Επικαιρότητα

Θεσσαλονίκη: Με απολογίες συνεχίστηκε η δίκη για τον θάνατο ηλικιωμένων σε οίκο ευγηρίας

Με τις απολογίες των δύο κατηγορούμενων συνεχίστηκε η δίκη για τον μαζικό θάνατο ηλικιωμένων ύστερα από συρροή κρουσμάτων του κορωνοϊού σε οίκο ευγηρίας της Θεσσαλονίκης, τον Αύγουστο του 2020.

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης κάθονται οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι του οίκου ευγηρίας (αδέλφια), ο πρώτος ως υπεύθυνος σε επιστημονικά θέματα και η δεύτερη ως υπεύθυνη για διοικητικά ζητήματα.

Το κατηγορητήριο τούς καταλογίζει την πράξη της παραβίασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 28 ηλικιωμένων από επιπλοκές συνδεόμενες με τον κορονοϊό.

«Αυτό που συνέβη ήταν συγκλονιστικό για μας. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν οικογένεια για μας, χάσαμε τους ανθρώπους μας» ανέφερε ο πρώτος κατηγορούμενος, τονίζοντας ότι τηρήθηκαν όλα τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του κορονοϊού. Αρνήθηκε ότι το επίδικο διάστημα διεξάγονταν εργασίες στον οίκο ευγηρίας και ότι κατ’ επέκταση μπαινόβγαιναν εργάτες, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο. Δεν υπάρχει λογική να τηρούμε τα μέτρα και ταυτόχρονα να κάνουμε εργασίες» είπε, ενώ όσον αφορά την οδηγία για διενέργεια δεύτερου PCR test (ανίχνευσης κορονοϊού με τη μέθοδο του μοριακού ελέγχου), ο ίδιος τόνισε ότι «δεν αφορούσε εμάς ως μονάδα φιλοξενίας ηλικιωμένων». «Εμείς τηρούσαμε καλύτερα πρωτόκολλα» συνέχισε σε άλλο σημείο της απολογίας του.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η απολογία της συγκατηγορούμενης αδελφής του, η οποία αρνήθηκε με τη σειρά της την κατηγορία. Η ίδια στάθηκε στην τήρηση των μέτρων πρόληψης, επισημαίνοντας ότι παρά τις αυξημένες δαπάνες που υπήρχαν εκείνη την περίοδο «εμείς δεν αυξήσαμε τα τροφεία».

Η διαδικασία διεκόπη για την επόμενη εβδομάδα οπότε θα πάρει το λόγο η εισαγγελέας της έδρας που θα κάνει την πρότασή της περί ενοχής ή μη των κατηγορουμένων.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button