ΕνημέρωσηΟικονομία

«Σιγή ιχθύος» από την ΕΕ για πιθανή συμφωνία με την Αίγυπτο στο μεταναστευτικό

«Σιγή ιχθύος» τηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με μια πιθανή σύναψη συμφωνίας με την Αίγυπτο στο μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι η επικείμενη επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μαζί με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βελγίου, στο Κάιρο, στις 17 Μαρτίου, έχει να κάνει με την ενίσχυση συνολικά της εταιρικής σχέσης Αιγύπτου – ΕΕ, όχι μόνο στο μεταναστευτικό, αλλά και στην ενέργεια.

«Δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, κατά τη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο, όταν εκλήθη να σχολιάσει το δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο αναφέρει ότι η επικείμενη επίσκεψη στο Κάιρο της Προέδρου της Επιτροπής, μαζί με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βελγίου, γίνεται για να οριστικοποιηθεί συμφωνία στο μεταναστευτικό, που θα συνοδεύεται από ένα πακέτο βοήθειας ύψους 7,4 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Αίγυπτος είναι ένας σημαντικός εταίρος της ΕΕ σε πολλούς τομείς», τόνισε ο Ερίκ Μαμέρ. «Ένας από αυτούς είναι το μεταναστευτικό, αλλά και η ενέργεια, η πράσινη ατζέντα και οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», ανέφερε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν σκοπός της επίσκεψης είναι, εκτός από το μεταναστευτικό, και μια σύναψη συμφωνίας ΕΕ-Αιγύπτου στο θέμα της ενέργειας, ο Ερίκ Μαμέρ απάντησε: «Σκοπός είναι η ενίσχυση της συνολικής εταιρικής σχέσης με την Αίγυπτο και είναι σαφές ότι η ενέργεια είναι μια σημαντική διάσταση. Η Πρόεδρος της Επιτροπής έχει επισκεφτεί και παλαιότερα την Αίγυπτο, ιδίως για να συζητήσει πώς να αναπτυχθούν οι ενεργειακές σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Αιγύπτου, για παράδειγμα στον τομέα του Καθαρού Υδρογόνου και της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές γενικότερα. Ναι, η ενέργεια είναι στο μενού των συζητήσεων με την Αίγυπτο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας εκεί αυτό το Σαββατοκύριακο».

Απαντώντας στα επικριτικά σχόλια ευρωβουλευτών ότι η Επιτροπή ετοιμάζεται να συνάψει συμφωνία στο μεταναστευτικό με την Αίγυπτο, στα πρότυπα της συμφωνίας με την Τυνησία, ο Ερίκ Μαμέρ απάντησε: «Είμαστε πεπεισμένοι για την ανάγκη συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες. Γνωρίζουμε την κριτική σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα σε αυτές τις χώρες και αυτό είναι ένα από τα θέματα που συζητάμε με τις χώρες αυτές. Όμως αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σπάσουμε τους δεσμούς μας; Ή μήπως πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν τρόπο συνεργασίας με αυτές τις χώρες προκειμένου να βελτιώσουμε την κατάσταση επί τόπου;». Τόνισε, επίσης, ότι κατά την Επιτροπή, πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία για τη σταδιακή βελτίωση της κατάστασης, όπως έγινε στην περίπτωση της Τυνησίας και της Μαυριτανίας. Σημείωσε, δε, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του, χαιρέτησε τη συμφωνία με την Τυνησία και ζήτησε την υπογραφή και άλλων τέτοιων εταιρικών σχέσεων με άλλες χώρες. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με άλλα θεσμικά όργανα, ιδίως με τα κράτη-μέλη στο Συμβούλιο για τις συζητήσεις που διεξάγονται», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή ανακοίνωσε την επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Κάιρο, μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι και το Βέλγο πρωθυπουργό, Αλεξάντερ ντε Κρο. Όπως ανακοινώθηκε, θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Φατάχ Αλ Σίσι, ενώ η αποστολή λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο των συζητήσεων για την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button