Επικαιρότητα

Η Τράπεζα της Αγγλίας αυξάνει τα επιτόκια στο 2,25%, παρά τη διαφαινόμενη ύφεση


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022, 14:48

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 2,25% από 1,75% την Πέμπτη και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να «ανταποκρίνεται σθεναρά, όπως χρειάζεται» στον πληθωρισμό, παρά το γεγονός ότι η οικονομία εισέρχεται σε ύφεση.

Η BoE εκτιμά ότι η οικονομία της Βρετανίας θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο – εν μέρει λόγω της επιπλέον αργίας για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ – η οποία, σε συνδυασμό με την πτώση της παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο, ανταποκρίνεται στον ορισμό της τεχνικής ύφεσης.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα είχαν προβλέψει επανάληψη της αύξησης των επιτοκίων κατά μισή μονάδα τον Αύγουστο, αλλά οι χρηματοπιστωτικές αγορές είχαν στοιχηματίσει σε άνοδο τριών τετάρτων, τη μεγαλύτερη από το 1989, αποκλείοντας μια σύντομη, αποτυχημένη προσπάθεια το 1992 να στηρίξουν τη στερλίνα.

Η κίνηση της BoE ακολουθεί την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά τρία τέταρτα της εκατοστιαίας μονάδας, καθώς οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως αντιμετωπίζουν ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE ψήφισε 5-4 υπέρ της αύξησης των επιτοκίων στο 2,25%, με τον αναπληρωτή κυβερνήτη Dave Ramsden και τα εξωτερικά μέλη Jonathan Haskel και Catherine Mann να ψηφίζουν υπέρ της αύξησης στο 2,5%, ενώ το νέο μέλος Swati Dhingra ήθελε μικρότερη άνοδο στο 2 %.

Η BoE αναμένει τώρα ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί λίγο κάτω από το 11% τον Οκτώβριο, κάτω από το ανώτατο 13,3% που προέβλεπε τον περασμένο μήνα, πριν η Λιζ Τρας κερδίσει την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και γίνει πρωθυπουργός της Βρετανίας με την υπόσχεση να περιορίσει τους δασμούς στην ενέργεια και να μειώσει τους φόρους.

 

πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το sainis.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του sainis.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock
Advertisment ad adsense adlogger