ΕνημέρωσηΟικονομία

Σήμερα ξεκαθαρίζει το τοπίο – ποια είναι τα πιθανά σενάρια – Galaksias Portal News

Ξεκαθαρίζει σήμερα το τοπίο αναφορικά με την προθεσμία διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS. Με βάση το ισχύον καθεστώς από αύριο θα πρέπει όλοι να έχουν προχωρήσει σε όλες τις σχετικές διαδικασίες έτσι ώστε τα συστήματά τους να είναι διασυνδεδεμένα με την ΑΑΔΕ.

Βέβαια όλα δείχνουν ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η ΑΑΔΕ θα αποφασίσουν κάποια μορφής παράταση, είτε σε ότι αφορά τον χρόνο επιβολής των προστίμων, είτε την διασύνδεση των συστημάτων. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες αναβαθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα δεν έχουν επιλυθεί διάφορα τεχνικά ζητήματα. Παράλληλα η αγορά αναφέρει ότι καταγράφεται μεγάλη καθυστέρηση στην αναβάθμιση των POS από τους παρόχους, δυσκολίες σύνδεσης και δικτύωσης τους από τους προμηθευτές των ταμειακών μηχανών, και γενικότερα αδυναμία εξυπηρέτησης, λόγω τεχνικών προβλημάτων, χιλιάδων επιχειρήσεων που πρέπει να διασυνδεθούν.

Οι φορείς της αγοράς ζητούν 6μηνη παράταση, κάτι που μάλλον επί του παρόντος θα πρέπει να αποκλειστεί, αφού από το οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι είναι υπερβολικά μεγάλο διάστημα.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα προχωρήσει σε παράταση ενός μήνα, αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα αφορά την διασύνδεση, είτε την επιβολή των ιδιαίτερα αυστηρών προστίμων.

Είναι πιθανό δηλαδή, να ξεκινήσει η διαδικασία για όσες επιχειρήσεις έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναβάθμισης και οι άλλες να συνδέονται σταδιακά μέχρι τη νέα καταληκτική ημερομηνία που θα ορίσουν κυβέρνηση και φορολογική διοίκηση.

Αν τελικά επιλεγεί αυτή η λύση, τότε τα πρόστιμα θα επιβάλλονται μετά τη νέα προθεσμία που θα ορισθεί. Τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν σήμερα με την πιθανότητα πάντως να μη δοθεί καμία παράταση, να μην είναι ιδιαίτερα πιθανή, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να λειτουργεί το σύστημα σωστά, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι δυνατό.

Λίγο πριν τη έναρξης της διασύνδεσης η ΑΑΔΕ δέχεται εκατοντάδες ερωτήματα για το έργο της διασύνδεσης και σπεύδει να διευκρινίσει μεταξύ άλλων τα εξής:

Τα υφιστάμενα POS θα πρέπει να αναβαθμιστούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διασύνδεσής τους. Η αναβάθμιση των ενεργών POS πραγματοποιείται απομακρυσμένα με ευθύνη των Παρόχων Μέσων Πληρωμών (NSPs). Οι επιχειρήσεις ενημερώνονται για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης μέσω της εφαρμογής του μητρώου μέσων πληρωμών. Η ΑΑΔΕ ενημερώνει τους χρήστες υπηρεσιών πληρωμών για τη δυνατότητα αναβάθμισης κάθε Μέσου Πληρωμών που διαθέτουν. Η ενημέρωση συντελείται με την αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και την ανάρτηση σχετικής ειδοποίησης στη θυρίδα τους (Τα Μηνύματά μου) στην ψηφιακή πύλη «myAADE», καθώς και με την αναγραφή ένδειξης «Προς Αναβάθμιση» στο Μητρώο Μέσων Πληρωμών.

Διασύνδεση POS – Ταμειακών Συστημάτων: Στο τελευταίο στάδιο της διασύνδεσης, αναβαθμίζονται τα Ταμειακά Συστήματα (εφόσον απαιτείται) και διασυνδέονται με τα POS, με ευθύνη της επιχείρησης που τα χρησιμοποιεί. Η ΑΑΔΕ ενημερώνει κάθε Χρήστη υπηρεσιών πληρωμών για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του συνόλου των POS που διαθέτουν, με τρεις τρόπους:

Α)μέσω email

Β)μέσω σχετικής ειδοποίησης στην εφαρμογή “Τα Μηνύματά μου” στην ψηφιακή πύλη myAADE

Γ) με σχετική ένδειξη στα “Στοιχεία Μέσων Πληρωμών (EFT/POS)” στην εφαρμογή “Στοιχεία Επιχείρησης

Για τη διασύνδεση οι επαγγελματίες θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

  • Προβολή στοιχείων POS. Τα στοιχεία των POS που έχουν υποβληθεί από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών (Acquirers) και τους Παρόχους Μέσων Πληρωμών (NSPs), είναι διαθέσιμα στις επιχειρήσεις στην ψηφιακή πύλη myAADE / Μητρώο & Επικοινωνία / Μητρώο POS
  • Υποβολή δήλωσης διαφωνίας. Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν POS υποβάλλουν Δήλωση Μέσων Πληρωμών, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση που διαφωνούν με τα στοιχεία που εμφανίζονται στο Μητρώο Μέσων Πληρωμών- Αναβάθμιση POS. Η αναβάθμιση των ενεργών POS πραγματοποιείται απομακρυσμένα με ευθύνη των Παρόχων Μέσων Πληρωμών (NSPs)
  • Ειδοποίηση αναβάθμισης. Οι επιχειρήσεις λαμβάνουν ειδοποίηση με αποστολή email για την αναβάθμιση των POS που διαθέτουν
  • Διασύνδεση POS – Ταμειακού Συστήματος. Εντός 30 ημερών από την ειδοποίηση και το αργότερο έως τις 29/2/2024, ο τεχνικός ΦΗΜ διασυνδέει επιτόπια το POS με την Ταμειακή μηχανή και ολοκληρώνει τη διαδικασία.

To άρθρο Διασύνδεση POS με ταμειακές: Σήμερα ξεκαθαρίζει το τοπίο – ποια είναι τα πιθανά σενάρια δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button