ΕνημέρωσηΟικονομία

Το υψηλό κόστος του ρεύματος για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες προκαλεί ανησυχία στην αγορά και ζητείται η παρέμβαση της Πολιτείας

Πληγή για την ελληνική βιομηχανία φαίνεται να αποτελούν οι υψηλές τιμές του ρεύματος, έστω και όλο το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε διαδικασία αποκλιμάκωσης και βέβαια απέχουν κατά πολύ από τα υψηλά που είχαν σημειώσει τους πρώτους μήνες του 2022 αμέσως την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι επιχειρηματίες κυρίως στις ενεργοβόρες βιομηχανίες εκτιμούν ότι το μοντέλο που ακολουθείται στην Ελλάδα τις φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση  (σ.σ. λόγω των υψηλών τιμών στο ρεύμα) και αφαιρεί μέρος της ανταγωνιστικότητας. Οι περισσότερες εξ αυτών έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό, ενώ και αυτές που απευθύνονται στην ελληνική αγορά γίνονται πιο ευάλωτες απέναντι στις ξένες πολυεθνικές που έχουν την παραγωγή τους εκτός Ελλάδος και δραστηριοποιούνται στην χώρα μέσω εμπορικών επιχειρήσεων. 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον επιχειρήσεις, αλλά και φορείς της αγοράς εκπέμπουν σήμα κινδύνου ζητώντας την παρέμβαση της Πολιτείας.

Τελευταία ηχηρή παρέμβαση προς αυτή την κατεύθυνση ήταν της προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) Λουκίας Σαράντης, η οποία εκτός των άλλων σημείωσε ότι οι τιμές είναι πολύ υψηλές στην Ελλάδα και απέχουν πολύ από την προ κρίσης περιόδου, ενώ σημείωσε ότι έχει ζητηθεί η παρέμβαση από την Πολιτεία, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμη.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μετά από μία μακρά περίοδο που η χονδρική του ρεύματος ήταν σε επίπεδα χαμηλότερα του μέσου ευρωπαϊκού όρου, το τελευταίο διάστημα κινείται πάνω από αυτόν. Η πορεία αυτή των τιμών μάλλον προβληματίζει την αγορά και αυτό διότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συμμετέχουν σε μεγάλο ποσοστό – αρκετές ημέρες και πάνω από 50% – στο μείγμα της παραγωγής.

Για παράδειγμα χθες η τιμή ήταν στα 83 ευρώ η MWh με τις ανανεώσιμες πηγές να συμμετέχουν στο μίγμα σε ποσοστό 55%.

Έναν ακόμη λόγος που προκαλεί ανησυχία είναι το φυσικό αέριο. Η τιμή του εδώ και αρκετό καιρό είναι κάτω από τα 30 ευρώ η MWh και κατά συνέπεια εύλογα προκύπτει το ερώτημα γιατί ενώ οι συγκυρίες εννοούν η τιμή του ρεύματος δεν υποχωρούν και απέχουν σημαντικά από τα προ κρίσης επίπεδα.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ΣΒΕ, «το ενεργειακό κόστος είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και κατ’ εξοχήν όσους δραστηριοποιούνται στο επιχειρείν, είναι οι υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας τα προηγούμενα χρόνια. Το υψηλό κόστος ενέργειας μπορεί να αντιμετωπιστεί με την εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ από επιχειρήσεις, την κατάργηση του πλαφόν στα διμερή συμβόλαια των βιομηχανιών με παραγωγούς, την επιτάχυνση της έγκρισης του μηχανισμού κρατικής ενίσχυσης των βιομηχανικών PPAs, την επαναφορά των χρεώσεων ΥΚΩ στα προ κρίσης επίπεδα και την ειδική πρόβλεψη για προστασία των επιχειρήσεων από την πιθανή αύξηση των τιμών».

Όπως αναφέρουν αναλυτές οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας της χώρας μας με εξαγωγικό προσανατολισμό προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων, αυξημένου ανταγωνισμού λόγω της μειωμένης ζήτησης στην Ευρώπη αλλά και μη ανταγωνιστικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην εγχώρια αγορά, παρά την αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ στο μείγμα.

Σημειώνουν παράλληλα πως για να μπορέσει η εγχώρια βιομηχανία να ανταγωνιστεί με ίσους όρους τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, είναι αναγκαίο η κυβέρνηση να προχωρήσει  άμεσα τουλάχιστον στην λήψη των αυτονόητων μέτρων.  Ήτοι να υιοθετηθούν και στη χώρα μας στο σύνολο τους οι μηχανισμοί επιδότησης, οι οποίοι προβλέπονται από το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο (Κατευθυντήριες Γραμμές) ή εφαρμόζονται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Την ίδια στιγμή, μεγάλες χώρες της Ευρώπης όπως η Γαλλία και η Γερμανία παρέχουν εδώ και καιρό ισχυρές επιδοτήσεις στις βιομηχανίες τους για να τις στηρίξουν -καθώς ακόμα και μετά την άμβλυνση της ενεργειακής κρίσης το κόστος της ενέργειας παραμένει υψηλότερο στην Ευρώπη όχι μόνο σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα αλλά και σε σύγκριση με άλλες βιομηχανικές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ.

To άρθρο Το υψηλό κόστος του ρεύματος για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες προκαλεί ανησυχία στην αγορά και ζητείται η παρέμβαση της Πολιτείας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button