Επικαιρότητα

Θυελλώδεις άνεμοι, βροχές και χιόνια – Πότε και πώς θα επηρεαστεί η Κρήτη – Galaksias.com

Σύμφωνα με δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ κακοκαιρία που αναμένεται από το μεσημέρι του Σαββάτου, με χιόνια και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας

Ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση από το μεσημέρι του Σαββάτου και από τα βόρεια. Η «βουτιά» της θερμοκρασίας, πτώση της τάξεως των 8-10 βαθμών Κελσίου, οι χιονοπτώσεις κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας.

Παράλληλα, θυελλώδεις βοριάδες θα επικρατήσουν στο Αιγαίο, ενώ θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα παραθαλάσσια, σύμ σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Πού θα χιονίσει

Χιόνια αναμένονται σε αρκετές περιοχές από το μεσημέρι του Σαββάτου, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ.

Συγκεκριμένα, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

– Από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ τις απογευματινές ώρες θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές. Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδος και στα ορεινά και ημιορεινά της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδος.

– Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν στα ορεινά της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης ενώ θα σταματήσουν στη Θράκη και από το μεσημέρι στη Μακεδονία και την Ήπειρο.

– Τη Δευτέρα ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Στερεάς, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, οι οποίες από το μεσημέρι σταδιακά θα σταματήσουν.

Κακοκαιρία: Θυελλώδεις άνεμοι και βροχές

Πέρα από τις χιονοπτώσεις, έρχονται και ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού αναμένονται:

Από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (21-01-24) στην Ήπειρο, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Από τις πρώτες ώρες της Κυριακής μέχρι αργά το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Τέλος, θα πνέουν θυελλώδεις άνεμοι από βόρειες, βορειοανατολικές διευθύνσεις, με ένταση 8 και τοπικά 9 μποφόρ:

Από τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νοτιοδυτικό Αιγαίο.

Την Κυριακή οι θυελλώδεις βοριάδες θα επεκταθούν και στο υπόλοιπο Αιγαίο.

Από τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας οι θυελλώδεις βοριάδες θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ, αρχικά στα βόρεια και από τις βραδινές ώρες και στο υπόλοιπο Αιγαίο. Εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από τις πρωινές ώρες της Τρίτης.

Τσατραφύλλιας: Οι 14 περιοχές όπου θα χιονίσει

Χιόνια αναμένονται σε 14 περιοχές, ανάμεσά τους και η Αττική, σύμφωνα με την πρόγνωση του Γιώργου Τσατραφύλλια.

Σε ανάρτηση που έκανε νωρίτερα σήμερα, ο μετεωρολόγος έγραψε ότι από αργά το απόγευμα του Σαββάτου έως το μεσημέρι της Κυριακής θα χιονίσει σε 13 περιοχές, ενώ στην Αττική αναμένονται κατά διαστήματα χιονοπτώσεις από τα ξημερώματα της Κυριακής.

Χιόνια αναμένονται σε 14 περιοχές, ανάμεσά τους και η Αττική, σύμφωνα με την πρόγνωση του Γιώργου Τσατραφύλλια.

Σε ανάρτηση που έκανε νωρίτερα σήμερα, ο μετεωρολόγος έγραψε ότι από αργά το απόγευμα του Σαββάτου έως το μεσημέρι της Κυριακής θα χιονίσει σε 13 περιοχές, ενώ στην Αττική αναμένονται κατά διαστήματα χιονοπτώσεις από τα ξημερώματα της Κυριακής.

«Σε αυτές τις περιοχές θα χιονίσει από το Σάββατο 20/1 αργά το απόγευμα μέχρι την Κυριακή 21/1 το μεσημέρι: Καστοριά, Κοζάνη, Φλώρινα, Έδεσσα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Λήμνος, Σαμοθράκη, Καρπενήσι, Καλάβρυτα, Τρίκαλα Κορινθίας», έγραψε ο μετεωρολόγος και συμπλήρωσε ότι στην Αττική θα χιονίσει «από Κυριακή ξημερώματα μέχρι το απόγευμα κατά διαστήματα στα ορεινά».

