Κόσμος

Η Kia εγκαινιάζει την τεχνολογία Platform Beyond Vehicle – Galaksias.com

Επιμέλεια: Περικλής Χαλάτσης

Μετά από πέντε χρόνια απουσίας από την κορυφαία έκθεση, η KIA επιστρέφει στην CES 2024 στο Λας Βέγκας και σηματοδοτεί την επιστροφή της με πέντε πρωτότυπα μοντέλα PBV και τρία Concept. Μάλιστα η μάρκα διαθέτει δύο εκθέσεις στo χώρο διεξαγωγής της CES 2024.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση PBV της Kia, η οποία βρίσκεται στο LVCC West Hall, βασίζεται στο θέμα “Place of Inspiration” (Τόπος έμπνευσης). Παρουσιάζει τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους τα PBV μπορούν να εμπνεύσουν και να διαμορφώσουν τη ζωή των ατόμων μέσα από μια διαφορετικούς τρόπους ζωής και εμπειριών και περιλαμβάνει πέντε πρωτότυπα οχήματα PBV, συμπεριλαμβανομένων τριών εκδοχών του Concept PV5, καθώς και των Concept PV7 και Concept PV1.

Οι τέσσερις εκθεσιακοί χώροι έχουν τη μορφή οπτικών αναπαραστάσεων ενός πάρκου, μιας πόλης, ενός σπιτιού και ενός εργοστασίου που λούζονται σε τέσσερα οπτικά ξεχωριστά χρώματα. Μαζί, οι οθόνες αναδεικνύουν τις πολλαπλές εφαρμογές και τα οφέλη της τεχνολογίας PBV της Kia, εκτός από την προβολή των αξιών της μάρκας Kia και της φιλοσοφίας σχεδιασμού “Opposites United”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δεύτερη έκθεση της Kia βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της CES, με θέμα “All-set EV Life for Everyone”. Με ένα φουτουριστικό συνδεδεμένο σπίτι της Kia, η έκθεση παρουσιάζει το Kia Concept EV3, το Concept EV4 και τα μοντέλα παραγωγής EV6 και EV9, μια συναρπαστική προσομοίωση τεχνολογίας οδήγησης του EV9, μια έκθεση 10 must-have βιώσιμων αντικειμένων, καθώς και επιδείξεις παροχής ενέργειας από το όχημα σε σπίτι (V2H) και σε κατασκήνωση σε πραγματικά σενάρια.

 

Τα κυριότερα στοιχεία που προβάλει η KIA στην έκθεση, είναι το Concept PV5 που θα μπει σε μαζική παραγωγή το 2025, η τεχνολογία Platform Beyond Vehicle, τα εξατομικευμένα οχήματα και οι λύσεις που θα ενισχύσουν την ευελιξία και θα εξασφαλίσουν απεριόριστες δυνατότητες, τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε ιδιώτες και ο οδικός χάρτης PBV τριών φάσεων θα μετασχηματίσει το τοπίο της κινητικότητας, με περισσότερα μοντέλα, προηγμένο λογισμικό και εξατομικευμένες υπηρεσίες.

Η PBV της Kia θα εφαρμοστεί αρχικά στην εισαγωγή ενός ολοκαίνουργιου, αρθρωτού οχήματος, το οποίο προανήγγειλε το Kia Concept PV5, το οποίο παρουσιάστηκε παράλληλα με ένα πρότζεκτ πολλαπλών φάσεων που θέλει τα PBV να φέρνουν επανάσταση στον κλάδο της κινητικότητας, συμβάλλοντας παράλληλα στην προώθηση των στόχων του Hyundai Motor Group στη ρομποτική, την προηγμένη εναέρια κινητικότητα (AAM) και την αυτόνομη οδήγηση.

