ΕνημέρωσηΟικονομία

Αυξήθηκαν οι αγοραπωλησίες ακινήτων – Οι απλησίαστες περιοχές για αγορά κατοικίας

Αύξηση κατά 26,14% σημείωσε ο αριθμός των αγοραπωλησιών το 2023 παρά το γεγονός ότι οι τιμές κατοικιών κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του 12% σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα της REMAX, ακριβότερα ήταν τα ακίνητα που είναι άνω των 5 ετών, καθώς σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 13% σε σχέση με το 2022, ενώ οι τιμές για τα νεόδμητα αυξήθηκαν κατά 11% σε σχέση με το 2022.

Εντυπωσιακή ωστόσο ήταν άνοδος που καταγράφηκε στα ακίνητα του κέντρου της Αθήνας, όπου ορισμένες περιοχές, έφτασαν και τις τιμές των Νοτίων Προαστίων. Συγκεκριμένα, οι τιμές των παλιότερων ακινήτων αυξήθηκαν κατά 9,9%, φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 2.299 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Την ώρα που οι τιμές για τις νεότερες κατοικίες σημείωσαν άνοδο κατά 4,9% διαμορφώνοντας τη μέση τιμή πώλησης στα 3.439 ευρώ ανά τ.μ.

Οι περιοχές ωστόσο του κέντρου που ξεχώρισαν λόγω της απότομης αύξησης των τιμών είναι οι Αμπελόκηποι, η Ζωγράφου και η γειτονιά του Χίλτον. Συγκεκριμένα οι νεόδμητες κατοικίες στους Αμπελοκήπους σήμερα ανέρχονται στα 3.500 ευρώ τ.μ. ποσά που φτάνουν τις αξίες των φθηνότερων Νοτίων Προαστίων. Ακόμη, πιο ακριβή περιοχή είναι τα Ιλίσια όπου τα νεόδμητα κοστίζουν 3.600 ευρώ το τ.μ., ακολουθεί η Ζωγράφου με 3.350 ευρώ το τ.μ. Η ακριβότερη περιοχή ωστόσο με διαφορά του κέντρου είναι η γειτονιά της Χίλτον όπου οι τιμές έχουν σκαρφαλώσει στα 6.400 ευρώ το τ.μ., για τα νεότερα σπίτια και στα 4.200 ευρώ το τ.μ. για τα παλιότερα.

Μεγάλη ζήτηση από τους αγοραστές είχαν και οι κατοικίες των Βορείων Προαστίων, οι οποίες έρχονται ψηλά στην προτίμηση κυρίως των Ελλήνων, με αποτέλεσμα τα νεόδμητα όσο και τα μεταχειρισμένα ακίνητα να παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με το 2022. Συγκεκριμένα στα νεόδμητα καταγράφεται μέση αύξηση 7,6% και στα μεταχειρισμένα 11,4%. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι μέσες τιμές να διαμορφώνονται στα 4.255 ευρώ και 2.828 ευρώ αντίστοιχα.

Αναλυτικότερα, με διαφορά οι ακριβότερες περιοχές παραδοσιακά είναι το Παλαιό Ψυχικό με τις κατοικίες σήμερα να κοστίζουν 6.800 ευρώ ανά τ.μ. και στη Φιλοθέη όπου τα νέα σπίτια φτάνουν και τα 6.500 ευρώ ανά τ.μ. Η τρίτη πιο ακριβή περιοχή είναι η Κηφισιά με τη μέση τιμή πώλησης είναι τα 5.000 ευρώ ανά τ.μ, ακολουθούν τα Βριλήσσια με 4.000 ευρώ ανά τ.μ.

Ιδιαίτερα περιζήτητες είναι και οι περιοχές της Αγίας Παρασκευής και του Αμαρουσίου, όπου καταγράφονται οι χαμηλότερες ζητούμενες τιμές, καθώς ο μέσος όρος ανέρχεται στα 3.900 ευρώ ανά τ.μ. και στα 3.500 ευρώ ανά τ.μ. αντίστοιχα.

Υψηλές τιμές καταγράφονται και στα Νότια Προάστια σημειώνοντας πολύ σημαντικές αυξήσεις στα νεόδμητα κατά μέσο όρο 15,8%. Συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη αύξηση ανά τ.μ. παρουσίασαν οι περιοχές Βάρης, Γλυφάδας και Ελληνικού. Στα μεταχειρισμένα, η αύξηση ανήλθε κατά μέσο όρο 17,2%. Αναλυτικότερα, τα νεόδμητα σπίτια της Γλυφάδας κοστίζουν 6.975 ευρώ ανά τ.μ, στη Βουλά οι τιμές είναι στα 5.700 €/τ.μ, στο Ελληνικό στα 5.200 ευρώ ανά τ.μ.

Στα Δυτικά προάστια, η μέση τιμή ανά τ.μ. στα μεταχειρισμένα ακίνητα αυξήθηκε κατά μέσο όρο 20,1%, με τη μεγαλύτερη άνοδο να παρατηρείται στο Ηράκλειο και στην Νέα Ιωνία, και τη μέση τιμή ανά τ.μ. να διαμορφώνεται σε 1.561 ευρώ. Στα νεόδμητα η μέση τιμή ανά τετραγωνικό φτάνει τα 2.675 ευρώ, δηλαδή 17,3% υψηλότερα από το 2022.

Στον Πειραιά και στις όμορες περιοχές, στα νεόδμητα ακίνητα η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 3.303 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στα παλαιότερα 2.490 ευρώ , σημειώνοντας αύξηση 9.8% και 9,9% αντίστοιχα.

 

To άρθρο Αυξήθηκαν οι αγοραπωλησίες ακινήτων – Οι απλησίαστες περιοχές για αγορά κατοικίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button