηλό ζημιογόνο αποτέλεσμα που ενσωματώθηκε στα αποτελέσματα χρήσεως 2023 λόγω της νομικής συγχώνευσης, με απορρόφηση, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας. Ιδιαίτερα θετική ήταν το 2023 η εικόνα της καθαρής πιστωτικής επέκτασης που ενισχύθηκε κατά περίπου 697 εκατ. ευρώ. Οι νέες εκταμιεύσεις ανήλθαν σε περίπου 469 εκ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο της προηγούμενης χρήσεως (217 εκ. ευρώ).

Τα κέρδη προ φόρων της Attica Bank για το 2023 ανήλθαν σε28,6 εκατ. έναντι ζημιάς 356,6 εκατ. την αντίστοιχη συγκριτική περίοδο. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση στα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έσοδα του Ομίλου σε ετήσια βάση, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 93,2 εκατ. ευρώ έναντι 48,3 εκατ. την αντίστοιχη συγκριτική περίοδο. Οι νέες εκταμιεύσεις της Attica Bank για το 2023 ανήλθαν σε 688 εκατ. ευρώ, με σημαντική την επίδοση του δ΄ τριμήνου 2023. Κατά το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι νέες εκταμιεύσεις ανήλθαν σε 306 εκατ., εκ των οποίων τα 294 εκατ. αφορούσαν την επιχειρηματική τραπεζική και τα 12 εκατ. τη λιανική.

To άρθρο Τον Σεπτέμβριο η αύξηση κεφαλαίου Attica Bank – Παγκρήτιας, εντός του μήνα η αίτηση για τον «Ηρακλή 3» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button