Τα PBV της Kia αποτελούν μια συνολική λύση κινητικότητας που συνδυάζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα με προηγμένες λύσεις λογισμικού που βασίζονται στη στρατηγική software-to-everything, ή SDx, του Hyundai Motor Group. Ως Platform Beyond Vehicle, τα Kia PBVs θα ανοίξουν καινούργιους ορίζοντες σε νέες επιχειρήσεις και τρόπους ζωής, επαναπροσδιορίζοντας τα δεδομένα χάρη στους προηγμένους, εξατομικευμένους χώρους που παρέχουν απόλυτη ελευθερία και ευελιξία.

Με την έναρξη της PBV της Kia, η μάρκα θα δεσμευτεί να παρέχει μια μεγάλη γκάμα προσαρμοσμένων τύπων οχημάτων που θα ανταποκρίνονται στις ατομικές απαιτήσεις των πελατών. Η Kia πιστεύει ότι η νέα προσέγγισή της στα PBV μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση των προκλήσεων κινητικότητας που αντιμετωπίζουν άτομα και οργανισμοί με περιορισμένες επιλογές μεταφοράς.

Στην πρώτη φάση θα παρουσιαστεί το Kia PV5, ένα ευέλικτο PBV βελτιστοποιημένο για σημαντικούς τομείς όπως οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, το οποίο διαθέτει δυνατότητα εξατομίκευσης για ποικίλες ανάγκες των πελατών. Η βελτιωμένη συνδεσιμότητα δεδομένων μεταξύ των οχημάτων και εξωτερικών δεδομένων, όπως πληροφορίες διαδρομής ή παράδοσης, θα επιτρέψει την άνετη λειτουργία ενός στόλου που καθορίζεται από το λογισμικό. Αυτή η εμφάνιση εξατομικευμένων επιχειρηματικών στόλων και λύσεων ειδικά για PBV συνεπάγεται μικρότερους χρόνους διακοπής λειτουργίας και αυξημένη αποδοτικότητα.

Στη δεύτερη φάση θα ολοκληρωθεί η ειδική σειρά μοντέλων PBV, τα οποία θα εξελιχθούν σε πλατφόρμες κινητικότητας βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη οι οποίες χρησιμοποιούν δεδομένα για να αλληλοεπιδρούν με τους χρήστες και να διασφαλίζουν ότι τα οχήματα είναι πάντα ενημερωμένα. Μια ολοκληρωμένη λύση PBV θα παρέχει μια προσαρμοσμένη, απρόσκοπτη εμπειρία σε όλες τις συσκευές και το λογισμικό. Εν τω μεταξύ, θα αναδειχθούν νέες μορφές επιχειρήσεων που συνδέονται με τη ρομποτική και άλλες μελλοντικές τεχνολογίες.

Στην τρίτη φάση, τα PBV της Kia θα εξελιχθούν σε εξαιρετικά προσαρμόσιμες, εξατομικευμένες λύσεις κινητικότητας με την ενσωμάτωση στο αντίστοιχο οικοσύστημα του μέλλοντος. Σε αυτό το σημείο τα Kia PBVs και συγκεκριμένα τα συνδεδεμένα αυτόνομα οχήματα θα διαχειρίζονται ως μέρος ενός ενιαίου λειτουργικού συστήματος έξυπνης πόλης. Με την ανάδειξη ενός υπερ-συνδεδεμένου κόσμου όπου οι άνθρωποι, τα PBV και οι κοινωνικές υποδομές συνδέονται απρόσκοπτα, θα διανοιχθούν εντελώς νέοι τρόποι ζωής δημιουργώντας ένα ισχυρό οικοσύστημα PBV με βάση τις μελλοντικές τεχνολογίες του Ομίλου Hyundai Motor Group για την αυτόνομη οδήγηση, την προηγμένη εναέρια κινητικότητα, τη ρομποτική και το ενεργειακό δίκτυο.

Στόχος με την τεχνολογία «Easy Swap» είναι η ευέλικτη αντιμετώπιση των διαφορετικών απαιτήσεων των πελατών. Ένα ενιαίο πλαίσιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη πολλαπλών αναγκών κινητικότητας. Μια ποικιλία από εναλλάξιμα αμαξώματα ή «life modules» μπορούν να συνδεθούν με το βασικό όχημα μέσω μιας υβριδικής τεχνολογίας ηλεκτρομαγνητικής και μηχανικής ζεύξης, μετατρέποντας το PBV σε ταξί κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε φορτηγό διανομής τη νύχτα και σε προσωπικό όχημα αναψυχής τα Σαββατοκύριακα.