Αναλυτικά, ο καιρός σήμερα στην Κρήτη

Αραιές νεφώσεις προβλέπονται σήμερα Σάββατο (20/1) στην Κρήτη, που γρήγορα θα πυκνώσουν και το βράδυ θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Από το βράδυ θα ενισχυθούν στα 6 με 7 και στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοανατολικούς έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς και τοπικά στην Κρήτη έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

Επιδείνωση του καιρού προβλέπεται σε όλη τη χώρα από τις μεσημβρινές ώρες και από τα βόρεια. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια θα εκδηλωθούν βαθμιαία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στην Ήπειρο, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το μεσημέρι στα ορεινά και από το απόγευμα και σε ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης ενώ από τη νύχτα θα επεκταθούν σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας καθώς και στα ορεινά ημιορεινά της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Στερεάς.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 ενώ γρήγορα από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν στα 7 με 8 και στο βόρειο Αιγαίο θα φθάσουν τοπικά τα 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα βόρεια και δεν θα ξεπεράσει τους 11 βαθμούς Κελσίου . Στα κεντρικά και τα νότια αναμένεται να κυμανθεί στους 15 με 20 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα φτάσει κατά τόπους τους 21 βαθμούς Κελσίου. Από τις απογευματινές ώρες θα σημειωθεί παγετός στα βόρεια.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα παραθαλάσσια. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το μεσημέρι στα ορεινά, από το απόγευμα και σε ημιορεινές περιοχές ενώ από τη νύχτα θα επεκταθούν και σε πεδινές περιοχές.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 ενισχυόμενοι γρήγορα στα 6 με 7 και από το μεσημέρι στο Θρακικό στα 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από – 02 (μείον 2) έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νησιά του Ιονίου καθώς και τα παραθαλάσσια τμήματα της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς, σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά από τις μεσημβρινές ώρες στη Ήπειρο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τη νύχτα στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.

Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων και θα ενισχυθούν στα 6 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 4 έως 13 και εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές από το μεσημέρι και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα παραθαλάσσια τμήματα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τη νύχτα στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς.

Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν στα 5 με 7 και στα βόρεια θα φθάσουν τοπικά τα 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία από τα βόρεια θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και στα βόρεια σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν στα 7 με 8 και τοπικά θα φτάσουν τα 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Στα βόρεια από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα νότια από 15 έως 20 και στα Δωδεκάνησα έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα παραθαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τη νύχτα στα ορεινά και ημιορεινά.

Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 στρεφόμενοι γρήγορα σε βόρειους βορειοανατολικούς 6 με 7 και από το μεσημέρι τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 03 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές από το απόγευμα.

Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειοανατολικούς 5 με 6 και το βράδυ θα ενισχυθούν στα 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα παραθαλάσσια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το μεσημέρι στα γύρω ορεινά, από το απόγευμα και στα ημιορεινά ενώ από τη νύχτα και σε πεδινές περιοχές.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και μέχρι το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 21-01-2024

Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, καθώς και τις πρώτες πρωινές ώρες στην Ήπειρο, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας, στα ορεινά της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης, καθώς και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Σταδιακά θα σταματήσουν στη Θράκη και από το μεσημέρι στη Μακεδονία και την Ήπειρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στο Αιγαίο 9 μποφόρ και μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν αρχικά νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία σε βορείους με την ίδια ένταση. Σταδιακή εξασθένηση των ανέμων αναμένεται στα δυτικά από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα και θα κυμανθεί στα βόρεια από τους -06 (μείον έξι) έως 08 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από τους -03 (μείον τρείς) έως 10 με 13 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα από τους 07 έως τους 11 με 14 βαθμούς, ενώ στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα φτάσει τους 17 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, τις πρωινές ώρες στα βόρεια και τις βραδινές ώρες στα υπόλοιπα, ενώ στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 22-01-2024

Νεφώσεις στα κεντρικά και νότια τμήματα της ανατολικής χώρας με τοπικές βροχές στην Εύβοια, και τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στα Δωδεκάνησα.

Ασθενείς χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στα ορεινά της Στερεάς, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, οι οποίες από το μεσημέρι σταδιακά θα σταματήσουν.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.

Οι άνεμοι στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τα βόρεια τις βραδινές ώρες. Στα δυτικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 23-01-2024

Στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών τις πρωινές ώρες. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ με περαιτέρω εξασθένηση. Στα δυτικά θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο από το απόγευμα 6 και βαθμιαία 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24-01-2024

Στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο νεφώσεις, παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις από τις μεσημβρινές ώρες και από τα βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button