ΕνημέρωσηΤεχνολογία

Απαραίτητη η γονική συναίνεση για τη …Μαίρη Πόππινς – Η απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις στη Βρετανία

Εξήντα χρόνια μετά από την προβολή της θρυλικής οσκαρικής ταινίας «Μαίρη Πόπινς» στις κινηματογραφικές αίθουσες μπαίνει στο στόχαστρο της πολιτικής ορθότητας. Ειδικότερα, έπειτα από έρευνα του Βρετανικού Συμβουλίου Ταξινόμησης Ταινιών (British Board of Film Classification), η ταινία θεωρείται ότι περιέχει διχαστική και ρατσιστική γλώσσα.

Ως αποτέλεσμα το Συμβούλιο, το οποίο έχει ιδρυθεί το 1912, απομάκρυνε το σήμα καταλληλότητας «U» (Universal) ή στα ελληνικά «Κ» (Κατάλληλο για όλους) και το αντικατέστησε με το «PG» (Parental Guidance). Απαραίτητη δηλαδή η «γονική συναίνεση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η λέξη που ανέβασε τη βαθμίδα καταλληλότητας

Τι ήταν όμως αυτό που οδήγησε στην απόφαση του Συμβουλίου; Πρόκειται για την λέξη «hottentots». Ο συγκεκριμένος όρος, ο οποίος ακούγεται δύο φορές στη ταινία, θεωρείται φυλετικά προσβλητικός, καθώς τον χρησιμοποιούσαν οι Ευρωπαίοι- κυρίως κατά τον 18ο και 19ο αιώνα- για την φυλή της νοτιοδυτικής Αφρικής Κόικοϊ, με σκοπό να περιγράψουν κάποιον ως βάρβαρο και απολίτιστο.

Στη μία εκ των δύο σκηνών, ο Ναύαρχος Μπουμ αντικρίζει από μακριά τους καθαριστές των καμινάδων, οι οποίοι έχουν μαύρα πρόσωπα από τη στάχτη, φωνάζοντας «δεχόμαστε επίθεση από hottentots». Έτσι, με αφορμή την παρομοίωση αυτή, το Συμβούλιο αποφάσισε ότι όσα παιδιά ηλικίας 8 ετών και κάτω επιθυμούν να δουν την ταινία, θα πρέπει πρώτα να λάβουν «το πράσινο φως» από τους γονείς τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην επίσημη ανακοίνωση του Συμβουλίου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «από την έρευνα για τον ρατσισμό και τις διακρίσεις αντιλαμβανόμαστε ότι μία βασική ανησυχία για τους γονείς είναι η πιθανή έκθεση των παιδιών σε γλώσσα διακρίσεων ή σε συμπεριφορά που μπορεί να θεωρήσουν ενοχλητική ή να την επαναλάβουν χωρίς να συνειδητοποιούν την πιθανή προσβολή».

Αντιστέκονται οι φανς της ταινίας

Το θέμα έχει απασχολήσει έντονα όλα τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Ενδιαφέρον έχει η ζωντανή δημοσκόπηση που πραγματοποιεί η εφημερίδα Daily Mail, η οποία και ανέδειξε πρώτη το ρεπορτάζ. Σύμφωνα με αυτή, το 92% των σχεδόν 4.500 συμμετεχόντων θεωρεί ότι δεν πρέπει να μπει το σήμα απαραίτητης γονικής συναίνεσης, ενώ μόλις το 6% συμφωνεί με τις αλλαγές και ένα 2% εντάσσεται στους αναποφάσιστους.

Πολλές είναι και οι αντιδράσεις των φανς στην πλατφόρμα X. Σύμφωνα με αυτές η εν λόγω αλλαγή θεωρείται «γελοία» και «οπισθοδρομική» για μία ταινία που μεγάλωσε γενεές παιδιών. «Η χώρα είναι επισήμως τρελή» γράφεται χαρακτηριστικά σε κάποια από τις αναρτήσεις.

Η ταινία του 1965 ήταν προτεινόμενη για 13 Όσκαρ και κέρδισε τα 5, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της καλύτερης ηθοποιού για την Τζούλι Άντριους, αλλά και καλύτερου τραγουδιού.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button