Ο σχεδιασμός των PBV της Kia είναι εμπνευσμένος από στιβαρά, απλά και έξυπνα εργαλεία και υπερβαίνει κατά πολύ την απλή αισθητική. Η πρωταρχική αποστολή της Kia είναι να διασφαλίσει ότι τα PBV της μάρκας είναι απλά και διαισθητικά στη λειτουργία και τη συμμετοχή, ανεξάρτητα από το πού, πότε και πώς χρησιμοποιούνται.

Είτε ο σκοπός του οχήματος είναι η μεταφορά ανθρώπων, είτε η διακίνηση αγαθών, είτε η κάλυψη αναγκών εφοδιαστικής ή προσωπικής κινητικότητας, κάθε PBV μοιράζεται μια σταθερή ποιότητα σχεδιασμού που αντανακλά τη σταθερή, στιβαρή φύση του και προβάλλει μια αξιόπιστη και εξαιρετικά ικανή στάση. Δεν υπάρχουν περιττές διακοσμήσεις, με κάθε χαρακτηριστικό να έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί μια χρήσιμη λειτουργία που διευκολύνει τη ζωή των χρηστών του οχήματος, όπως αποδεικνύεται ξεκάθαρα από τις ιδέες που παρουσιάστηκαν στη CES.

Σε κάθε όχημα, οι μεγάλες πόρτες ανοίγουν για να αποκαλύψουν ένα εξαιρετικά άνετο άνοιγμα χωρίς κολόνες που παρέχει εύκολη είσοδο και έξοδο. Στο εσωτερικό, το εκτεταμένο μεταξόνιο και η ηλεκτρική πλατφόρμα εξασφαλίζουν μεγάλους, επίπεδους ανοιχτούς χώρους που προσφέρουν σχεδόν ατελείωτες δυνατότητες αποθήκευσης και χρήσης. Η εμπειρία του οδηγού είναι επίσης βελτιωμένη, καθώς το κόκπιτ παρέχει επιφάνεια που μοιάζει με γραφείο και το τιμόνι μπορεί να αναδιπλωθεί για να χρησιμεύσει ως φωτιστικό δημιουργώντας ένα περιβάλλον που πράγματι θυμίζει γραφείο.

Η βιωσιμότητα βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής σχεδιασμού του PBV της Kia. Η εκτεταμένη χρήση υλικών, όπως το βιολογικό πλαστικό, το πλαστικό PCM (Post Consumer Material), το βιολογικό χρώμα, το ανακυκλωμένο ύφασμα PET, η επένδυση και τα νήματα, καθώς και ο αφρός bio-PU, όχι μόνο περιορίζουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σήμερα και αύριο, αλλά και προσφέρουν μια μοναδική οπτική και απτική απήχηση που οδηγεί στη δημιουργία νέων αισθητικών αξιών.

Η Kia θα δημιουργήσει ένα οικοσύστημα που θα ευνοεί την αλληλεπίδραση μεταξύ των PBV, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συνοχή του σχεδιασμού σε όλα τα οχήματα.

Σε πρώτη φάση, θα είναι διαθέσιμες διάφορες εκδόσεις του PV5, συμπεριλαμβανομένων των εκδόσεων Basic, Van, High Roof και Chassis Cab. Στο μέλλον, η Kia σχεδιάζει επίσης να παρουσιάσει ένα μοντέλο Robotaxi που αναπτύχθηκε με την Motional (κοινοπραξία μεταξύ της HMG και της Aptiv), το οποίο στοχεύει να προσφέρει μια επαναστατική αυτόνομη εμπειρία κλήσης για τους επιβάτες.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης, η συμβίωση του οικοσυστήματος PBV θα συμπληρωθεί από δύο ακόμη μοντέλα, το «PV7» και το «PV1».

