Υγεία & Διατροφή

Η Ταϊβάν ανιχνεύει πλέον το 85% των καρκίνων του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο

Η Ταϊβάν ανιχνεύει πλέον το 85% των καρκίνων του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο, ένα χρόνο μετά τη λειτουργία του Εθνικού Προγράμματος Έγκαιρης Ανίχνευσης Καρκίνου του Πνεύμονα. 

Τα αποτελέσματα του προγράμματος της Ταϊβάν παρουσιάστηκαν στο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Μελέτη του Καρκίνου του Πνεύμονα στη Σιγκαπούρη.

Ο καρκίνος του πνεύμονα εξακολουθεί να αποτελεί κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ταϊβάν. Για την καταπολέμηση του καρκίνου του πνεύμονα και τη βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης, η Ταϊβάν δημιούργησε το Εθνικό Πρόγραμμα Έγκαιρης Ανίχνευσης του Καρκίνου του Πνεύμονα, που αποσκοπεί στην έγκαιρη ανίχνευση της ασθένειας, μέσω της διαγνωστικής εξέτασης με αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης (LDCT).

Η έγκαιρη ανίχνευση είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων του καρκίνου του πνεύμονα και ο έλεγχος αυτός έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός στη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας. Ωστόσο, τα υφιστάμενα κριτήρια ελέγχου στις ΗΠΑ και άλλες χώρες περιορίζουν την επιλεξιμότητα μόνο στους βαρείς καπνιστές, αφήνοντας μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού σε κίνδυνο.

Στο εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου της Ταϊβάν, που εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2022, αναγνωρίζεται ότι το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου οπότε τίθενται στο επίκεντρο δύο κατηγορίες πληθυσμού: τα άτομα ηλικίας 50-74 ετών με ιστορικό βαρέως καπνίσματος, που είναι πρόθυμα να διακόψουν το κάπνισμα ή το έχουν διακόψει τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς και τα άτομα (50-74 ετών οι άνδρες και 45-74 ετών οι γυναίκες) με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από τον ένα χρόνο λειτουργίας του προγράμματος ήταν ελπιδοφόρα. Συνολικά εξετάστηκαν σχεδόν 50.000 άτομα, από τα οποία τα 4.406 έλαβαν θετικό αποτέλεσμα ελέγχου και τα 531 διαγνώστηκαν τελικά με καρκίνο του πνεύμονα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 85% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα διαγνώστηκε σε πρώιμο στάδιο (στάδιο μηδέν ή ένα).

To άρθρο Η Ταϊβάν ανιχνεύει πλέον το 85% των καρκίνων του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button