ΕνημέρωσηΠολιτική

Κυριαρχία Μητσοτάκη σε 4 δημοσκοπήσεις – Αγκάθι η ακρίβεια, «ναι» στον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό, όπως αναδεικνύουν τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις που παρουσιάστηκαν την Πέμπτη (25/01/2024).

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και διατηρούν ευρύ προβάδισμα έναντι των υπόλοιπων κομμάτων, παρά το γεγονός πως η ακρίβεια «ροκανίζει» τα ποσοστά της κυβέρνησης και αναδεικνύεται σε μεγάλο πονοκέφαλο.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια οι πολίτες εμφανίζονται υπέρ του γάμου, αλλά αντίθετοι στην υιοθεσία παιδιών καθώς και στην απόκτησή τους μέσω παρένθετης μητέρας. Επίσης είναι υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων και υπέρ της επιστολικής ψήφου.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πρώτη η Νέα Δημοκρατία αλλά η ακρίβεια «ροκανίζει» το ποσοστό της

Στη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Metron Analysis για το MEGA, καταγράφεται φθορά στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς οι πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι όσον αφορά στην αντιμετώπιση ζητημάτων της καθημερινότητας, όπως η ακρίβεια και η αύξηση της εγκληματικότητας. 

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει απώλειες πάνω από 2%, καθώς από 30,9% στην προηγούμενη δημοσκόπηση υποχωρεί στο 28,2%. Ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά υποχωρεί στη ζώνη των «μονοψήφιων» ποσοστών με 9,7, ενώ το ΠΑΣΟΚ «κατοχυρώνεται» ως δημοσκοπική αξιωματική αντιπολίτευση, με μια μικρή υποχώρηση από το 11,4% στο 11% και το ΚΚΕ εμφανίζει μικρή άνοδο στο 8,2%.

Αντίστοιχα, άνοδο εμφανίζει στον χώρο της ακροδεξιάς και η Ελληνική Λύση, στο 6,6%, την ώρα που η Νέα Αριστερά εμφανίζει μια μικρή άνοδο στο 2,4%.

Στις απαντήσεις για τα πιο σημαντικά προβλήματα της χώρας, η ακρίβεια βρίσκεται την κορυφή, με 44%, ακολουθεί η συναφής ως προς το περιεχόμενο οικονομία με 26%, με πιο κάτω την ανεργία, την εγκληματικότητα και την ανασφάλεια /ανεπάρκεια της κυβέρνησης.

Ναι στο γάμο, όχι στην τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια

Το 62% των πολιτών είναι σύμφωνοι με τον γάμο ανάμεσα στα ομόφυλα ζευγάρια, όμως το 69% διαφωνεί με την τεκνοθεσία. Όσον αφορά τα μη κρατικά πανεπιστήμια το 52% λέει ναι ενώ διαφωνεί το 45%.

 

Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα 20,3 μονάδων για τη Νέα Δημοκρατία

Προβάδισμα 20,3 μονάδων έχει η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η GPO για το Star.
Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 32,5%. Ακολουθούν: ΠΑΣΟΚ 12,2%, ΣΥΡΙΖΑ 11,1%, ΚΚΕ 8%, Σπαρτιάτες 2,1%, Ελληνική Λύση 6,1%, Νίκη 3%, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά 2,2%.

Στο ερώτημα «ποιο κόμμα είναι πιθανό να ψηφίσετε στις Ευρωεκλογές;», Νέα Δημοκρατία απαντά το 30,2%, ΠΑΣΟΚ 11,1%, ΣΥΡΙΖΑ 10,9%, ΚΚΕ 7,5%, Σπαρτιάτες 1,7%, Ελληνική Λύση 5,6%, Νίκη 2,6%, Πλεύση Ελευθερίας 2% και Νέα Αριστερά 2,3%.
Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ακολουθούν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Νίκος Ανδρουλάκης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο Δημήτρης Νατσιός και ο Βασίλης Στίγκας.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση φαίνεται να ωριμάζει η ιδέα για γάμο ομοφύλων, καθώς το 49,1% τάσσεται υπέρ έναντι 48,3% που απαντούν ότι είναι «κατά». Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία διαφωνεί με την τεκνοθεσία και την υιοθεσία παιδιών.

 

Δημοσκόπηση Marc: Ναι στα μη κρατικά πανεπιστήμια

Στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Marc (δείτε εδώ το πρώτο) για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στην ερώτηση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, «συμφωνώ» δηλώνει το 37,6% και «μάλλον συμφωνώ» το 18,5%, αθροιστικά δηλαδή ποσοστό 56,1%. «Μάλλον διαφωνώ» δηλώνει το 8,8% και «Διαφωνώ» το 32,1% αθροιστικά 40,9%.

