ΕνημέρωσηΟικονομία

Οι Γερμανοί αμφισβητούν ποιότητα του ελαιόλαδου – ενώ «καλπάζει» η τιμή του

Η αυξανόμενη τιμή του ελαιόλαδου (σ.σ. πάνω από 67% στην Ελλάδα το Μάρτιο του 2024 σε σχέση με το Μάρτιο του 2023) φαίνεται πως δεν είναι το μόνο πρόβλημα για τους καταναλωτές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του κορυφαίου γερμανικού ινστιτούτου για θέματα καταναλωτικών προϊόντων (Stiftuft Warentest).

Υπάρχει και το πρόβλημα της ποιότητας, η οποία σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο έχει υποβαθμισθεί. Μάλιστα, ο λόγος για την υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιόλαδου είναι ο ίδιος με την αύξηση της τιμής και αυτός δεν είναι άλλος από την κλιματική αλλαγή.

Η ξηρασία και η ζέστη στις μεσογειακές χώρες αφήνουν τα σημάδια τους, όπως δείχνει η τελευταία δοκιμή ελαιόλαδου από την Stiftung Warentest: Η μέση ποιότητα έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με προηγούμενες δοκιμές.

Τα προϊόντα του υψηλότερου βαθμού εξαιρετικού παρθένου έχουν συχνά ταγγισμένη ή πικάντικη γεύση, ενώ η χημική ποιότητα είναι επίσης ασθενέστερη από το συνηθισμένο. Η έκθεση δοκιμής του εν λόγω ινστιτούτου αποκαλύπτει γιατί αυτό ταιριάζει με την κλιματική κρίση.

Από τα 23 ελαιόλαδα που συμμετείχαν στη δοκιμή – μεταξύ των οποίων 4 ελαιόλαδα για τηγάνισμα για πρώτη φορά – 6 απέτυχαν και αρκετά άλλα ήταν μόνο μέτρια.

Υπάρχουν όμως και στις δύο ομάδες προϊόντων που ξεχωρίζουν: τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, τα οποία ξεχωρίζουν από άποψη γεύσης, και τα ελαιόλαδα τηγανίσματος, τα οποία συνιστώνται για ζεστά πιάτα. Συνολικά τέσσερα έλαια έλαβαν το βαθμό Good.

Οι τιμές του ελαιόλαδου έχουν αυξηθεί πάρα πολύ

Ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για μια κλασική μάρκα ή για μια φθηνή δική μας μάρκα από ένα εκπτωτικό κατάστημα, οι τιμές του ελαιόλαδου έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε ορισμένες περιπτώσεις από την τελευταία μας δοκιμή τον Οκτώβριο του 2022: Ενώ τότε ήταν ακόμα μεταξύ 5,75 και 36 ευρώ ανά λίτρο, τώρα κυμαίνονται μεταξύ 10,70 και 46 ευρώ σε ένα συγκρίσιμο πεδίο δοκιμής.

Εκτός από το γενικά υψηλότερο κόστος, αυτό οφείλεται στην κακή συγκομιδή ελιάς και την επακόλουθη μείωση της παραγωγής ελαιόλαδου στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή, η τιμή του ελαιόλαδου στη Γερμανία έχει αυξηθεί σημαντικά περισσότερο από την τιμή των άλλων φυτικών ελαίων.

Αξίζει να συγκρίνετε: στη βάση δεδομένων μας θα βρείτε μια σειρά από ελαιόλαδα που προσφέρουν αποδεκτή ποιότητα, κοστίζουν λιγότερο από 12 ευρώ ανά λίτρο – και επομένως προσφέρουν καλή σχέση ποιότητας-τιμής.

Εννέα ελαιόλαδα φέρουν τη βιολογική σφραγίδα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων συνιστώμενων. Η αγορά τους σημαίνει υποστήριξη της βιώσιμης γεωργίας. Τα συνθετικά χημικά παρασιτοκτόνα είναι ταμπού για τις βιολογικές ελιές, ενώ οι ειδικά φυτεμένοι θάμνοι και τα λουλούδια παρέχουν στέγη στα ωφέλιμα έντομα και βελτιώνουν την ποιότητα του εδάφους.

Πώς ελέγχει το ελαιόλαδο η Stiftung Warentest

Είναι αυτό που λέει η συσκευασία Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει πολλά πρότυπα για την πρόληψη της νοθείας, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα από τα τρόφιμα που νοθεύονται περισσότερο στην ΕΕ. Ελέγχθηκε, επομένως, αν στα προϊόντα αναμίχθηκαν άλλα φυτικά έλαια ή κακές ποιότητες λαδιού και αν οι ενδείξεις προέλευσης για συγκεκριμένες χώρες ήταν σωστές, για παράδειγμα για το ελληνικό ελαιόλαδο.

To άρθρο Οι Γερμανοί αμφισβητούν ποιότητα του ελαιόλαδου – ενώ «καλπάζει» η τιμή του δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button