Επικαιρότητα

Ισχυρές πιέσεις «έριξαν» το ελληνικό 10ετές ομόλογο στα επίπεδα του 2017 – «Μαύρη» Δευτέρα στην Ευρώπη

Στα επίπεδα του 2017 «επέστρεψαν» οι αποδόσεις των ομολόγων. Αποτέλεσμα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς «να επιστρέψει στα επίπεδα του 2017 – 2018» (4,54%).

Στο ΗΔΑΤ (Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων), καταγράφηκαν συναλλαγές 108 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 42 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 4,51% από 4,32% που έκλεισε την Παρασκευή (16.09.2022), έναντι 1,80% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,74% από το 2,56% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων το κλίμα που επικρατεί είναι αρνητικό, καθώς οι επενδυτές προσδοκούν σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων μετά τα δυσμενή στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας από το μέτωπο του πληθωρισμού.

Ο Ισπανός αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, de Guindos, επιχείρησε να κατευνάσει τις αγορές, υπενθυμίζοντας ότι οι επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων θα εξαρτηθούν τα μακροοικονομικά δεδομένα.

Όμως, «στην αντίπερα όχθη» η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank of International Settlements) η οποία εδρεύει στη Βασιλεία κάλεσε τις Κεντρικές Τράπεζες να προχωρήσουν δυναμικά σε αυξήσεις των επιτοκίων τους, αγνοώντας τις αρνητικές συνέπειες που αυτό θα επιφέρει στο μέτωπο της ανάπτυξης.

Ομόλογα και συνάλλαγμα 

Στην τριμηνιαία Έκθεσή της η BIS με έδρα την Ελβετία αναγνώρισε ότι τόσο ο κίνδυνος ύφεσης όσο και ο κίνδυνος χρέους αυξάνονται, αλλά υποστηρίζει ότι η μείωση του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθωρισμού παραμένει πρωταρχικής σημασίας.

Υπενθυμίζεται, ότι οι αναλυτές αναμένουν εντός της εβδομάδας την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) να προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων της. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου, προκαλώντας έτσι ακόμη ισχυρότερες πληθωριστικές πιέσεις στις οικονομίες της ευρωζώνης. Από την αρχή του έτους το ευρώ έχει διολισθήσει περίπου κατά 12% έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ με το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα (19.09.2022) στα 0,9994 δολάρια από τα 1,001 δολάρια που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή που για την ισοτιμία ευρώ/δολ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 0,9990 δολ.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Ισχυρές πιέσεις «έριξαν» το ελληνικό 10ετές ομόλογο στα επίπεδα του 2017 – «Μαύρη» Δευτέρα στην Ευρώπη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το sainis.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του sainis.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock
Advertisment ad adsense adlogger