1) PV7 – Το μεγαλύτερο μέλος της γκάμας χαρακτηρίζεται από αυξημένο χώρο στο εσωτερικό, μεγαλύτερη αυτονομία και βελτιωμένες λειτουργίες.

2) PV1 – Το μικρότερο της γκάμας είναι βελτιστοποιημένο για ευέλικτες και μικρών αποστάσεων μεταφορές logistics, χρησιμοποιώντας μονάδες οδήγησης για την ελαχιστοποίηση της ακτίνας στροφής ακόμη και σε στενούς χώρους.

3) Αρθρωτή δομή PBV – Ένα ολοκληρωμένο σύστημα ραγών στην οροφή, το δάπεδο και τα πλαϊνά, καθώς και στο εξωτερικό, επιτρέπουν την αβίαστη προσαρμογή του οχήματος ώστε να ανταποκρίνεται στις ατομικές ανάγκες των πελατών. Το σύστημα αυτό επιτρέπει την απρόσκοπτη μεταφορά εμπορευμάτων και αντικειμένων μεταξύ οχημάτων, με τη χρήση ντουλαπιών και πλαισίων. Οι «ράγες» εντός αυτού του οικοσυστήματος απλοποιούν τη μετακίνηση αντικειμένων μεταξύ οχημάτων, ενώ ο αρθρωτός σχεδιασμός των «πλακιδίων» και τα λειτουργικά αξεσουάρ, όπως ηχεία και ράφια, προσφέρουν απεριόριστη ευελιξία για ένα ευρύ φάσμα σεναρίων.

Οι μελλοντικές επιχειρηματικές και θυγατρικές συνεργασίες θα χρησιμεύσουν για την ενίσχυση της ενσωμάτωσης της ρομποτικής, της AAM και της αυτόνομης οδήγησης, ώστε τελικά να ολοκληρωθεί μια λύση κινητικότητας PBV σε περιβάλλον έξυπνων πόλεων.

Τα βασικά στοιχεία είναι:

Ρομποτική – Η Kia αξιοποιεί τη ρομποτική, συμπεριλαμβανομένων των ρομπότ Stretch και Spot της Boston Dynamics, για να ενισχύσει την αυτοματοποίηση της εφοδιαστικήςαλυσίδας και τον έλεγχο ποιότητας όλο το εικοσιτετράωρο στα έξυπνα εργοστάσιά της. Οι προσπάθειες αυτές αποσκοπούν στην αποκάλυψη νέων επιχειρηματικών ευκαιριών μέσω συνεργασιών και στην προώθηση της καινοτομίας.

AAM – Η Kia συνεργάζεται με τη θυγατρική του ομίλου Hyundai Motor Group, Supernal, για να επιταχύνει την ανάπτυξη των έξυπνων πόλεων με την εισαγωγή πολλών και διαφορετικών υπηρεσιών και επιχειρήσεων κόμβων κινητικότητας που βασίζονται στην προηγμένη εναέρια κινητικότητα.

Αυτόνομη οδήγηση – μαζί με την Motional. Η συνεργασία αυτή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με σχέδια για την ανάπτυξη ενός λογισμικού  που βασίζεται στο PV5 Robotaxi. Αυτή η συνεργασία έχει ως στόχο να συνδυάσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Kia με την προηγμένη τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης Επιπέδου 4 της Motional για την επέκταση των παγκόσμιων επιχειρηματικών ευκαιριών.

Ως εκ τούτου, οι δυνατότητες λογισμικού του ομίλου Hyundai Motor Group υπερβαίνουν τα οχήματα και επεκτείνονται σε διάφορους τομείς της κινητικότητας, όπως η ρομποτική, τα αεροσκάφη και η αυτόνομη οδήγηση, με στόχο να καταστήσουν δυνατή τη λειτουργία, τον έλεγχο και τη διαχείριση, προωθώντας μια εποχή υπερ-σύνδεσης μεταξύ ανθρώπων και πραγμάτων.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button