Η ίδια ερώτηση όταν γίνεται σε άτομα που έχουν σπουδάσει σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού, «συμφωνώ» δηλώνει το 45,7% και «μάλλον συμφωνώ» το 19,3%. «μάλλον διαφωνώ» το 7,7% και «διαφωνώ» το 25%.

Στην πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 29,7% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 13,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,1%, το ΚΚΕ με 7,5%, η Ελληνική Λύση με 5,6%, οι Σπαρτιάτες με 2,5%, η Νίκη με 2,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,4%, το ΜέΡΑ25 με 2,3%, η Νέα Αριστερά με 1,9%. Αδιευκρίνιστη η ψήφος του 15,2%.

Στον οικονομικό τομέα και στο ερώτημα που οφείλεται η ακρίβεια και οι αυξήσεις στην αγορά το 39% κάνει λόγο για κερδοσκοπία επιχειρήσεων και καρτέλ, το 24,9% στην κυβερνητική πολιτική, το 24,5% στην ενεργειακή κρίση και στον πόλεμο και το 10,8% στους ελλείπείς ελέγχους στην αγορά.

Δημοσκόπηση Mrb: Στο 27,1% η Νέα Δημοκρατία

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της MRB, στην πρόθεση ψήφου στις Ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 27,1% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ με 9,1%. Η Ελληνική Λύση εμφανίζεται στην τέταρτη θέση με 7,1% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 7%. Η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφεται στο 3%, η Νίκη στο 2,8%, οι Σπαρτιάτες στο 2,1%, το ΜέΡΑ25 στο 2,1% και η Νέα Αριστερά στο 2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 25%.

Τι λένε οι πολίτες για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB το 48,7% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι συμφωνούν με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ενώ το 48,2% δηλώνει ότι διαφωνεί. Πιο συγκεκριμένα το 27,8% δηλώνει ότι «συμφωνεί σίγουρα» και το 20,9% ότι «μάλλον συμφωνεί», ενώ την ίδια ώρα το 8,7% μάλλον διαφωνεί και το 39,5% «σίγουρα διαφωνεί».
Σε σχέση με τον Δεκέμβριο που πρωτομετρήθηκε από την MRB η αποδοχή για το συγκεκριμένα θέμα, υπάρχει σημαντική αύξηση στην αποδοχή των πολιτών που ξεπερνά το 8%. Σε κάθε περίπτωση η κοινωνία μοιάζει διχασμένη και δεν έχει αποδεχτεί πλήρως τον γάμο.

Ισχυρή διαφωνία για την υιοθεσία των παιδιών

Την ίδια στιγμή, πολύ μικρότερη είναι η αποδοχή των πολιτών αναφορικά με την υιοθεσία παιδιών από τα ομόφυλα ζευγάρια στο πλαίσιο ενός πολιτικού γάμου. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση το 54,6% των πολιτών «σίγουρα διαφωνεί» και το 10,2% μάλλον διαφωνεί (σύνολο διαφωνίας 64,8%).
Από την άλλη πλευρά μόλις το 30,1% των πολιτών δηλώνει ότι είναι υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από τα ομόφυλα ζευγάρια. Αναλυτικότερα το 17,1% συμφωνεί σίγουρα και το 13% συμφωνεί. Είναι σαφές ότι η άρνηση αντιστρέφεται και η πτώση 4 μονάδων στην άρνηση από την προηγούμενη μέτρηση περισσότερο έχει να κάνει με την ερώτηση που δεν περιλαμβάνει το ζήτημα της παρένθετης μητέρας.

Τα σημαντικότερα προβλήματα των πολιτών

Από την δημοσκόπηση προκύπτει επίσης πως η ακρίβεια είναι μακράν του δευτέρου το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών καθώς το 60,3% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι είναι ένα από τα δύο σημαντικότερα ζητήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητά του.
Ακολουθούν σε απαντήσεις η υγεία (24,4%) το ύψος των εισοδημάτων (22,2%), η εγκληματικότητα (20,5%), η παιδεία (15,4%) και έπεται η οικονομική ανάπτυξη της χώρας (14,9%).

Μεγαλύτερη ευθύνη για την ακρίβεια

Οι πολίτες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση θεωρούν σε ποσοστό 41% ότι την μεγαλύτερη ευθύνη για την ακρίβεια την έχει η κυβέρνηση και ακολουθούν πολυεθνικές εταιρείες (24,9%), supermarket και καταστήματα (13,3%), και διεθνές περιβάλλον (10,1).

To άρθρο Κυριαρχία Μητσοτάκη σε 4 δημοσκοπήσεις – Αγκάθι η ακρίβεια, «ναι» στον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button