ΕνημέρωσηΤεχνολογία

Δεν υπάρχει σε καμία χώρα νομοθεσία κατά των SLAPP – Galaksias Portal News

Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Σε Έκθεση του Αυστριακού βουλευτή των Σοσιαλιστών Stefan SCHENNACH, που εγκρίθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, διαπιστώνεται ότι καμία χώρα-μέλος δεν έχει ορίσει νομοθετικά τα SLAPP, δηλαδή τις επιπόλαιες, ενοχλητικές ή κακόβουλες νομικές διαδικασίες που στοχεύουν στον εκφοβισμό, την παρενόχληση ή τη φίμωση των δημοσιογράφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να δράσουν από κοινού κατά των SLAPP και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να θεσπίσουν εξουσίες για την απόρριψη προδήλως αβάσιμων ή καταχρηστικών διαφορών, να απαιτήσουν από τους διαδίκους να αποδείξουν ότι η ενέργειά τους δεν είναι SLAPP, να ενοποιήσουν πολλαπλές διαδικασίες κατά του ίδιου δημοσιεύματος, και να επιβάλουν πρόστιμα για καταχρηστικές αγωγές.

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν πειθαρχικά μέτρα εάν «συμμετέχουν εν γνώσει τους» σε ένα SLAPP, οι δικαστές θα πρέπει να εκπαιδευτούν για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση τους και οι δικαστικές αρχές θα πρέπει να χρησιμοποιούν διαδικαστικές εξουσίες για να μειώσουν τον αντίκτυπό τους. Αν και καμία χώρα δεν έχει ορίσει νομοθετικά τα SLAPP, είπε η Συνέλευση, στοχεύουν πάντα όσους εργάζονται για το δημόσιο συμφέρον, όπως δημοσιογράφους, ακτιβιστές, πληροφοριοδότες, περιβαλλοντικές ομάδες ή συνδικάτα. Αυτοί που τα φέρνουν έχουν συνήθως μεγαλύτερους πόρους –οικονομικούς ή πολιτικούς– από τα θύματά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button