Κόσμος

Κάντε ντους μαζί λέει στα ζευγάρια ο δήμαρχος της Μπογκοτά – Νερό για 54 μέρες έχει η πόλη

Μάλιστα ο δήμαρχος της Μπογκοτά Κάρλος Φερνάντο Γκαλάν προτρέπει: «Κάντε ντους ως ζευγάρι. Πρόκειται για μια εκπαιδευτική άσκηση εξοικονόμησης νερού, τίποτα άλλο. Κάτι τέτοιο θα μας βοηθήσει πολύ. Αυτές οι αλλαγές στη συμπεριφορά είναι το κλειδί».

Ο Γκαλάν ζήτησε επίσης από τους κατοίκους να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν εντελώς τις καθημερινές πρακτικές υγιεινής τους, δεδομένου ότι οι δεξαμενές βρίσκονται σε «ιστορικά χαμηλά επίπεδα».
«Αν δεν πρόκειται να βγείτε από το σπίτι σας την Κυριακή ή οποιαδήποτε άλλη ημέρα της εβδομάδας, εκμεταλλευτείτε το και μην κάνετε μπάνιο», παρακάλεσε ενόψει των διακοπών νερού.

Το Ελ Νίνιο, το οποίο συνήθως προκαλεί χαμηλότερες βροχοπτώσεις στη Νότια Αμερική, προκάλεσε φέτος ξηρασίες και θερμοκρασίες που έσπασαν ρεκόρ, αναγκάζοντας τις διοικήσεις σε ολόκληρη την περιοχή να θεσπίσουν μέτρα έκτακτης ανάγκης.

Φωλιασμένη στα βουνά των Άνδεων, 2.600 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, η Μπογκοτά δεν είδε σκηνές αποκάλυψης. Η συνήθως βροχερή πρωτεύουσα δέχεται κατά μέσο όρο 1.020 χιλιοστά βροχόπτωσης κάθε χρόνο – σχεδόν διπλάσια από το Λονδίνο.

Παρόλα αυτά, οι ασυνήθιστα μεγάλες σε διάρκεια περίοδοι ζέστης και ξηρασίας προκάλεσαν πυρκαγιές στα δάση γύρω από την πρωτεύουσα – πνίγοντας κάποιες γειτονιές με καπνό – και τώρα οι δεξαμενές στις οποίες βασίζονται περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε «κρίσιμα» επίπεδα.

Νερό για 54 μέρες έχει η πρωτεύουσα της Κολομβίας

Τα αποθέματα στον ταμιευτήρα Τσινγκάζα, ο οποίος παρέχει το 70% του νερού της πρωτεύουσας, βρίσκονται στο 16% – το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η δημόσια υπηρεσία ύδρευσης της Μπογκοτά εκτιμά ότι θα μπορούσε να έχει απομείνει νερό για περίπου 54 ημέρες.

Για να αποφευχθεί μια καταστροφή, οι τοπικοί αξιωματούχοι έχουν χωρίσει την Μπογκοτά σε εννέα ζώνες, καθεμία από τις οποίες θα αποκόπτεται από το δίκτυο ύδρευσης για 24 ώρες εκ περιτροπής.

Ο δήμαρχος δεν είπε πόσο θα διαρκέσουν τα μέτρα, αλλά ζήτησε από τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση ώστε να τερματιστούν νωρίτερα.

«Ας μην σπαταλήσουμε ούτε σταγόνα νερού στην Μπογκοτά αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Γκαλάν στους δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα.

Η Μπογκοτά δεν είναι η μόνη μεγάλη πόλη της Λατινικής Αμερικής που αναγκάζεται να λάβει μέτρα για την καταπολέμηση της ξηρασίας. Η Πόλη του Μεξικού έχει επίσης περιορίσει τις προμήθειες νερού τον τελευταίο μήνα και η Γουατεμάλα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς αγωνίζεται να δαμάσει τις πυρκαγιές.

Στο μεταξύ οι κάτοικοι της κυβέρνησης της Κολομβίας έμειναν να αναρωτιούνται αν πρέπει να κάνουν ντους, για πόσο καιρό και πόσους κουβάδες να γεμίσουν.

Λίγοι μάλλον θα ακολουθήσουν τη συμβουλή του Γκαλάν να σταματήσουν να κάνουν μπάνιο, καθώς οι Κολομβιανοί έχουν εξαιρετική συνείδηση της υγιεινής, δήλωσε η Μαριάνα Γκαρσία Ατσούρι, μια 34χρονη στην πρωτεύουσα, η οποία δήλωσε ότι έκανε μπάνιο με έναν κουβά για να εξοικονομήσει νερό.

«Πραγματικά δεν νομίζω ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο», είπε. «Ή τουλάχιστον αν συμβεί, δεν θα το πουν σε κανέναν».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button