Επικαιρότητα

Βουλευτικές εκλογές την Παρασκευή – Μάχη με την αποχή δίνει το θρησκευτικό κατεστημένο – Galaksias.com

Μάχη με την αποχή δίνει το θρησκευτικό κατεστημένο

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται αύριο, Παρασκευή, στο Ιράν, οι οποίες θεωρούνται τεστ για τη δημοτικότητα του κατεστημένου των μουσουλμάνων κληρικών σε μια περίοδο που αυξάνονται οι διαφωνίες εξαιτίας μιας σειράς πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών κρίσεων.

Η ψηφοφορία θα αποτελέσει την πρώτη στάθμιση της κοινής γνώμης αφού οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2022-23 μετατράπηκαν στη χειρότερη πολιτική αναταραχή μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979

Επικριτές στους κόλπους της κυβερνώσας ελίτ και εκτός αυτής, περιλαμβανομένων πολιτικών και πρώην βουλευτών, λένε πως η νομιμότητα του θεοκρατικού συστήματος του Ιράν ενδέχεται να αμφισβητηθεί λόγω των οικονομικών προβλημάτων και της απουσίας εκλογικών επιλογών για έναν κυρίως νεαρό πληθυσμό που περιγελά τους πολιτικούς και κοινωνικούς περιορισμούς.

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έχει χαρακτηρίσει την ψήφο θρησκευτικό καθήκον. Κατηγόρησε τους «εχθρούς» της χώρας -έναν όρο που χρησιμοποιεί συνήθως για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ- ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν απελπισία μεταξύ των Ιρανών ψηφοφόρων.

Ο διοικητής του επίλεκτου στρατιωτικού σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, ο Χοσεΐν Σαλαμί, δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι «κάθε ψήφος είναι ένας πύραυλος που εκτοξεύεται στην καρδιά του εχθρού».

Ωστόσο οι Ιρανοί διατηρούν ακόμη τις οδυνηρές μνήμες από την αντιμετώπιση της εκτεταμένης αναταραχής που προκάλεσε το 2022 ο θάνατος μιας νεαρής κουρδικής καταγωγής Ιρανής μετά τη σύλληψή της. Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για το θάνατό της κατεστάλησαν βίαια με μαζικές συλλήψεις, ακόμα και εκτελέσεις.

Μάχη με την αποχή δίνει το θρησκευτικό κατεστημένο
Οι οικονομικές δυσχέρειες αποτελούν άλλη μια πρόκληση. Πολλοί αναλυτές λένε πως εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει την ελπίδα ότι οι κυβερνώντες ιερωμένοι μπορούν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση που έχει επέλθει λόγω των αμερικανικών κυρώσεων, της κακοδιαχείρισης και της διαφθοράς.

Ενώ οι υποστηρικτές του κατεστημένου είναι πιθανό να ψηφίσουν σκληροπυρηνικούς υποψηφίους, ο θυμός που επικρατεί στην κοινή γνώμη για την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου και τη διαβρωτική διαφθορά μπορεί να κρατήσει πολλούς Ιρανούς στο σπίτι την ημέρα των εκλογών.

Οι τιμές βασικών αγαθών όπως το ψωμί, το κρέας, τα γαλακτοκομικά και το ρύζι έχουν αυξηθεί κάθετα τους περασμένους μήνες. Ο ρυθμός του πληθωρισμού βρίσκεται επισήμως περίπου στο 40%. Αναλυτές ωστόσο τον ανεβάζουν πάνω από 50%.

Ιρανοί ακτιβιστές και αντιπολιτευόμενες οργανώσεις αναμεταδίδουν ευρέως στο Twitter το hashtag #VOTEnoVote, υποστηρίζοντας πως μια υψηλή συμμετοχή θα νομιμοποιούσε την Ισλαμική Δημοκρατία.

Με τους πιο γνωστούς μετριοπαθείς πολιτικούς να παραμένουν εκτός της αυριανής ψηφοφορίας και τους μεταρρυθμιστές να κάνουν λόγο για «ανελεύθερες και άδικες εκλογές», η ψηφοφορία θα είναι μια αναμέτρηση μεταξύ συντηρητικών που όλοι τους δηλώνουν πίστη στα ισλαμικά επαναστατικά ιδεώδη του Ιράν.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως 15.200 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τις 290 έδρες του κοινοβουλίου. Το Συμβούλιο των Φρουρών ενέκρινε το 75% των υποψηφιοτήτων που είχαν αρχικά υποβληθεί.

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button