ΕνημέρωσηΟικονομία

ΙΟΒΕ: Οριακή εξασθένιση του δείκτη οικονομικού κλίματος στις 110,6 μονάδες

To οικονομικό κλίμα εξασθένησε οριακά τον Ιούνιο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 110,6 μονάδες από 111,0 μονάδες τον Μάιο, σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας “Ιούνιος 2024” από τον ΙΟΒΕ. 

H υποχώρηση προέρχεται από δύο επιχειρηματικούς τομείς, τη Βιομηχανία και το Λιανικό Εμπόριο, ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύεται ήπια, όπως και οι τομείς των Υπηρεσιών και των Κατασκευών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το κλίμα διαμορφώνεται από διάφορους παράγοντες. Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών προκάλεσαν αύξηση της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας στην Ευρώπη, η οποία φαίνεται πως θα διατηρηθεί και στο επόμενο διάστημα. Στη χώρα μας επηρέασαν το πολιτικό περιβάλλον, οδηγώντας και σε κυβερνητικό ανασχηματισμό, αν και σχετικά περιορισμένης κλίμακας.

  • Δείτε την σχετική έκθεση με ένα κλικ εδώ:

Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας “Ιούνιος 2024”

Οι όποιες επιδράσεις στην οικονομική πολιτική αναμένεται να φανούν από το φθινόπωρο. Στο μεταξύ, η θερινή περίοδος ήδη δημιουργεί αυξημένα εισοδήματα λόγω της ισχυρής πορείας του τουρισμού και προσδοκίες πως συνολικά η επίδραση σε διάφορους κλάδους στα εισοδήματα και την απασχόληση θα είναι έντονα θετική. Ο πληθωρισμός ακολουθεί πορεία σταδιακής αποκλιμάκωσης.

Πάντως, το ζήτημα της ακρίβειας εξακολουθεί να ανησυχεί τους πολίτες αφού το 58% των νοικοκυριών αναμένει και νέα άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 61% δηλώνει ότι “μόλις τα βγάζει πέρα”. Κατά τους επόμενους μήνες το οικονομικό κλίμα θα επηρεαστεί από το ρυθμό αύξησης των εισοδημάτων όπως και των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών.

Αναλυτικότερα ανά κατηγορία:

  • στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση υποχώρησε αισθητά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα ενισχύθηκαν ελαφρά ενώ οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθένισαν.
  • στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων περιορίστηκαν σημαντικά, ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση ενισχύθηκαν αισθητά.
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις εξασθενούν ελαφρά, με το ύψος των αποθεμάτων να αποκλιμακώνεται και τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων να υποχωρούν έντονα.
  • στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων κλιμακώνονται αισθητά, ενώ παράλληλα εξασθενούν οριακά οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης να ενισχύονται ήπια.
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας ενισχύθηκαν, ενώ διατηρήθηκαν αισιόδοξες οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα, βελτιώθηκαν αισθητά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές ενώ εξασθένισε η πρόθεση για αποταμίευση.

Οριακή εξασθένιση σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο υποχώρησε οριακά τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της διατήρησης των προσδοκιών σε Βιομηχανία, Κατασκευές και Καταναλωτές με εκείνες σε Λιανικό εμπόριο και Υπηρεσίες να εξασθενούν ελαφρά.

Πιο συγκεκριμένα, στη Βιομηχανία ο δείκτης παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος τον Ιούνιο (-0,1), με τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση και τις προσδοκίες για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες να παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα, ενώ παράλληλα τα αποθέματα κλιμακώθηκαν υποδηλώνοντας χαμηλότερη ζήτηση.

Στις Υπηρεσίες οι προσδοκίες εξασθένισαν ήπια (-0,5), ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση, η οποία αντισταθμίστηκε από τις εκτιμήσεις της τρέχουσας κατάστασης, καθώς την ίδια στιγμή οι προβλέψεις της μελλοντικής ζήτησης παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες.

Το Λιανικό εμπόριο εξασθένισε ήπια(-0,5) για τρίτο συνεχόμενο μήνα στη σειρά, ως επακόλουθο των απαισιόδοξων εκτιμήσεων της τρέχουσας κατάστασης και της ηπιότερης εξασθένισης των προσδοκιών για την μελλοντική κατάσταση σε αντιστάθμισμα εν μέρει των αποθεμάτων που αποκλιμακώθηκαν.

Στις Κατασκευές, ο αντίστοιχος δείκτης εξασθένισε οριακά, ως αποτέλεσμα της υποχώρησης των προβλέψεων για την απασχόληση οι οποίες αντισταθμίστηκαν από τις αισιόδοξες προσδοκίες του επιπέδου παραγγελιών.

Τέλος όσον αφορά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, αυτή ενισχύθηκε οριακά (+0,3) με τις εκτιμήσεις των νοικοκυριών για την τρέχουσα τους κατάσταση να ενισχύονται, όπως και οι προθέσεις τους για μείζονες αγορές.

Σε ότι αφορά τις τάσεις στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης ενισχύθηκε αισθητά στην Ισπανία (+1,1) ηπιότερα στην Ολλανδία (+0,5), ενώ υποχώρησε στην Γαλλία (-0,7) και την Ιταλία (-0,7). Αμετάβλητος παρέμεινε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Γερμανία (-0,2) και στην Πολωνία (-0,1).

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button