ΕνημέρωσηΠολιτική

Για ένα υγιεινό σνακ με φρούτα, τι θα επιλέγατε; – Galaksias Portal News

Ζήσης Ψάλλας

Την επόμενη φορά που ετοιμάζετε το μεσημεριανό γεύμα για το παιδί σας ή ψάχνετε για ένα υγιεινό απογευματινό δάγκωμα, σκεφτείτε το εξής: μόνο τρεις τύποι σνακ φρούτων -αποξηραμένα φρούτα, πουρές φρούτων και κονσέρβες φρούτων με χυμό -πληρούν τις τελευταίες συστάσεις για σνακ υψηλής διατροφής που ορίζονται από τις διατροφικές οδηγίες, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων τροφίμων του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από όλα τα εμπορικά διαθέσιμα σνακ φρούτων, τα οποία ορίζονται από το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) ως “προϊόντα που παρασκευάζονται με φρούτα και χυμούς φρούτων, τα οποία μπορεί να περιέχουν ή όχι πρόσθετη ζάχαρη, τεχνητά χρώματα και γεύσεις και συντηρητικά”, μια ομάδα επιστημόνων από το UMass Amherst διαπίστωσε ότι τα αποξηραμένα φρούτα έχουν καλύτερο συνολικό διατροφικό προφίλ -την υψηλότερη θρεπτική πυκνότητα και περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και τη χαμηλότερη πρόσθετη ζάχαρη.

Αντίθετα, τα σνακ με γεύση φρούτων, όπως τα ζελεδάκια, έχουν τη χαμηλότερη θρεπτική πυκνότητα και περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και την υψηλότερη ποσότητα πρόσθετης ζάχαρης. Άλλες επιλογές σνακ φρούτων με χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν τα κονσερβοποιημένα φρούτα που δεν είναι χυμοί και τα αποξηραμένα φρούτα με γεύση, τα οποία περιέχουν υψηλότερες ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης.

Ενώ η κατανάλωση ενός κομματιού φρέσκου φρούτου είναι αναμφίβολα η πιο υγιεινή επιλογή, το 80% του πληθυσμού των ΗΠΑ δεν καταναλώνει την ημερήσια ποσότητα μερίδων φρούτων (πέντε) που συνιστώνται από τις ομοσπονδιακές διατροφικές οδηγίες. Μια στρατηγική για τους καταναλωτές για να αυξήσουν τα φρούτα στη διατροφή τους είναι να επιλέγουν σνακ φρούτων πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν είναι τα φρέσκα φρούτα, αλλά τα σνακ που οι άνθρωποι καταναλώνουν συνηθέστερα», λέει η επίκουρη καθηγήτρια Amanda Kinchla, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nutrients.

Οι ερευνητές αποφάσισαν να διερευνήσουν ποια σνακ με φρούτα είναι τα πιο θρεπτικά -την πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε αυτού του είδους η μελέτη. Συνέλεξαν και ανέλυσαν το θρεπτικό περιεχόμενο 1.497 σνακ φρούτων, χρησιμοποιώντας την Παγκόσμια βάση δεδομένων νέων προϊόντων της Mintel, στην οποία είχαν πρόσβαση μέσω των Βιβλιοθηκών UMass. Χρησιμοποίησαν τον Δείκτη Τροφίμων Πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά (NRF), ο οποίος υπολογίζει μια συνολική βαθμολογία ποιότητας διατροφής με βάση το θρεπτικό προφίλ των τροφίμων, για να συγκρίνουν την υγιεινή διατροφή των σνακ φρούτων.

Η ομάδα ταξινόμησε τα σνακ φρούτων σε εννέα διαφορετικές κατηγορίες: αποξηραμένα φρούτα, μπάρες φρούτων, αποξηραμένα φρούτα με γεύση, κονσερβοποιημένα φρούτα, σνακ με γεύση φρούτων, πουρές φρούτων, πατατάκια φρούτων, διαμορφωμένα φρούτα και κονσέρβες φρούτων με χυμό.

Επιπλέον, εξέτασαν όχι μόνο τη θρεπτική αξία ανά μέγεθος μερίδας, αλλά υπολόγισαν επίσης την περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη και φυτικές ίνες. Στόχος τους ήταν να προσδιορίσουν την υγιεινή των σνακ φρούτων και να δουν πού θα μπορούσαν να γίνουν βελτιώσεις.

Η δημοσίευση καταλήγει: «Απαιτείται αναδιαμόρφωση των σνακ φρούτων… Οι μπάρες με βάση τα φρούτα και τα φρούτα θα μπορούσαν να έχουν χαμηλότερη πρόσθετη ζάχαρη για να γίνουν μια πιο θρεπτική επιλογή σνακ φρούτων καθώς έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη. Η βελτίωση της διατροφικής ποιότητας των σνακ φρούτων μπορεί να διευκολύνει τις έξυπνες επιλογές σνακ.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button