ΕνημέρωσηΟικονομία

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις πολύτεκνες οικογένειες – Galaksias Portal News

Άνοιξε, σήμερα, Πέμπτη 1 η Φεβρουαρίου 2024, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στη νέα κατηγορία Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ Γ) ηλεκτρικής ενέργειας, που αφορά σε πολύτεκνες οικογένειες.

Το εν λόγω ειδικό τιμολόγιο, για οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και άνω, θεσπίστηκε τον Δεκέμβριο του 2023, με σχετική Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη και της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Επί της διαδικασίας ένταξης, οι δικαιούχοι του ΚΟΤ Γ, υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέσω της ΗΔΙΚΑ (https://www.idika.gr/kot), με την υποχρέωση να αναρτήσουν το πιστοποιητικό της οικογενειακής τους κατάστασης, συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, ώστε να αποδεικνύεται η πολυτεκνική τους ιδιότητα. Για την ένταξη προβλέπονται διευρυμένα, εισοδηματικά κριτήρια, ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη περιουσιακά κριτήρια.

Στο πλαίσιο του ΚΟΤ Γ, παρέχεται μειωμένη τιμή ρεύματος για οικιακή χρήση (αποκλειστικά για κύρια κατοικία), η οποία αφορά σε έκπτωση επί της χρέωσης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ύψους 10 λεπτών/kWh. Λαμβάνεται, μάλιστα, ειδική μέριμνα, προκειμένου η έκπτωση να χορηγείται στη χρέωση προμήθειας για την κατανάλωση ημέρας, αλλά και νύχτας (εφόσον υπάρχει) του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόβλεψη που συμβάλλει, περαιτέρω, στη μείωση του ενεργειακού κόστους των ωφελούμενων νοικοκυριών.

Όσοι δικαιούχοι θα υποβάλουν αίτηση μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου 2024, ως ένταξη στο ΚΟΤ Γ λογίζεται η 1η Ιανουαρίου 2024 και η έκπτωση χορηγείται για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά. Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας οφείλουν να αποδώσουν στο δικαιούχο αυτή την έκπτωση μέχρι και την 30η Απριλίου του 2024.

Όσον αφορά στα κριτήρια ένταξης, για οικογένεια με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα το ανώτατο, ετήσιο, εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται σε 50.000 ευρώ, ενώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προστίθεται το ποσό των 2.500 ευρώ, μέχρι του συνολικού ορίου των 70.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας. Με αυτά τα δεδομένα, υπολογίζεται πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολύτεκνων οικογενειών πρόκειται να καταστούν δικαιούχοι αυτού του ειδικού τιμολογίου.

Αξίζει να επισημανθεί, ακόμη, πως στο πλαίσιο του ΚΟΤ Γ εφαρμόζονται διευρυμένα όρια τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τη χορήγηση της έκπτωσης, που ξεκινούν από τις 2.000 kWh/τετράμηνο για τις οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα. Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προστίθεται κατανάλωση 200 KWh, μέχρι του ανώτατου ορίου των 4.000 kWh, ανεξαρτήτως του αριθμού των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας.

Τέλος, οι δικαιούχοι επωφελούνται για την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνουν, συγκριτικά με το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσής τους. Αυτή η επιπρόσθετη έκπτωση, λόγω επίτευξης του στόχου εξοικονόμησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% της βασικής έκπτωσης, δηλαδή τα 12 λεπτά/kWh.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών ρεύματος, το ειδικό τιμολόγιο για τις πολύτεκνες οικογένειες αποτελεί μια αξιόλογη ανακούφιση για τα οικονομικά των πολυτέκνων νοικοκυριών».

Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, τόνισε: «Εξασφαλίζουμε με μόνιμο τρόπο, προσιτές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για μία ειδική κατηγορία καταναλωτών, αναγνωρίζοντας έμπρακτα το σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει για τη χώρα μας».

To άρθρο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις πολύτεκνες οικογένειες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button