Κόσμος

Δορυφόρος 2,3 τόνων θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα την Τετάρτη – Galaksias.com

Το Γραφείο Διαστημικών Θραυσμάτων του Ευρωπαίκού Οργανισμού Διαστήματος, μαζί με ένα διεθνές δίκτυο παρακολούθησης, επιτηρεί τον δορυφόρο ERS-2, ο οποίος προβλέπεται – τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές – να κάνει την επανείσοδό του στις 17:24 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη. Η εκτιμώμενη ώρα αλλάζει συνεχώς, ανάλογα με την ηλιακή δραστηριότητα που επηρεάζει την πυκνότητα της γήινης ατμόσφαιρας και τον τρόπο με τον οποίο αυτή έλκει τον δορυφόρο. Νέες ενημερώσεις αναρτώνται συνεχώς στην ιστοσελίδα του ΕΟΔ.

«Καθώς η επανείσοδος του διαστημικού σκάφους είναι “φυσική”, χωρίς τη δυνατότητα εκτέλεσης ελιγμών, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ακριβώς πού και πότε θα επανέλθει στην ατμόσφαιρα και θα αρχίσει να καίγεται», σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού.

Καθώς ο ήλιος πλησιάζει στην κορύφωση του 11ετούς κύκλου του, γνωστή ως ηλιακό μέγιστο, η ηλιακή δραστηριότητα έχει αυξηθεί. Το ηλιακό μέγιστο αναμένεται να συμβεί αργότερα φέτος. Αυτή η αυξημένη δραστηριότητα είχε ήδη αντίκτυπο στην επιτάχυνση της επανεισόδου του δορυφόρου Aeolus του ΕΟΔ τον Ιούλιο του 2023.

Πόσο κινδυνεύουμε από τα διαστημικά σκουπίδια;

Ο δορυφόρος ERS-2 έχει εκτιμώμενη μάζα 2.294 κιλών μετά την εξάντληση των καυσίμων του, γεγονός που τον καθιστά παρόμοιο σε μέγεθος με άλλα διαστημικά σκουπίδια που επανέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα κάθε εβδομάδα περίπου, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Σε ύψος περίπου 80 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης, ο δορυφόρος αναμένεται να διαλυθεί και η πλειονότητα των θραυσμάτων του θα καεί στην ατμόσφαιρα. Ο ΕΟΔ δήλωσε ότι ορισμένα θραύσματα θα μπορούσαν να φτάσουν στην επιφάνεια του πλανήτη, αλλά δεν θα περιέχουν επιβλαβείς ουσίες και πιθανότατα θα πέσουν στον ωκεανό.

Οι πιθανότητες να τραυματιστεί ένα άτομο από διαστημικά σκουπίδια κάθε χρόνο είναι λιγότερες από 1 στα 100 δισεκατομμύρια, δηλαδή περίπου 1,5 εκατομμύριο φορές μικρότερες από τον κίνδυνο να σκοτωθεί σε ατύχημα στο σπίτι του, σύμφωνα με τον ΕΟΔ.

Τα 29 χρόνια «ζωής» του ERS-2

Ο ERS-2, που παρατηρούσε τη Γη, εκτοξεύτηκε στις 21 Απριλίου 1995 και εκείνη την εποχή ήταν ο πιο εξελιγμένος δορυφόρος του είδους του που αναπτύχθηκε και εκτοξεύτηκε από την Ευρώπη.

Μαζί με τον δίδυμό του, τον ERS-1, συνέλεξε πολύτιμα δεδομένα για την επιφάνεια του πλανήτη μας και παρατήρησε καταστροφές όπως πλημμύρες και σεισμούς σε απομακρυσμένες περιοχές. Τα δεδομένα που συνέλεξε ο ERS-2 χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔ.

Το 2011, ο οργανισμός αποφάσισε να τερματίσει τη λειτουργία του δορυφόρου και να τον βγάλει από τη τροχιά του, αντί να προσθέσει στη δίνη των διαστημικών σκουπιδιών που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη.

Ο δορυφόρος εκτέλεσε 66 ελιγμούς αποδρομολόγησης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2011, πριν η αποστολή του ολοκληρωθεί επίσημα αργότερα το ίδιο έτος, στις 11 Σεπτεμβρίου. Οι ελιγμοί αυτοί εξάντλησαν τα υπόλοιπα καύσιμα του δορυφόρου και μείωσαν το υψόμετρό του, θέτοντάς τον σε τροχιά αργής σπειροειδούς προσέγγισης προς τη Γη και επανεισόδου στην ατμόσφαιρα εντός 15 ετών.

Με πληροφορίες από: A 5,000-pound satellite is expected to fall to Earth this week by Ashley Strickland, CNN

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button