Υγεία & Διατροφή

Οι νέοι ενήλικες με εργασιακή ανασφάλεια κινδυνεύουν από σοβαρές ασθένειες λόγω του αλκοόλ

Η εργασιακή ανασφάλεια που εμφανίσουν οι νέοι ενήλικες μπορεί να συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο σοβαρών ασθενειών που σχετίζονται με το αλκοόλ

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μακροχρόνιας μελέτης που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Occupational & Environmental Medicine», η προσωρινή εργασία των νέων ενηλίκων, που είναι κακοπληρωμένη και ανασφαλής, έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός αυτό μπορεί να σχετίζεται με την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ από τους νέους. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τις πιθανές συνέπειές της στην ψυχική υγεία, όπως σημειώνουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.

Στη μελέτη συμμετείχαν 339.403 συμμετέχοντες στη Σουηδία, οι οποίοι γεννήθηκαν μεταξύ 1973 και 1976 και τα δεδομένα τους συνδέθηκαν με διάφορα εθνικά μητρώα για τους Σουηδούς κατοίκους. Οι πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της απασχόλησής τους συλλέχθηκαν μεταξύ 1992 και 2006, όταν οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 19-30 ετών.

Η κατάσταση απασχόλησής τους κατηγοριοποιήθηκε σε πέντε ομάδες: επισφαλής απασχόληση, μακροχρόνια ανεργία (τουλάχιστον 180 ημέρες), υποαπασχόληση, κανονική απασχόληση και άλλες κατηγορίες, όπως αυτοαπασχόληση. Στη συνέχεια ελήφθησαν πληροφορίες σχετικά με επακόλουθη ασθένεια, που απαιτούσε νοσοκομειακή περίθαλψη, οι οποίες ελήφθησαν από το Εθνικό Μητρώο Εξιτηρίων Νοσοκομείων, συγκεκριμένα για ψυχικές διαταραχές και διαταραχές συμπεριφοράς λόγω αλκοόλ, αλκοολική ηπατική νόσο και τοξικές επιδράσεις του αλκοόλ.

Το 32% των συμμετεχόντων εντάχθηκαν στην ομάδα της υποαπασχόλησης και το 39% στην κανονική απασχόληση. Επίσης, το 12,5% είχαν επισφαλή απασχόληση.

Αφού ελήφθησαν υπόψη διάφοροι παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν την κατάσταση, όπως τα προηγούμενα προβλήματα ψυχικής υγείας και ζητήματα υγείας που σχετίζονται με το αλκοόλ, διαπιστώθηκε ότι οι νέοι σε επισφαλή απασχόληση είχαν 43% περισσότερες πιθανότητες να έχουν ασθένεια που σχετίζεται με το αλκοόλ από ότι οι νέοι σε κανονική απασχόληση. Οι μακροχρόνια άνεργοι είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν ασθένεια που σχετίζεται με το αλκοόλ, ενώ όσοι υποαπασχολούνταν είχαν 15% περισσότερες πιθανότητες.

Οι άνδρες φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις γυναίκες, σύμφωνα με την έρευνα. Η συσχέτιση μεταξύ επισφαλούς απασχόλησης και ασθένειας που σχετίζεται με το αλκοόλ ήταν ισχυρότερη στους άνδρες (50% αυξημένος κίνδυνος) από ό,τι στις γυναίκες (32% αυξημένος κίνδυνος).

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης, οπότε δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την αιτία και το αποτέλεσμα. Επίσης, ότι σημαντικές διαστάσεις της επισφαλούς απασχόλησης, όπως τα εργασιακά δικαιώματα και οι ώρες εργασίας, δεν καταγράφονται στα στοιχεία του μητρώου απασχόλησης στη Σουηδία.

Ωστόσο, παρά τις επιφυλάξεις αυτές, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματα απηχούν και ενισχύουν εκείνα προηγούμενων μελετών. «Μια πιθανή εξήγηση για τα ευρήματά μας θα μπορούσε να είναι ότι η νεαρή ενηλικίωση είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδος της ζωής όσον αφορά στην έναρξη και τη διαμόρφωση συμπεριφορών που σχετίζονται με την υγεία, όπως η χρήση αλκοόλ», υπογραμμίζουν.

To άρθρο Οι νέοι ενήλικες με εργασιακή ανασφάλεια κινδυνεύουν από σοβαρές ασθένειες λόγω του αλκοόλ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button