Κόσμος

Συνελήφθησαν τρία άτομα που πέταξαν μετανάστες στη θάλασσα – Πέντε πνίγηκαν – Galaksias.com

Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα που κατηγορούνται ότι πέταξαν στη θάλασσα μετανάστες, με αποτέλεσμα πέντε από αυτούς να πνιγούν, στα ανοιχτά του Καντίθ, τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, δύο άνδρες και μία γυναίκα συνελήφθησαν στην περιοχή του Αλχεθίρας με την κατηγορία ότι εξανάγκασαν τους μετανάστες, απειλώντας τους με ένα μαχαίρι, να πηδήξουν στη θάλασσα, σε ένα σημείο με ισχυρά ρεύματα, μολονότι γνώριζαν ότι πολλοί από αυτούς δεν ήξεραν κολύμπι.

Πιστεύεται επίσης ότι οι τρεις ύποπτοι είναι μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης.

Σε πλάνα που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης τον περασμένο Νοέμβριο διακρίνεται ένα φουσκωτό να κάνει κύκλους, εν μέσω θαλασσοταραχής και κάποιους που επιβαίνουν σε αυτό να σπρώχνουν άλλους στη θάλασσα.

Η αστυνομία, που προέβη στις συλλήψεις αφού εντόπισε το σκάφος, ανέφερε ότι επέβαιναν τουλάχιστον 37 μετανάστες, οι οποίοι είχαν πληρώσει από 3.000 έως 12.000 ευρώ ο καθένας για να τους μεταφέρουν από την Κενίτρα του Μαρόκου στο Καντίθ.

Μολονότι δεν απέχει πολύ από το Μαρόκο, το Καντίθ δεν είναι συνήθης προορισμός για τους μετανάστες, επειδή σε αυτήν την περιοχή του Ατλαντικού η θάλασσα είναι συχνά ταραγμένη. Επιπλέον, τα σκάφη μπορεί να εντοπιστούν εύκολα, λόγω της εγγύτητάς της με το Γιβραλτάρ, που επιτηρείται στενά.

Ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ισπανία με σκάφος τους πρώτους δύο μήνες του έτους τετραπλασιάστηκε (13.485) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Σύμφωνα με την οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Walking Borders, 6.618 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα προσπαθώντας να φτάσουν στην Ισπανία το 2023.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button