Κόσμος

Κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος μετά τα χτυπήματα με drone στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια – Galaksias.com

Καμπανάκι κινδύνου για πυρηνικό ατύχημα μεγάλης εμβάλειας μετά από τα νέα χτυπήματα με drone στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια εξέδωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA). 

Η IAEA χαρατκήρισε την επίθεση απερίσκεπτη μετά την έκρηξη κοντά το κτήριο του αντιδραστήρα και ένα χτύπημα στον θόλο της έκτης μονάδας ισχύος του εργοστασίου. Αυτή είναι η πρώτη τέτοια επίθεση στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια από τον Νοέμβριο του 2022 σε στρατιωτική δράση.

«Πρόκειται για μια σημαντική κλιμάκωση των κινδύνων πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας που αντιμετωπίζει ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια. Τέτοιες απερίσκεπτες επιθέσεις αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ενός μεγάλου πυρηνικού ατυχήματος και πρέπει να σταματήσουν αμέσως», δήλωσε ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι.

Από την επίθεση τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο τοπικός κυβερνήτης Ιβάν Φεντέροφ ανέφερε ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν «ως αποτέλεσμα εχθρικών βομβαρδισμών στην περιοχή Πολογκίβσκι».

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία έπληξε χθες οκτώ περιοχές της περιοχής συνολικά 357 φορές.

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι πραγματοποίησε την επίθεση. Ο εκπρόσωπος των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών Αντρίι Ούσοφ δήλωσε ότι η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για τη δική της επίθεση.

«Τα ρωσικά χτυπήματα, συμπεριλαμβανομένων των απομιμήσεων, στο έδαφος του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας … είναι εδώ και καιρό μια γνωστή εγκληματική πρακτική των εισβολέων», τόνισε.

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές επιθέσεις με drone στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια είναι πολύ επικίνδυνες.

«Είναι μια πολύ επικίνδυνη πρόκληση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Είναι μια πολύ επικίνδυνη πρακτική που έχει πολύ, πολύ αρνητικές συνέπειες μακροπρόθεσμα. Δυστυχώς, το καθεστώς του Κιέβου συνεχίζει την τρομοκρατική του δραστηριότητα».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button